"Полювання на відьом" та захист права власності в Україні

08 листопада 2023, 10:04
Власник сторінки
0
49
 Полювання на відьом  та захист права власності в Україні
Зображення officebantomime.com

В процесі допомоги підприємствам постраждалим від російської агресії зіштовхнулися з досить не простим прикладом проблеми захисту права власності в Україні.

Компанія ТОВ «Комплекс Агромарс» була заснована в 1998 році у с. Гаврилівка Київської області. Станом на 2019 рік Група компаній «Агромарс» мала загальну капіталізацію близько 500 млн. доларів США та потужності у Київській, Житомирській та Харківській областях з повним циклом виробництва м’яса птиці у кількості 150-170 тис. тон на рік, що становило близько 20 % від загального обсягу виробництва м’яса птиці в Україні. На той час кількість працівників становила близько 3000 осіб, що мало суттєве соціальне значення для розвитку місцевих громад, на території яких було розташовано виробництво. Тільки виробництво ТОВ «Комплекс Агромарс» у Київської області мало змогу забезпечити 10 % ВВП Київської області та було найбільшим платником податків в регіоні, маючи ринки збуту продукції торгівельної марки «Гаврилівські курчата» як в Україні так і країнах ЄС та близького сходу.

Власник Компанії Євген Сігал у минулому був народним депутатом Верховної Ради України з 1998р. по 2014р. У 2018 році відносно Євгена та його дружини Марини, яка була на той час генеральним директором Групи «Агромарс», було порушено кримінальну справу за екологічними наслідками утилізації птиці, яка загинула в результаті аварійного відключення птахоферм від електропостачання Компанією ДТЕК. Згодом кримінальну справу було закрито.

Починаючи із березня 2020 року Компанія втратила оборотні засоби та зазнала значних збитків під час розповсюдження COVID-19, у зв’язку із закриттям українських ринків збуту м’ясної продукції та обмеженням експорту м’яса птиці із України, що також було наслідком спалаху курячого грипу. Зазначені обставини призвели до повної зупинки виробництва, поступового звільнення працівників, затримки розрахунків із контрагентами, кредитними установами та державним бюджетом. У цей період власники та керівництво намагались врятувати Компанію шляхом залучення інвесторів  та кредитних коштів, але отримані кредитні ресурси було залучено на жорстких умовах із завищеними відсотками, короткими строками повернення та в рази заниженою вартістю активів наданих в забезпечення. 

У жовтні 2021р. Господарським судом м. Києва за заявою ініціюючого кредитора ТОВ «Буддевелопмент Київ» було відкрито справу про банкрутство ТОВ «Комплекс Агромарс». Цім подіям передувало послідовне і цілеспрямоване скуповування у банківських установ кредитних зобов’язань Групи Компаній «Агромарс»  фінансовими компаніями, пов’язаними із Василем Астіоном та Павлом Фуксом.  Наступні події призвели до керованого зазначеними особами банкрутства компаній, які входили до Групи компаній «Агромарс», таких як , ТОВ «Курганський бройлер», ТОВ «Бориспільський комбікормовий завод», ТОВ «Завод Київкомбікорм».

Станом на листопад 2023 у справі №910/15043/21 про банкрутство ТОВ «Комплекс Агромарс» затверджено реєстр кредиторів, загальний розмір вимог складає близько 30 млн. доларів США, але слід зазначити, що реальна ринкова вартість активів в десятки разів перевищує розмір зобов’язань. Наведене свідчить про необхідність термінового проведення незалежної оцінки процедури банкрутства Групи компаній «Агромарс» з метою захисту права власності на активи. Такі дії зможуть встановити наявність законних підстав для закриття справи про банкрутство ТОВ «Комплекс Агромарс» та недопущення ліквідації однієї із надпотужних компанії виробників м’яса птиці в Україні. Власники Компанії та команда експертів не зважаючи на воєнний стан, зробили все можливе щоб зберегти та відновити пошкоджені виробничі потужності після ворожої окупації у 2022 році. Вони разом прикладають багато зусиль, як волонтери та допомагають ЗСУ за для перемоги України.

Даний випадок непростий, разом з тим є непоодиноким і потребує уваги української влади і зовнішніх партнерів по уникненню ризиків для інвестицій в рамках відновлення України. Точкові рішення допоможуть в конкретних випадках, проте для системного вирішення проблеми потрібна Реформа Судової Системи України до якої «не доходять» руки з 2014 року…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Doing Business,Ukraine,Invest in Ukraine NOW
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.