Ефективність розподілу фінансів в Укрзалізниці під великим питанням

01 листопада 2023, 16:00
Власник сторінки
генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України
0
871
Володимир Гусак, генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України

Українці звикли до воєнного стану, який у нашій країні діє вже майже два роки.

А деякі державні компанії намагаються отримувати з цього положення користь.

До таких можна віднести і державну компанію Укрзалізниця, яка є монополістом у сфері залізничних перевезень. З початку повномасштабного вторгнення понад 70% українських експортерів використовують саме залізницю.  Компанія фактично є незамінною і мала б бути дуже успішною. Але чомусь Укрзалізниця постійно у збитках. А зрозуміти природу цих збитків, на жаль, мало хто може. Адже усі свої фінансові звіти Укрзалізниця засекретила. І зараз в умовах секретності готує чергове підвищення залізничних тарифів, орієнтовно на 20% з початку 2024 року.

Ніхто не збирається применшувати внесок Укрзалізниці в успішне протистояння злочинному військовому вторгненню Росії в Україні. Чудово пам’ятаємо ефективні дії тодішнього керівництва Укрзалізниці з швидкої перебудови діяльності компанії відповідно до умов і потреб воєнного стану, організації пасажирських евакуаційних поїздів та гуманітарних вантажів тощо. Але пам’ятаємо і “бліцкриг” з підвищення тарифів 1 липня  2022 року, коли без жодного обговорення чи попередження за один день залізничні тарифи на вантажні перевезення збільшили на 70%! Це при тому, що залізничні тарифи вже підвищувалися з 1 січня 2022, тож загалом за 2022 рік тарифи зросли в понад 2 рази. Але влітку 2022 року  вся економіка України сподівалася, що таке різке одностороннє підвищення було “одноразовою акцією” для подолання шоку від війни. Була надія, що надалі Укрзалізниця повернеться до роботи на умовах прозорості та діалогу з своїми клієнтами. На жаль, поки що цього не сталося.

Проблема в тому, що постійні підвищенння залізничних тарифів жодної мірою не враховують загальний стан справ в економіці України та критичну ситуацію в основних споживачів залізничних послуг. Це несе велику загрозу для самої Укрзалізниці, яка у гонитві за короткостроковою вигодою та простими рішеннями підрубає сук, на якому сидить, руйнуючи свою вантажну базу.

З початком військової агресії проти України, Російська федерація заблокувала морські порти України, які в мирний час забезпечували близько 90% нашого експорту. У результаті довелося переорієнтовувати  експортні вантажі в напрямку західних прикордонних переходів. Внаслідок цього, витрати на перевезення зерна зросли в 3-5 разів,  металу - в 4 рази, а залізної руди - в 6 разів! Варто відзначити останні успіхи України у відкритті тимчасового морського коридору до портів Великої Одеси. Проте, залізничні перевезення через європейські кордони залишаються основним шляхом експорту України. Відповідно різко зросла питома вага залізничних витрат у собівартості нашої продукції.

Постійні підвищення залізничних тарифів вилучають зі знекровленого українського бізнесу величезні кошти – щонайменше 50 млрд грн. за 2022-2023 роки. Ще 10-15 млрд. грн. планують вилучити в 2024 році. Однак, ефективність використання цих грошей викликає великі сумніви. А спростувати сумніви неможливо – детальні дані про напрями та обсяги своїх витрат Укрзалізниця просто засекретила. Їх чомусь не можна обговорювати, критикувати, вдосконалювати.

Наприклад, неможливо оцінити ефективність капітальних інвестицій Укрзалізниці у 2022-2023 роках. У 2023 році Укрзалізниця може встановити свій рекорд  з інвестицій – майже 30 млрд. грд. А в  2024 планує побити цей рекорд – попередньо 42 млрд. грн., з яких 12 млрд. грн – за рахунок державного бюджету. Але куди і на що йдуть ці кошти? Жодних звітів немає.

З огляду на це, наголошую на необхідності прозорого та відкритого обговорення результатів діяльності Укрзалізниці за 2023 рік та фінансового плану компанії на 2024 рік. Розуміємо необхідність  того, щоб дані стосовно військової діяльності залишалися засекреченими. Але детальні дані щодо інвестицій, пасажирських та вантажних перевезень, і взагалі господарської діяльності, необхідно оприлюднити та обговорити з учасниками ринку. Для того, щоб гроші інвестувалися туди, куди потрібно для безпеки та економіки країни.

Зараз впевненості в ефективності інвестицій немає. Як немає впевненості в тому, що відповідні витрати не завищені в кілька разів.

Кожне підвищення залізничних тарифів може призводити до того, що частина підприємств просто закриється і вже не зможе відновити свою роботу й після перемоги України. Це – незворотні втрати і для України, і для Укрзалізниці. Щоб запобігти цьому, потрібна прозорість та спільні зусилля українського уряду, бізнесу та громадськості для підвищення ефективності Укрзалізниці. Час ще є.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.