Державні вугільні шахти. Повернення «смотрящих»?

21 липня 2023, 16:42
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
65

З’явилася інформація про те, що державні вугільні шахти повертається призабутий термін “смотрящий”, який пов’язують Віталієм Кропачовим

Не виключено, що ставить його людей керувати вугільною галуззю. За моєю інформацією певні особи з влади та група заступників в Мінтопенерго лобіюють повернення його людей “смотрящими” на вугілля.  Вже з’являються люди, які змінює договори поставок та обслуговування.

 

Нагадаю, що за різними даними в 2017-2019 рр з держвуглепрому було вимито млрд грн, а самі держшахти доведені до зупинки. Ми навіть стояли перед загрозую блек-ауту за рік до Великої війни. Це пов’язували з людьми Кропачова.

 

У свій час цих людей пов’язували з угодами щодо скупки активів у Януковича-молодшого та примусом екс-нардепа регіонала Гуменюка продати йому суперприбуткову ТОВку, яка контролює шахту “Краснолиманську”. Як Віталій Кулик, ТОВка Корпачова паразитує на ДП “Краснолиманська”. Схема так вибодуваа, що ТОВ користується усіма активами ДП, безкоштовно здійснює роботи і не дає заробляти ДП. При цьому саме держпідприємство вбивається. Інтерес такої схеми в наданні доступу ДП до його власних запасів вугілля відсутній взагалі, так як тоді ДП почне працювати на себе, а пласти, навпаки, будуть простоювати. Тільки за попередніми оцінками ТОВка завдала збиток державним інтересам на суму близько 12,5 млрд. гривень.  

 

Кропачова пов’язують каденцією міністра енергетики Ігоря Насалика. Тоді вважалося, що він, одержавши у фактичне підпорядкування державні шахти, ввів до ланцюга поставок вугілля від шахт до кінцевих споживачів свої підконтрольні підприємства. В 2019 році його посунули і навіть відкрили кілька кримінальних проваджень, які й сьогодні. В 2020 році навіть оголосили менеджерів Кропачова. Здавалося, що часи “смотрящих” при новій владі “Слуг” пішли у минуле... Але ніт.

 

Вже 2020/21 рр, за різними даними, Кропачов повертає контроль над частиною своїх активів. У вересні 2022 року через суд домігся того, що зобов’язав ДП «ВК «Краснолиманська» відшкодувати збитки (упущену вигоду) в сумі 1,11 мдрд грн фірмі ТОВ «Краснолиманське». В першій половині 2023 року в сферу його інтересів потрапило ДП «Мирноградвугілля», на яке за допомогою своїх покровителів, за різними оцінками, була призначена людина, яку пов’язують  Кропачовим.

 

Метою таких схем є завжди побудова приватної монополії, яка б контролювала державні шахти, збагачувальні фаббрики та ПАТ «Центренерго».  Замкнений цикл. Схему, яка б унеможливила вибивання його з гри за будь-яких політичних змін.

 

 

“Центренерго” у загальному обсязі виробництва електроенергії України має частку близько 8%, в структурі теплової генерації — близько 18%. Воно споживає вугілля. “Центренерго” підтримує та регулює енергобаланс країни, забезпечує стабільність роботи енергосистеми та запобігає віяловим відключенням світла. Той хто контролює “Центренерго”, той має “золоту акцію” в енергетиці. Він гравець. З ним ведуть політичні переговори.

 

Кілька разів, за різними чутками, структури, які пов’яхують з Кропачовим, наближався до приватизації “Центренерго” але поки все було марно. Фондом державного майна України було відмінено процедуру приватизації та залишено цей актив державі. Але Кропачов не полишив спроб встановлення контролю над “Центренерго”. В 2021-2022 році та на початку поточного року ПАТ «Центренерго» в судах чомусь досить легко програє структурам, які пов’язують, з Кропачовим та отримує рішення суду про погашення перед ними боргу сумарно на 1,6 млрд. грн., що реально загрожувало банкрутством ПАТ. Ситуацію вдалося змінити лише після призначення в червні 2023 року нового керівництва ПАТ «Центренерго». Але ситуація залишається непевною.

 

Дивно чути, що подібній бізнес структури вже давно отримують прибутки за рахунок збитків державного сектору економіки. Відкриті кримінальні провадження щодо діяльності таких компаній не надто стримують поширення його власного впливу в вугільній галузі. Виникає питання: скільки у владі взагалі та в Міненерго зокрема отримують за “кришування” таких структур (ми ж здогадуємося хто ці люди)? Чи розуміють в Офісі президента, що підставляють Зеленського, оскільки “смотрящі” знищують вуглепром, а не “підвищують його ефективну роботу”? Чи усвідомлюють, що ще кілька років “схематозу” і від вугільних держшахт нічого не залишиться і ми будемо повністю залежними від імпортного дорогого вугілля? 

 

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.