Право на марку

05 серпня 2022, 08:01
Власник сторінки
Адвокатка, Патентна повірена України. СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"
0
59

Як гриби після дощу, зростає кількість товарів з картиною про корабель. Той що на марці. Вже в продаж пішла і друга серія: «русскій воєний корабель…всьо» на честь 40 днів з моменту затоплення.

Почтім, так сказати. Тож кількість товарів тепер зросте. Чи можна випускати мерч з цими марками? 

Думаю, більшість з вас здогадуєтеся, що ні. Але ж не всі... Коли до мене звертаються, я пояснюю чому не можна. Здається, Укрпошта, вже повинна мені якийсь відсоток сплачувати за проведення пояснювальних робіт, чи може хоч марку одненьку подарувати.

Давайте розбиратися.

У картини завжди є автор. Цю картину написав Борис Грох. До речі, він до 2014 жив в Криму, а після анексії Криму переїхав до Львова.

Що по правам?

Немайнові авторські права належать завжди автору, бо це його невід‘ємне право. Тобто, якщо ви десь згадуєте про марку, треба вказувати, хто автор.

Але саме для випуску товарів цього замало. Чомусь дехто вважає, як написати рядом ім‘я автора, то все ок. Ні! Мерч ви можете випускати тільки з дозволу того, кому належать саме майнові авторські права.

То ж куди бігти?

Тут може бути декілька варіантів:

1. До автора, бо він міг надати права Укрпошті тільки на випуск марки;

2. До Укрпошти, яка «викупила» всі права на даний малюнок, щоб мати змогу саме і випускати той самий мерч.

Треба дивитись договір. Я його не бачила, але по роду своєї діяльності, вела проект з Укрпоштою по іншій марці, яку вони випускали. Тому можу сказати однозначно – договір точно має бути і точно всі умови в договорі прописані, бо юристи Укрпошти ретельно все вивчають та договори укладають. А от чи всі чи не всі права  – тут залежить виключно від домовленостей, які були з автором.

Тому, якщо ви хочете випускати мерч з цією маркою, ви повинні звернутись до автора і спитати, чи хоче автор надати вам такі права. Але є і друге, важливе запитання, чи може? Тому що він міг надати авторські права Укрпошті тільки на випуск марки, а міг і передати права на всі товари.

Вже в залежності від відповіді (а ще краще від прочитання договору) ви повинні укласти договір або з автором або йти до Укрпошти за цим.

А випуск товарів без дозволу, це – вслєд за кораблем.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: торговая марка,регистрация,авторское право,патентный поверенный
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.