ЖИТТЯ ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ?

27 червня 2022, 09:59
Власник сторінки
предприниматель
0
286
ЖИТТЯ ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ?
"Чорні лебеді" нової реальності

Ми ще не перемогли, і перемога не буде швидкою. Війна в Україні - лише початок кризи більш тривалої і глобальної.

Якщо фондовий ринок вже впевнено демонструє падіння, то криза продовольча тільки задзвонила в дзвіночок. Ми зайшли в період воєн, в нову епоху переосмислення життєвих орієнтирів, моральних цінностей, ставлення до грошей, соціального устрою. Згідно порад коучів, весь світ вийшов із зони комфорту. Скільки часу ми проведем в цій зоні не знає ніхто. Але процес буде тривалим. 

Вміння критично мислити і ефективно діяти було цінним у всі часи. Ми чекаємо логіки і здорового глузду в діях держави, іноземних партнерів та інституцій. Але війна саме той час, коли ми можемо уважно подивитись на себе і задати багато важливих питань собі. Що я можу зробити, аби в ситуації війни і кризи реагувати на події швидко? Що я можу зробити, щоб не повторити свої помилки? Як я можу забезпечити благополуччя родини в новому, зміненому світі?

Досвід

Під час поїздки у Львів, я почув розмову переселенців айтішніків. Вони обговорювали, що раніше не хотіли мати власну автівку, бо завжди було зручно користуватися таксі. А тепер обов'язково потрібно буде придбати власне авто, адже евакуювати дітей власним авто набагато швидше. Я зауважив, як конструктивно і зважено вони оцінюють свою конкретну ситуацію і дії. Вони не обговорюють, що путін схиблений маразматик та покидьок, а планують зміни у власному житті.

Всі події життя залишають по собі досвід. В залежності від зовнішніх обставин одна і та сама дія може подарувати як позитивний, так і негативний досвід. 

Війна, що прийшла в наш дім, абсолютно унікальне явище, з яким ніколи не стикався світ. І наша війна не може бути відокремлена від подій в світі. Це не окрема фатальна помилка маразматичного лідера росії. Ми входимо у нову історичну фазу, після якої світ не буде таким як раніше. 

Останні тридцять років людство було впевнене, що цивілізація рухається у напрямку розвитку технологій, економічного зростання, зеленої енергетики, безумовного базового доходу та панування свобод у суспільствах. Експерти впевнено озвучували позитивні прогнози розвитку людства, а для непередбачуваних подій з глобальними наслідками існував красивий термін  Насіма Талеба «чорні лебеді». Зараз вже ніхто не може передбачити, яким світ стане через рік або два. “Чорних лебедів” стало чи не більше ніж “білих”. Ми спостерігаємо як зникає ейфорія на фондовому ринку. Все частіше чуємо «криза» замість «корекція». 

В інвестиційній політиці правила і накопичений досвід останніх п'яти-десяти років майже повністю перекреслені.

Covid та війна показали, що реальність і світ будуть абсолютно іншими. Будуть інші інституційні моделі країн, буде зовсім інша Україна, буде зовсім інша Європа. Невідомо скільки «чорних лебедів» прилетить з напрямків Китай-Тайвань, Туреччина-Греція, Туреччина-Сірія, Іран-Саудівська Аравія. Політичні, територіальні, суспільні, моральні і релігійні протиріччя більше неможливо приховувати під шлейфом процвітання окремих прошарків суспільства і територій.

Прилетіли “чорні лебеді”

Період чорних лебедів триватиме довго і торкнеться звичайних сфер людського життя. Він прибиратиме все наносне і зайве, і вимагатиме зосередитись на побудові більш раціонального і обережного способу життя. 

Тепер ризики – “чорні лебеді” – будуть не винятком з правил, а нормою моделювання будь-якого процесу, і в першу чергу, в інвестиціях. 

Нову реальність потрібно враховувати не лише інвестиційному банкіру, але й звичайній людині, в першу чергу. Протягом десятирічь ми орієнтувались на зростання і розвиток. Витрачались на бренди, вкладались в фантастичні стартапи, крипту і купували франшизи. Але в умовах сучасної реальності варто орієнтуватись на песимістичний сценарій.

Що ж далі?

Ми повертаємось до базових потрібних речей і інакше відчуваємо цінність всього, на що витрачали час останні десятиріччя.

Останні роки той самий айтішник-переселенець мав гарну роботу, легко купував квартиру у кредит, чітко розуміючи через який час він повністю її виплатить, зробить ремонт та буде жити з родиною, або здавати для отримання пасивного доходу. Але прийшла війна, і оптимістичний сценарій вже не працює. Квартира, будинок втрачені. Залишається життя, родина і професія, щоб почати з нуля. 

В скрутні часи, людина повинна мати більше індивідуальних ресурсів. Автоматично це означає для звичайної людини менше споживати, більше заощаджувати, робити savings. Мені подобається цей термін, оскільки він про зберігання і заощадження. І не лише фінансові. Потрібно будувати та зберігати стосунки. Родина, друзі, партнери в бізнесі прямо впливають на благополуччя кожної людини. Саме з ближнього кола ми отримуємо допомогу і підтримку коли все навколо руйнується. Бережіть надійних людей, які йдуть разом з вами крізь війну і невизначеність. Заощаджуйте гроші, підтримуйте надійні бізнес-стосунки і накопичуйте позитивні емоції. Ми ще не перемогли, і наш шлях до нового світу буде довгим.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.