Блокчейн врятує світ

10 січня 2022, 20:13
Власник сторінки
0
57
Блокчейн врятує світ

як інноваційна технологія може повернути довіру до базових сфер людського життя

Існує проблема недовіри людей до вітчизняних благодійних фондів. Згідно з дослідженням Zagorniy Foundation у 2020 році, менше половини українців довіряють благодійним фондам. З тих, хто не довіряє, майже 70% респондентів вірять, що благодійні фонди створюються для заробляння грошей та піару. Зважаючи на технологічний прогрес, існує ряд способів і шляхів вирішення цієї проблеми. Особливим методом боротьби з корупцією на сьогоднішній день є технологія блокчейн .

 Технологія блокчейн може допомогти зробити багато сфер людського життя прозорими, а значить – вільними від корупції. Безумовно, існують сили, яких влаштовує статус кво, тобто, наприклад, непрозорість кадастру чи функціонування «чорних реєстраторів» та рейдерів. Але якщо Україна справді хоче підвищити рейтинг довіри населення, вона зобов'язана рухатися шляхом прозорості та боротьби з корупцією новими інноваційними методами, включаючи технологію блокчейн.

Розберемо далі справжні причини недовіри населення до благодійних фондів та подумаємо про можливі шляхи вирішення проблеми за допомогою блокчейнів.

Українці не довіряють благодійним фондам і тому не жертвують кошти

Найнижчий рівень довіри до БФ, організованих політиками та бізнес-структурами. Більш-менш високий рівень довіри в українського населення сформувався до міжнародних БФ. Проте довіра до тих чи інших благодійних фондів не визначає щедрість українських громадян щодо пожертвувань на благодійність.

Розвинений Захід так само не довіряє благодійним фондам, як і Україна.

Проблема недовіри до благодійних фондів характерна не лише для України. Британська організація The Henley Centre виявила ще 1996 року, що лише 33% британців довіряли благодійним фондам. Таким чином, не варто звинувачувати українців у недовірливості до прозорості благодійних фондів – західні суспільства також страждають на брак довіри до БФ. Наприклад, у Росії, станом на 2019 рік, лише 39% російських фондів представляли річні звіти. Хоча тенденція з довірою українців до благодійних фондів поступово покращується рік, але у світовому масштабі, наприклад, за рейтингом World Giving Index 2018 (Всесвітній індекс благодійності) Україна посіла 81 місце зі 146 країн.

Як блокчейн допоможе повернути довіру українців до благодійних фондів

Впровадження системи блокчейн у сфері функціонування благодійних фондів могло б повністю змінити ставлення українців до них. Зокрема завдяки особливості запису інформації про кожну транзакцію та збереження пам'яті про попередню транзакцію в системі. Наприклад, користувачі криптовалюти BitCoin (біткоїн) можуть відстежувати весь ланцюжок використання кожного окремого біткоїну за допомогою сайту Bitcoin Block Explorer. Таким чином, благодійники могли б переконатися, що їхні пожертвування використовуються за прямим призначенням.

Блокчейн також допомагає біженцям без документів визначити та засвідчити свою особистість

У 2017 році фінська компанія MONI створила для біженців без документів спеціальну картку, прив'язану до цифрового ідентифікатора, який зберігається на блокчейні. Таким чином, уряду Фінляндії вдається підтримувати біженців, навіть якщо вони не мають документів, що засвідчують особу, і відповідно - можливості оформити звичайну банківську картку. Також, на базі це спеціальної картки, біженці можуть оформити цифрове посвідчення особи, яке, у свою чергу, полегшує пошук роботи. Всі транзакції з цих карт знаходяться в публічній базі даних, що підтримується децентралізованою комп'ютерною мережею, тобто інформація не зберігається в одному закритому місці, а доступна публічно і зберігається на багатьох пристроях, що посилює прозорість, а отже – довіру суспільства. Цією технологією вже зацікавилися ООН для вирішення подібних питань з біженцями. Наприклад, на червневому саміті було представлено прототип цифрової системи, що дозволяє встановити особистість будь-якої людини. У тому ж році уряд Бразилії також тестував можливість впровадження блокчейну для ідентифікації особи.

Швеція та Дубаї тестують систему блокчейн для кадастру

У 2016 році шведська служба кадастру заявила, що тестує впровадження блокчейну у своїй галузі. Зрештою, вона хоче звести складну систему змін у реєстрації землі в одну публічну базу даних на блокчейні. Перший етап дослідження стосувався залучення кількох банків. Потім шведська служба кадастру перейшла до повноцінного моделювання майбутньої бази даних з її майбутньою моделлю взаємодіями з усіма зацікавленими сторонами. Зрештою, купівля-продаж землі має фіксуватися системою блокчейн. 

У 2017 році земельний департамент емірату Дубаї повідомив про свій намір стати «першим у світі урядовим агентством, яке задіяло у своїй роботі технологію блокчейн». Відомство займається реєстрацією прав власності в еміраті та збирається перенести власну систему на блокчейн протягом 2-3 років. Прес-служба Дубая пише: «Земельний департамент Дубая створив систему на блокчейні, використовуючи високоорганізовану захищену базу даних, яка веде облік усіх контрактів у сфері нерухомості, включаючи договори про оренду, та пов'язує їх із Службою електро- та водопостачання Дубаї (DEWA), системами телекомунікацій та іншими службами. Захищена електронна система обліку власності на блокчейні включає приватні бази орендарів, у тому числі ідентифікаційні картки Еміратів та візи на право проживання, і дозволяє орендарям сплачувати рахунки в електронному вигляді без необхідності виписувати чеки або роздруковувати будь-які документи. Весь процес здійснюється в електронній формі та займає кілька хвилин. Оплату можна здійснити у будь-який час та в будь-якому місці, що знімає необхідність відвідування відповідних установ особисто».

Ініціатива є частиною масштабного проекту «Блокчейн-стратегія Дубаї», метою якого є повне перенесення всього документообігу уряду на блокчейн до 2020 року. Про запуск проекту оголосив наслідний принц Дубаї Хамдан бін Мохаммед у жовтні 2016 року. Керівник проекту Бутті бен Меджрен повідомив: «Ініціатива перебуває на ранніх стадіях розвитку. У найближчому майбутньому все більше структур буде переходити на блокчейн з метою підвищення рівня клієнтського обслуговування. Ми маємо намір об'єднати всі служби, що працюють у сфері земельної власності та її обслуговування, на одну платформу». Дубай є одним із найбільш передових центрів блокчейн-розробок у світі. Уряд має намір перенести на блокчейн більшу частину міської інфраструктури, від аеропорту до платіжних систем, і навіть випустити власну криптовалюту. Проект не був втілений у оголошені терміни.

Блокчейн сприяє автоматизації процесів взаємодії з клієнтами та ідентифікації несумлінних користувачів

У 2018 році фінський проект застосував блокчейн для автоматизації збору сміття у кількох містах Фінляндії. Усі операції з приймання та утилізації сміття від кожного користувача записуються на блокчейні . А за неправильне сортування, наприклад, завантаження скла у контейнер для паперу, передбачається стягувати штраф. Також додатково з винагороди користувача можуть вираховуватись кошти за переробку небезпечних побутових відходів. Таким чином, блокчейн дозволяє персоніфікувати автоматизовану операцію та ідентифікувати порушника правил прийому та сортування сміття.

Розвинені країни вже не перший рік використовують технологію блокчейну. Ця технологія проливає ясність на процес пересування інформації про фінансові транзакції. Сучасні технології як блокчейн допомагають вирішити проблему непрозорості, а отже, і корупційної складової, як у випадку з благодійними фондами, так і зі службами кадастру та іншими суспільно значущими структурами, які зайняті розподілом ресурсів. Таким чином, запровадження технології блокчейн як перспективний інструмент у державні структури України відіграють велику роль у підвищенні рівня довіри серед українців та розвитку країни загалом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: блокчейн
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.