Захист канадського інвестора – це питання міжнародного іміджу держави

09 серпня 2021, 17:46
Власник сторінки
директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД
0
20
Захист канадського інвестора – це питання міжнародного іміджу держави

Те, що зараз відбувається в сфері функціонування бізнесу іноземних інвесторів в Україні, не може не викликати тривогу. Розкажу про найбільш кричущий приклад.

На початку 2018 році в Нікополі було відкрито сонячну електростанцію, споруджену за кошт іноземних інвесторів з Канади. А саме – канадця українського походження Майкла Юрковича. Сам по собі випадок безпрецедентний, адже на пальцях однієї руки можна полічити іноземних інвесторів з-за Атлантичного океану, які вклали свої кошти в українську економіку. Ця електростанція в Нікополі дійсно стала свого роду інвестиційним проривом. Все змінилося з приходом до влади Зеленського. Вже в серпні 2019 р., після дострокових парламентських виборів, в ЗМІ з’явилися матеріали замовного характеру проти Юрковича і його інвестпроекту. А потім електростанції… обрізали електропостачання. В обхід закону. Рука підлеглих Ігоря Коломойського з заводу феросплавів, що існував по сусідству з електростанцією Юрковича. Олігарх дивився на електростанцію як на ласий шматок і тому спочатку почав вимагати продати її, а потім перейшов до шантажу й незаконних дій.

Питання підтримки канадського інвестора Майкла Юрковича в його протистоянні з рейдером Коломойським давно вийшло за межі просто питання захисту приватного бізнесу. Адже  спроба Коломойського прибрати до рук чуже майно – це зазіхання на економічну безпеку держави. Якщо олігарху вдасться «віджати» електростанцію Юрковича, це створить небезпечний прецедент, стане сигналом для інших олігархів діяти подібним чином, не боячись відповідальності перед законом. Який іноземний інвестор після такого погодиться зайти в Україну? Ну хіба що китайський. Чи російський. 

На Заході тільки укріпиться уявлення про Україну як непрогнозовану, корумповану й непривабливу для інвестицій державу. Нашому іміджу за кордоном буде нанесено непоправної шкоди. 

Вже поступають тривожні сигнали з-закордону. Якщо у владних кабінетах вважають, що на Заході рейдерство бізнесу канадійця Юрковича залишиться непоміченим, то дуже помиляються. Ряд провідних західних ЗМІ вже опублікували інформацію про цю ганебну ситуацію.

Буквально 5 липня в світ вийшов відеоматеріал про рейдерські дії Коломойського щодо Юрковича в 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: іноземні інвестиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.