Навіщо рахувати рентабельність або маржинальність послуг?

15 березня 2021, 19:30
Власник сторінки
Фінансист
0
33

Ми звикли орієнтуватись на конкурентів та ставити трохи меншу ціну (демпінгувати свого конкурента). Та іноді це катастрофічно для нас…

Якщо врахувати усі витрати та відняти їх від ціни, ми можемо і не заробляти, чи заробляти зовсім мало. На жаль, 80% малого та середнього бізнесу не робить цього і втрачає власний чистий прибуток. Таким чином компанії розплачуються за відсутність знань.


Що робити й, найголовніше, як?


Для спеціалістів це може бути, як і простий процес, так і доволі об’ємний та складний. Тут все залежить від масштабу замовлення та строків виконання.


Рахуючи кожну послугу, ми розуміємо, які послуги приносять нам найбільше  прибутку.


Потрібно знати ціну, врахувати усі прямі затрати на послугу, а саме матеріали, % по зарплатах, комунальні платежі, можливо ще якісь витрати, які прямо впливають на надання послуги. 


Сюди не враховуються витрати на податки, зарплату адміністративному персоналу, маркетинг та інші операційні витрати. Операційні витрати покриваються коштом виходу на кількість продажів.


Включивши абсолютно все в послугу, ви не конкурентні за ціною.


Є певні стандарти і їх краще дотримуватись, над цими питаннями ламали голови й сперечались роками, світлі розуми Великої Британії та не тільки (якщо це буде для вас аргументом). Таким чином ви знаєте, що кожна послуга вам приносить і можете ставити ту ціну, яку ви бажаєте. 


Жива історія про те, як у конкурента “підглянули”


Матеріал на послугу закуплявся в одному примірнику і було прийнято рішення поставити меншу ціну, ніж в конкурента. Але проблема в тому, що конкурент закупляв матеріал в більшій кількості, звісно ціна матеріалу була менша. Це говорить, що у першому випадку собівартість більша і ціна менша. А це уже вказує на те, що скоріше за все таке зниження ціни призвело до того, що ця послуга взагалі в мінусі. 


Не дивіться на інших, дивіться на себе і рахуйте свої послуги та маніпулюйте ними, щоб вони не маніпулювали вами та вашим бізнесом.


Як це зробити? Варіантів, як завжди, вистачає. Можна самому, тут потрібно знати як, або витратити час на те, щоб розібратись в цьому і не факт що все буде вірно.


Або працювати зі спеціалістом… Вибір завжди за вами. Все залежить від ваших цілей.


Це лише, якийсь один інструмент. Краще підходити комплексно і з терпінням. За два тижні облік не побудувати, я про управлінський - не бухгалтерія!


Спеціаліст з фінансів, Максим Горобець

Instagram: @maksym_horobets


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: медицина,бухгалтерский учет,фінанси,фінансисти,медичний туризм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.