Рада провалила голосування за відстрочку РРО для ФОП

18 листопада 2020, 15:34
Власник сторінки
адвокат
0
24
Рада провалила голосування за відстрочку РРО для ФОП

Уже близько року тема РРО та ФОП не сходить зі сторінок більшості інформаційних порталів.

А останнім часом потік інформації на тему РРО/ПРРО невпинно зростає. Воно і не дивно. Адже з боку держави нормативні нововведення щодо РРО досить суттєві.

Верховна Рада 17 листопада 2020 року не підтримала законопроєкт №4312-д про відстрочку касових апаратів для фізичних осіб-підприємців.

Згідно з документом передбачалася відстрочка  обов’язкового використання касових апаратів до 1 січня 2022 року для платників єдиного податку 2-4 груп, за винятком ризикових галузей. Проте даний документ було провалено в сесійній раді.

В цей час під стінами парламенту зібралися підприємці, які вже більше року пікетують органи центрально влади з вимогою відмінити закони № 128 і № 129 щодо тотальної фіскалізації (РРО), кешбеку та переходу на повний бухгалтерський облік.

Очевидно, що одна з найголовніших перепон для економічного росту та розвитку України — масове ухилення бізнесу від сплати податків.

Докорінно змінити ситуацію, що склалася на українському ринку має повна фіскалізація: вона уможливлює контроль з боку держави без зайвого тиску на бізнес, забезпечує чесну конкуренцію і гарантує захищеність споживача. Суть фіскалізації полягає навіть не у повсюдній видачі чеків, а у впровадженні автоматичної звітності в ДПС про кожен платіж. Саме прозорість допоможе побороти корупцію в податкових структурах, сірий імпорт, нелегальну торгівлю і контрабанду.

У більшості країн ЄС та інших передових країн світу усі грають за однаковими правилами: сплачують податки, видають чеки, офіційно імпортують товари та звітують про свій обіг. Ще у 2008 році Швеція однією з перших в Європі законодавчо зобов’язала всіх підприємців використовувати виключно касові термінали з підключенням через GPRS до податкових органів.

Щоправда, хоча в порядку денному значився законопроєкт №4313 (його ж рекомендував розглядати і профільний комітет Ради), насправді розглядали законопроєкт №4313-д, зареєстрований напередодні Д. Гетманцевим.

Варто зауважити, що законопроєкт №4313-д містить норми, які дещо відрізняються від озвучених у проєкті №4313. У будь-якому разі в парламенті провалилися обидві ініціативи, а отже чинними лишаються зміни, внесені до ПКУ та Закону про РРО в рамках РРО-реформи - Законами №128 і №129, звісно ж - з наступним "карантинним" перенесенням строків набрання чинності окремими нормами.

А отже станеться невідворотньо заплановане: уже з 1 січня 2021 року використання РРО/ПРРО стане обов'язковим для єдинників ІІ-ІV груп з т.зв. ризиковими бізнесами (ресторанний та готельний бізнес, інтернет-торгівля, продаж секондхенду, ювелірних та текстильних виробів, а також туристичних послуг та автозапчастин). А з 1 квітня 2021 року - і для всіх інших єдинників указаних груп.

Варто додати, що у парламенті зареєстровано окремими депутатами ще кілька законопроєктів щодо РРО-реформи: одні передбачають її повне скасування, інші пропонують збільшити ліміт, перевищення якого зобов'яже підприємця-єдинника перейти на застосування РРО, з 1 млн грн до 4-4,1 млн грн. Існують і пропозиції зі скасування обов'язкової реєстрації касових операцій для тих чи інших категорій спрощенців. Законодавчі ініціативи Д. Гетманцева передбачать звільнення від застосування РРО спрощенців ІІ групи залежно від площі приміщення, у якому ті торгують. Яка з цих ініціатив "вистрілить" і буде підтримана в парламенті наразі прогнозувати складно. Тим більше, що і бізнес-середовище розколоте - в ньому вистачає як прихильників РРО-реформи, так і її противників.

Тобто застосування програмного РРО для ФОП передбачає детінізацію операцій і відкриття по кожній з операцій для податкової. Проте це якраз найбільше не подобається ФОПам. За протестами стоїть великий і схемний бізнес, по якому б'ють ці закони. Використовуючи дрібних ФОПів, які не дуже розбираються в тому, що відбувається, і так само користуючись послугами професійних авантюристів і активістів, вони створюють картинку народного протесту. Проте для дрібного підприємця не є чимось над складним встановити програмне РРО, якщо він чесно сплачує податки. А для тих хто уникає від сплати цих податків – програмне РРО - ламає схеми остаточно.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: налоги,Верховная Рада,законопроект,податки,Податкова реформа,налоговая реформа,ФОП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.