Чому виросла ціна на електроенергію

13 листопада 2020, 16:58
Власник сторінки
Народний депутат (СН), Голова Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП
0
885

Як монополія окремих компаній неминуче призводить до створення штучних дефіцитів електроенергії задля підвищення її ринкової ціни. Така ситуація відбувається кожен рік на початку опалювального сезону

Останніми днями спостерігаємо різкий стрибок ціни електроенергії на Ринку на добу наперед (РДН).

Вчорашня ціна встановила рекорд із початку року - 1,64 грн, а сьогодні (13 листопада) вже новий рекорд – 1,74 грн за кВт-г (базове навантаження або рівний графік).



Але особливістю цього зростання є те, що на ринку почали з'являтися дефіцити електроенергії, чого не було весь останній рік. Такі дефіцити в ОЕС України спостерігаються вже три дні:

Середа, 11 листопада – дефіцит одну годину (18-а година)
Четвер, 12 листопада – дефіцити вже три години (17-а, 18-а, 19-а)
П'ятниця, 13 листопада – дефіцити вже 4 години (17-20 години).
І саме рекордні ціни електроенергії були у ці дні 12-13 листопада.

Дефіцит означає, що обсяг заявок на купівлю перевищував обсяг заявок на продаж. Іншими словами, покупець не міг купити на РДН потрібний обсяг електроенергії.

Наприклад, на сьогодні на 18-у годину доби було не задоволено аж 16% заявок на купівлю електроенергії.

Вже відома ситуація із Енергоатомом, який поки не запустив блоки №2 і №4 Запорізької АЕС через проблеми із дозволом від Держатомрегулювання.

Разом із тим, є непрацюючі блоки і у теплової генерації. Вчора (12 листопада) були заявлені в "аварійний ремонт" три блоки теплової генерації: два блоки Ладижинської ТЕС та 1 корпус Криворізької ТЕС.

А вже сьогодні їх кількість виросла до п'яти блоків. А саме: 2 блоки Ладижинської ТЕС, 2 корпуси Криворізької ТЕС, 1 блоки Запорізької ТЕС. Всі ці ТЕС входять в групу ДТЕК.

У інших компаній – Донбасенерго та Центренерго – всі блоки знаходяться у робочому стані



Тож ми бачимо і тут кореляцію: виведено у аварійний ремонт додаткові блоки – більший дефіцит та вища ціна електроенергії.

Схожа, але ще гірша ситуація у Бурштинському енергоострові. 10 листопада дефіцит електроенергії складав 14 годин із 24 годин.

У деякі години попит перевищував пропозицію у 12-13 разів. Хоча потужності лише однієї Бурштинської ТЕС вдвічі більші, аніж споживання Бурштинського енергоострову. І там рекордні ціни у ці дні.



У підсумку маємо ситуацію, коли в Україні:

Профіцит генеруючих потужностей.
Величезні запаси вугілля та газу: у два рази більші, аніж рік тому.
Але при цьому дефіцит електроенергії. Як таке може бути?

Таке може бути, якщо генеруючі потужності монополізовані і паливо/енергосерсуси також монополізовані і у окремих гравців є занадто велика ринкова влада.

Тоді дійсно може утворюватися профіцит палива, але при цьому бути дефіцит електроенергії. І такий дефіцит, зазвичай, супроводжується спекулятивним зростанням ціни.

Ситуація досить схожа до минулорічної, коли пішов імпорт, щоб погасити дефіцити, та стрибок цін.

Це ще раз показує, що словесні домовленості "давайте купувати у своїх рідненьких по нормальних справедливих цінах" не діють. На жаль.

Вже цими вихідними у роботу запускається додатковий атомний блок. І це має дещо стабілізувати ситуацію.

Разом із тим зі своєї сторони, поцікавлюся думкою Антимонопольного комітету щодо цієї ситуації, адже такі дефіцити електроенергії – це серйозно.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: электроэнергия,цены,стоимость
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.