До дня юриста в Україні

09 жовтня 2020, 19:32
Власник сторінки
адвокат
0
22
До дня юриста в Україні

Професія юриста – одна із найдавніших у людському суспільстві. Професія юриста виникла у Римі у VI столітті.

Перший юридичний факультет в Європі був створений в університеті м. Болонья (Італія) у XII ст. В Україні спочатку деякі відомості з права викладалися в монастирях Києва, Чернігова, Галича, Луцька, а у 1661 році було засновано Львівський університет, серед чотирьох факультетів якого був і юридичний.

Саме ж слово "юрист" походить від латинського jus, й перекладається як "право". Символом правосуддя є статуетка давньогрецької богині Феміди. Вона зображується як жінка в античному вбранні, із зав'язаними очима. В одній руці богиня справедливості і правосуддя тримає меч, яким карає за злочини, в іншій – терези.

 

День юриста в Україні

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України, Спілки юристів України, Спілки адвокатів України…» згідно з Указом Президента України «Про День юриста» від 16 вересня 1997 року № 1022/97. Професійне свято юристів в Україні відзначається з 1997 року. Вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перше зведення законів Руська правда.

Виклики сьогодення

Опублікована змістовна доповідь, в якій The Law Society представила свої висновки стосовно можливого «образу» юридичної професії у 2020 р. Отже, згідно з результатами дослідження, існує 5 основних факторів, що здійснюватимуть вплив на юридичну професію через 4-5 років:

1. Світове та національне бізнес-середовище, глобалізація;

2. Спосіб придбання клієнтами юридичних послуг;

3. Технічний прогрес та інновації, що будуть використовуватися ринком;

4. Нові гравці на ринку та нові види конкуренції;

5. Політичні рішення і програми, що регулюють рівень доступу до правосуддя.

Всі ці фактори, згідно з даними дослідження, не є ізольованими одне від одного, а працюють взаємопов'язано і впливатимуть на майбутнє юридичного ринку консолідовано.

Отримати професію юриста сьогодні в Україні зовсім не складно. Справжню якісну освіту надають не так багато університетів. Майже в кожному педагогічному університеті, які є в кожній області наявний юридичний факультет. Проте якість знань не завжди відповідає вимогам, які диктує нам сьогодення. Найбільш популярними університетами в Україні де готують якісних фахівців з юриспруденціє є Львівський національний університет імені Франка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Харківський національний університет внутрішніх справ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Саме ці університети є найбільш прогресивними в підготовці молодих юристів.

Одними з найпоширеніших вважаються податкові юристи, корпоративні, банківські, юристи із захисту інтелектуальної власності, які спеціалізуються на нерухомості та інші. Більше того, кваліфіковані юридичні кадри потрібні в крупних страхових компаніях, ріелторських фірмах, спеціалізованих правових ЗМІ тощо.

Дуже важливо пам’ятати, що краще мати глибокі знання з однієї спеціалізації, аніж поверхневі з інших. Для того, щоб стати класним юристом, недостатньо здобути освіту. Необхідний досвід, який напрацьовується роками. Що більше практики, то дорожче вартує юрист як спеціаліст.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Львов,Львовская область,Львів,юриспруденция,юрист,юристы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.