Доставка ліків: чи залишиться усе безконтрольним?

21 червня 2020, 21:51
Власник сторінки
0
54

Завжди під час криз розумні люди шукають нових можливостей. От і коронавірус одних загнав у депресію та суцільний негатив, а іншим відкрив нові можливості.

Абсолютно очікуваним стало зростання бізнесу, що займаються доставкою. Зростання бізнесу - це добре, особливо в умовах, коли країна на порозі серйозних економічних проблем. Але тут варто розібратись глибше.

Здавалося б що з доставкою усе зрозуміло та однозначно. Є торгівельне підприємство, а є служба доставки, яка привозить товар споживачу. І якщо з доставкою продуктів харчування усе зрозуміло, то, наприклад з ліками все набагато серйозніше. Тут треба не просто доставити, необхідно дотримуватись температурного режиму.

В умовах карантину, а швидше невідомості, які принесла пандемія, уряд, який вводив суворі карантинні обмеження на пересування громадян, ввів спрощені процедури з дистанційного продажу лікарських засобів. Уряд прийняв адекватне рішення, в умовах коли уся крана була блокована, компанії достаки були чи не єдино можливим способом підтримання контакту із світом.

Але диявол завжди ховається в деталях. Якщо сьогодні чітко не регламентувати дистанційний продаж ліків та залишити цю тимчасову міру без змін, в країні почнуться серйозні проблеми. Відповідно до змін в постанову КМУ №220 сьогодні доставкою ліків на договірній основі може займатись будь-яка компанія із доставки. Тобто фактично будь-хто, а це означає, що незабаром така доставка перетвориться в продаж спиртовмісних препаратів алкоголікам та нарковмісних препаратів дітям. Відсутність регуляції і контролю призведе до хвилі продажів підробних ліків.

В такому випадку виникає ряд загроз. Наприклад сервіс доставки може зловживати своїм становищем та підміняти отриманий в аптеки препарат, продаючи контрафакт. Разом з тим, кожен вільно може замовляти кодеїновмістні препарати, або спиртові настоянки. Відповідно, проконтролювати це, в нинішніх умовах неможливо.

Звичайно вся країна в очікуванні завершення карантину, а тому і профільному комітету Верховної Ради на чолі із Михайлом Радуцьким і очільнику МОЗ Максиму Степанову ванто вже посприяти внесенню змін до цієї Постанови, оскільки наслідки будуть плачевні для національної безпеки у сфері здоров’я. 

Саме аптеки мають досвід та відповідальність за продаж, зберігання та дотримання норм продажів препаратів. Аптеки є ліцензовані, і в разі порушень, або нештатних ситуацій, держава розумітиме з кого питати. Та врешті в аптеках працюють відповідні фахівці, які віддають собі звіт продаючи ліки тим чи іншим людям та несуть відповідальність за якість препаратів

Тому постанова про спрощений продаж ліків, якщо її дія лишиться в незмінному стані, фактично нівелює багаторічні зусилля держави та аптечних асоціацій із підтримання та формування прозорих правил гри на ринку продажів ліків. Не буде сенсу в регуляції та ліцензуванні аптечних мереж, адже прогалина в законодавстві одразу приверне увагу криміналу та чорного ринку в цю сферу. В цьому контексті увагу до вирішення цієї проблеми має звернути не тільки прем’єр міністр Денис Шмигаль, а й президент Володимир Зеленський.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.