МИ СИЛЬНІ НАСТІЛЬКИ, НАСКІЛЬКИ ЄДИНІ

08 травня 2020, 17:15
Власник сторінки
аудитор, консультат із податкових та фінансових ризиків
0
60
МИ СИЛЬНІ НАСТІЛЬКИ, НАСКІЛЬКИ ЄДИНІ

Підтримуючи вітчизняну бізнес-спільноту, іноземні компанії також намагаються внести свій внесок у боротьбу з вірусом.

Ніщо не може так згуртувати людей як, спільна біда — саме вона змушує всіх забути про свої «я тут не причому» та «це неможливо». І сьогодні весь світ намагається об’єднати зусилля та боротися з, ще донедавна таким малозрозумілим, але страшним поняттям COVID-19. У прагненні якнайшвидше повернутися до нормального життя єднаються як дорослі та діти, так і професіонали та бізнесмени. Одні, тижнями не знімаючи білі халати та дивлячись в очі хворого, приймають доленосні рішення, інші — просто відповідальні та сидять вдома, а хтось —  допомагає фізично чи фінансово.

Пандемія COVID-19 — це випробування для всього світу, наслідки якого важко передбачити. Та яке б не було те «завтра», боротьба із хворобою триває «сьогодні». Як і корпорації всього світу, український бізнес також опинився на роздоріжжі: як себе вести під час карантину, який затягнувся.

Власники бізнесу постали перед вибором: малий бізнес закривається, стратеги та адаптери перепрофільовують свої виробничі потужності на випуск масок та антисептиків, а найсильніші гравці ринку намагаються прямо чи опосередковано підтримати українську медицину, яка виявилася майже не готовою до викликів нових вірусів та нових типів захворювання.

На щастя, з 11 травня Україна планує пом'якшити карантинні заходи, запроваджені з метою протидії поширенню COVID-19. Проте, це зовсім не означає, що, як тільки ми перегорнемо календар із зазначеною датою, коронавірус просто зникне. Нам лише вдалося стримати поширення уханської інфекції, і тепер Україна переходить на нову стадію — існування поряд із вірусом.

Із появою COVID-19 не лише відомі міжнародні бренди кинулися допомагати боротися з пандемією: на щастя, в Україні виявилося набагато більше компаній, які не залишилися осторонь та намагаються допомогти в період пандемії. Бажання українців усіма силами допомогти медичним установам надзвичайно надихає, адже, саме завдяки людям є надія швидко подолати вірус із найменшими втратами для країни. 

До благодійних ініціатив долучаються майже всі: великі корпорації та маленькі магазини, відомі люди зі світу політики та шоу-бізнесу, локальні агенції, юристи, рекламні компанії, тощо. Гарний приклад подали також мережі міні-готелей, надаючи місця для проживання лікарям, оператори мобільного зв’язку — безкоштовними хвилинами та мегабайтами, швидкі сервіси виклику таксі — безоплатними перевезеннями медиків, та українські дизайнери — безкоштовним пошиттям захисних костюмів.

Атланти українського ринку, включаючи агрохолдинги, ритейлери, логістичні та фармацевтичні компанії, також не залишаються осторонь та виділяють десятки мільйонів для підтримки медичних закладів та лабораторій, або ж просто самостійно купують апарати штучної вентиляції легені, різні аналізатори та мікроскопи.

Підтримуючи вітчизняну бізнес-спільноту, іноземні компанії, які в часи пандемії продовжують наповнювати податками українську скарбницю, також намагаються внести свій внесок у боротьбу з вірусом.  Нещодавно і команда BDO Centers, дочірнього підприємства німецької консалтингової та аудиторської компанії BDO AG Wirtschaftsprüfungsgesellschaft також долучилася до благодійної ініціативи та  закупила засоби індивідуального захисту (ЗІЗи) для київської міської клінічної лікарні №10. Компанія працювала через прозорий благодійний фонд «Пацієнти України». Та не все так легко, як німці собі уявили. Благодійність — це значні витрати часу на проведення нарад, погодження сум та на власні аналітичні дослідження та вивчення потреб лікарень у кожному регіоні.

На жаль, українське законодавство побудовано таким чином, що лише благодійні фонди-посередники «надають право» підприємствам врахувати перераховані кошти у складі витрат. Благодійні фонди, як правило, мають досвідчених аналітиків, які щоденно оновлюють повну статистику: реальні потреби лікарень з огляду на комплектацію кожного місця інтенсивної терапії та місця лікування терапевтичного профілю, випадки інфікування лікарів, контакти імпортерів, тощо. Та й тут не все так просто, бо кожен благодійний фонд має свій алгоритм роботи з компаніями, де:

  • по-перше, підприємство має надіслати запит, який порівнюється з первинними даними МОЗ та дашбордами Кабміну щодо оцінки потреб лікарень
  • по-друге, витрачається час на вибір лікарні та узгодження кошторису закупівлі
  • далі — благодійна організація надсилає офіційний лист-запит на компанію про надання грошей для закупівлі певних товарів для певної цілі, підписується договір пожертви грошових коштів і тільки тоді компанія може перерахувати кошти.

І це ще спрощений варіант, де не враховано час на очікування листа-підтвердження із-за кордону від компанії-донора про саме «добровільну пожертву» суми. Всі ці заходи може й виправдані, от тільки як хворим пояснити відсутність обладнання через банальні формальності.

Дійсно, біда відкриває найкращі людські якості. І як показує міжнародний досвід, теперішні групові благодійні внески вражають своїми цифрами. Наприклад, з моменту оприлюднення інформації про спалах нового вірусу COVID-19, тільки німецькими компаніями було передано Китаю понад 274 млн юанів загальною готівкою та запасами, включаючи 14,1 тон медичних матеріалів. Що вже говорити про такі країни, як США та Великобританія, чи про суми пожертвувань, які отримали відомі світові благодійні організації.

Допомогти може кожен із нас, і це не обов’язково мають бути великі суми грошей. Світ демонструє різні варіанти участі в боротьбі з коронавірусною інфекцією. Одні мають можливість та надають у користування інфраструктуру, виробниче обладнання, а інші — експертну допомогу в проведенні клінічних досліджень, обмін даними та технологіями.

Безумовно, пандемія COVID-19 матиме свої наслідки. І мова не тільки про медицину та економіку. Останні події є позитивним свідченням того, що ми можемо бути єдиними. Коронавірусна інфекція та запроваджений у кожній країні жорсткий карантин істотно вплине на кожного із нас. Однак історія, черговий раз демонструє те, що світ буде намагатися подолати майбутню кризу із найменшими втратами. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: бізнес,епідемія,міжнародна підтримка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.