Будь-які труднощі — це тест на ефективність бізнесу

02 березня 2020, 11:46
Власник сторінки
Директорка Ради Директорів Burisma Group
0
87
Будь-які труднощі — це тест на ефективність бізнесу

Чому останній рік став роком випробувань та можливостей для Burisma Group?

Компанія опинилася в центрі міжнародного політичного скандалу, пов'язаного з майбутніми президентськими виборами в США 2020 року. І хоча найбільша газовидобувна група України — Burisma — не є учасником великої геополітичної гри, а стала її жертвою, компанії протягом останнього року довелося зіткнутися з масштабними медіа-атаками.

Причому нікого з атакуючих не бентежить той факт, що у правоохоронних органів України та світу до компанії Burisma претензій немає. Адже більшість тез побудовано на маніпулюванні інформацією та нехтуванні ролі компанії в побудові енергетично незалежної України. Можливо, це комусь вигідно, але наше завдання – працювати ефективно і розбивати маніпулятивні міфи.

Burisma Group веде чесний і прозорий енергетичний бізнес, щорічно видобуваючи понад мільярд кубометрів природного газу, що перевищує 5% всього споживаного газу в Україні і 10% імпорту. У неї прозора структура власності, а Рада директорів сформована відповідно до міжнародних стандартів корпоративного управління в нафтогазових компаніях. На жаль, політична боротьба це боротьба конкретних інтересів, а не фактів і аргументів.

Другим серйозним випробуванням як для Burisma Group, так і для всього енергетичного ринку України стали рекордно низькі ціни на газ в 2019-2020 роках. Світова кон'юнктура, глобальне потепління, а також великі запаси газу в сховищах України і Європи привели до істотного падіння вартості на енергетичному ринку. Газовидобуток стає нерентабельним, що змушує багато газовидобувних бізнесів згортати інвестиційні проекти з видобутку газу в Україні.

Але Burisma Group не відноситься до їх числа. Незважаючи на несприятливі умови, наші операційні компанії не згорнули діяльність, а сконцентрувалася на розвитку виробництва, впровадженні нових ефективних технологій в сфері газовидобутку та оптимізації операційних витрат. Завдяки успішній стратегії розвитку, прийнятій Радою директорів компанії ще п'ять років тому, а також ефективному управлінню витратною частиною з боку менеджменту, минулий рік Група завершила успішно.

Зокрема, Burisma Group в 2019 році пробурила 9 надглибоких свердловин з використанням високотехнологічного обладнання і провела капітальний ремонт 22 свердловин. Всього за останні три роки було пробурено понад 40 і відремонтовано понад 50 свердловин. У 2020 році планується пробурити ще 15 нових свердловин.

Група Burisma витрачає мільярди гривень на придбання сучасного, високотехнологічного обладнання, до переліку якого вже входять 20 бурових верстатів, в тому числі і найбільший у Східній і Центральній Європі сухопутний верстат SK 3000 вантажопідйомністю 750 метричних тонн і вартістю 1 млрд грн. Найбільший в Україні флот ГРП, що складається з 15 насосів загальною потужністю 35 тис. кінських сил і колтюбінговий флот NOV Hydra Rig також належать Burisma Group.

Група активно інвестує і в наземну інфраструктуру, щоб підвищити рентабельність видобутку газу і знизити вартість робіт. Наприклад, в минулому році почалося будівництво турбодетандера на газорозподільній станції на Водянівському родовищі Харківської області. На цей рік компанія Burisma запланувала будівництво нових газопроводів, пропан-бутанових установок і реконструкції УКПГ. Продовжиться реалізація проекту будівництва установки стабілізації конденсату і поглибленого вилучення пропан-бутанової суміші (СПБТ або LPG) з природного газу.

Багато уваги Burisma Group приділяє дослідженню нових областей, вивченню і розвідці родовищ вуглеводнів, вкладаючи рекордні суми в сейсмічні дослідження. Зокрема, тільки в 2019 році Burisma Group провела сейсморозвідувальні роботи в форматі 3D на площі понад 500 кв. км, уклавши договори з іноземними та вітчизняними компаніями на перехресне дослідження та інтерпретацію отриманих даних. Більш того, з метою подальшого вивчення надр, Burisma Group планує продовжувати масштабні сейсморозвідувальні роботи 3D на інших родовищах і площах в 2020 році. Інвестиції в сейсмічні дослідження не тільки мають стратегічне значення для розвитку компанії, але й дозволяють збільшити видобуток газу в короткостроковому періоді, що допомагає Україні вже сьогодні підвищити енергетичну незалежність від імпорту газу.

Разом з тим, група Burisma веде постійну роботу із збереження навколишнього середовища та поліпшення екологічної обстановки в регіонах присутності, інвестуючи в природоохоронні заходи в усіх сферах своєї діяльності.

Burisma Group дотримується високих стандартів соціальної відповідальності, важливою складовою яких є взаємодія з місцевими громадами і соціальний захист дітей.

Ми концентруємося на вирішенні нагальних проблем в регіонах нашої роботи, постійно підтримуємо звязок із громадами. Наприклад, в 2019 році на 1 вересня Burisma Group подарувала школярам Дублянської загальноосвітньої школи I-III ступенів Краснокутської районної ради Харківської області спортивні костюми, а учням Качалівської загальноосвітньої школи I-III ступенів імені Героя Радянського Союзу А. Д. Майорова Краснокутської районної ради Харківської області – інтерактивну дошку з проектором. Також Група профінансувала придбання водяного насоса для навчально-виховного комплексу селища Ков'яги Валківського району Харківської області та установку вуличного освітлення в цьому селищі.

Всього за останні три роки Burisma Group реалізувала соціальних проектів на суму понад 160 млн гривень. На кошти Групи були побудовані і відремонтовані лікарні, школи, дитячі садки, спортивні клуби, автомобільні дороги та інші соціальні об'єкти в багатьох населених пунктах України.

Burisma Group здійснює не тільки пряму підтримку регіонів та територіальних громад, а й є одним із лідерів за обсягом сплачених державі податків. За минулий рік Група заплатила в бюджет близько 3 млрд грн. Це можна порівняти з витратами, які Україна щорічно спрямовує на фінансування всієї вугільної промисловості країни. І майже стільки ж, скільки в 2020 році планується витратити з держбюджету на безпеку дорожнього руху або закупівлю ліків і препаратів для лікування ряду серйозних захворювань.

Будь-які труднощі – це завжди серйозне випробування для компаній, ринків і країн. Але якщо бізнес підприємств життєздатний, процеси вибудовані правильно, а цілі зрозумілі і досяжні, то криза стає не більше, ніж черговим тестом на підвищення ефективності та рентабельності. Впевнена, що труднощі, з якими останній рік зіткнулася Burisma Group і газовидобувна галузь країни, не зашкодять нам, а дозволять знайти сприятливу можливість для розвитку і підвищення енергонезалежності України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: газ,Burisma
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.