Колгосп, чи капіталізм?

24 лютого 2020, 12:32
Власник сторінки
фрілансер
0
1290
Колгосп, чи капіталізм?
Фото: ВІТАЛІЙ ДАНКЕВИЧ

Кажуть: скасовувати мораторій на продаж с/г земель не на часі. Це "не на часі" продовжується уже більш ніж 15 років. Більшість українців - проти.

Це і не дивно: цілому поколінню українців вживляли "лякалочки" про злих закордонних буржуїнів, які прийдуть й заберуть українську землю. Напевне, як гітлерівці у 1942 році вагонами вивезуть (до речі те, що нацисти вивозили до Рейху український чорнозем - це радянський міф) у свій клятий штат Техас.

Насправді все просто: поки немає ринку землі - доти не сформовано її справжню вартість. Не оцінено по справедливості землю - власники паїв отримують орендну платню у 2-3 рази меншу, ніж могли б. Відповідно земельні латифундисти в шоколаді.

А ще цивілізований ринок землі заважає розвитку "тіньового" ринку. Давно уже земля скуповується через сірі схеми (наприклад, оренда на 49 років з пролонгацією) по суті за копійки. Може трапитися так, що коли ринок с/г земель буде впроваджено - продавати уже не буде чого.

Коли їхатимете Україною, зверніть увагу на новенькі зернові термінали, сховища, тваринницькі комплекси - земельні латифундисти будують їх на орендованих землях, як на власних. Тобто, вони не бояться, що одного разу власники паїв відмовлять їм в оренді й усе це стане великовартісним непотрібом.

А чому не бояться ви замислювалися?

P.S. Зустрічав думку, мовляв, поки не створено законодавчу базу під цивілізовані відносини на ринку землі, скасовувати мораторій не можна. Це вам таке кажуть ті, хто хоче, аби мораторій ніколи скасовано не було. Бо інакше такі закони давно уже б розробили.

Але якщо мораторій скасують - одразу й закони напишуть, і правила гри пропишуть - нікуди не дінуться.

А поки Україна перебуває в компанії Куби, Венесуєли, Таджикистану, Конго та Північної Кореї.
Цікавий збіг: в усміх цих країнах кушать нема чого і за відомостями ООН селяни в них є найбіднішими, хоча кліматичні умови дозволяють по 2-3 врожаї на рік збирати.

Чого б це, не знаєте?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,ринок землі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.