З любов’ю для Ігоря Валерійовича: 555 млн знижки для ПАТ Центренерго

01 жовтня 2019, 17:13
Власник сторінки
президент Ассоциации энергетики Украины
0
903

Ігор Коломойський в кулуарах Ялтинської конференції YES по суті визнав свій зв'язок з ПАТ «Центренерго».


 Журналістські розслідування показують, що фірма-одноденка олігарха «Нафта-Форс» з червня поставляє вугілля на державну компанію за ціною, значно вищою, ніж ціна в Роттердамі. Але в цій історії є й інша не така очевидна сторона – електроенергія. Феросплавні та хімічні виробництва Коломойського - найбільші споживачі електроенергії. Як виявилось, маленька умова, прописана в кращих традиціях мілким шрифтом в торгах «Центренерго» дозволяє підприємствам Коломойського отримувати знижку відразу 24 коп за 1 кВт*год.

Знижка вихідного дня

«Центренерго» продає практично всю електроенергію на ринку двосторонніх договорів на «Українській енергетичній біржі».

В липні-серпні державна компанія продала 2 293 млн кВт*год електроенергії. Це ресурс на липень-вересень. Середньозважена ціна склала 133,4 коп/кВт*год, що на 24 коп/кВт*год нижче середньозваженої ціни продукту на ринку «на добу наперед» - найбільш ліквідному сегменті ринку електроенергії, цінові показники якого можна використовувати як індикативні для ринку електричної енергії вцілому.

Іншими словами, «Центренерго» продає майже всю електроенергію дешевше, ніж могла б продати.

Сумарний недоотриманий прибуток тільки за перші 3 місяці оцінюється в 555 млн грн.

.

Період

Біржова ціна продукту, коп./кВт*год

Ринкова ціна продукту, коп./кВт*год

Об’єм продажу, млн кВт*год

Відхилення ціни, коп./кВт*год

Недоотриманий прибуток,

млн грн

Липень

144,5

157,8

601

-13

-80

Серпень

129,5

160,6

750

-31

-233

Вересень

129,4

155,1

943

-26

-242

Всього за 3 місяці

133,4

157,6

2 293

-24

-555


Якщо зайти на сайт «Української енергетичної біржі», ми не знайдемо таких цифр


Електроенергія є товаром в класичному розумінні з 1 липня цього року. Існують різні товарні позиції. Наприклад, Peak – це продукт, який продається в години найбільшого споживання.

Відповідно, ціна на нього максимальна. Є OffPeak – це продукт для нічного періоду часу, коли споживання низьке, і ціна, відповідно, не може бути високою.

На сайті біржі все виглядає дуже навіть ринково. Наприклад, за результатами одни торгів 5 липня пікова ціна склала 2,04 грн за 1 кВт*год, поза пікова – 1,23 грн. за 1 кВт*год (без ПДВ) відповідно. Здавалось би, ринкова ціна.

 

Однак, диявол криється в умовах поставки, згідно яких, у вихідні дні електроенергія продається за ціною значно дешевше, ніж в будні по ціні Offpeak.

Пункт договору звучить так:

·         графік продажу — години доби за рівнем навантаження протягом доби, в які здійснюється виконання двосторонніх договорів (BASE — виконання протягом 24 годин на добу; OFFPEAK — виконання з 0.00 до 7.00 і з 22.00 до 24.00 в робочі дні, а також з 0.00 до 24.00 у вихідні; PEAK — виконання з 7.00 до 22.00 в робочі дні

По суті сформувалась прихована знижка для вихідних. Ринок «на добу наперед» (РДН) - це найбільш ліквідний ринок, де продають електроенергію більшість виробників щоденно в кожну окрему годину. Цей ринок задає цінову політику і для ринку прямих договорів. Якщо подивитись на ціни на РДН, ми побачимо, що ніякого сенсу продавати
OffPeak у вихідні дні немає. Наприклад, в серпні різниця денної електроенергії в будні і вихідні складала 14 коп/кВт*год. В той же час ця ж різниця для «Центренерго» складає 64 коп/кВт*год.

На графіку чітко видно, що реальні ціни на РДН у вихідні дні практично не відрізняються від будніх днів. Це означає, що умови торгів «Центренерго», як мінімум не ставлять за мету заробити максимум для своєї продукції.

Можна очікувати, що у відповідь на цю претензію «Центренерго» може відповісти, що зацікавлено продавати на довгий період, фіксуючи доходи на місяць вперед. Але це теж неправда.

Інші учасники ринку, в тому числі і державні виробники, поводять себе зовсім по-іншому.

Наприклад, «Калушська ТЕЦ Нова», на тій же Українські енергетичній біржі на ринку двосторонніх договорів продає поза пікове навантаження за високою ринковою ціною 98 коп/кВт*год (без ПДВ), що вище показника РДН. А найбільш ліквідні продукти виставляє на РДН, в тому числі і електроенергію для вихідних.

Середньозважена ціна електроенергії, яку продала Калушська ТЕЦ в липні, склала 159,1 коп/кВт*год, що на 10% дорожче, ніж продала «Центренерго». В серпні – 161,3 коп/кВт*год, що майже на чверть (24,6%) дорожче фактичної ціни «Центренерго».

Навіщо державна компанія продає електроенергію значно дешевше, ніж могла б. Відповідь пов’язана з іменами покупців.

Дешево для своїх

«Центренерго» продає електроенергію обмеженому колу споживачів. Основні серед них – заводи Коломойського. Це Нікопольський завод феросплавів, Запорізький завод феросплавів, Дніпроазот, Покровський ГЗК, Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат.

На декількох торгах приймали участь маловідомі трейдери. Наприклад, «Енерджикс». Цю компанію учасники ринку також пов’язують з Коломойським. Однак, ця схема заслуговує окремого розслідування.

Більшість же об’єму електроенергії було розпродано серед цих чотирьох заводів. 80-90% всіх продажів. І все всіх влаштовує.

Таким чином всі найбільші споживачі електроенергії із структур олігарха отримали знижку на електроенергію «Центренерго» більше 24 коп/кВт*год. Непогано.

Чому на торгах нема конкуренції?

 На це питання відповісти найбільш складно. Торги проходять на біржі. Всі на ринку знають, що «Центренерго» продає електроенергію з суттєвим прихованим дисконтом. Але ніхто не йде на ці торги, щоб перебити ціну заводам «Привату».

Трейдери неохоче говорять на цю тему. «Ми не хочемо потім пояснювати НАБУ, навіщо ми приймали участь в цьому схема тозі або зустрічати маски-шоу у себе в офісі. Ви ж самі бачите – іноді навіть будинки горять» - емоційно відповів один з великих постачальників електроенергії, учасник торгів на РДН.

Схожа історія багато років діє на аукціонах з продажу скрапленого газу іншого підприємства Коломойського – «Укрнафти». На цих торгах є чітка позиція продавця, озвучена всім учасникам: «ці лоти викупають компанії постачальник на АЗС «Привата», а ці (до 30%) продаються за ринковою ціною незалежним трейдерам». В будь-якому випадку ніхто не намагається конкурувати з Коломойським за електроенергію «Центренерго».

«Льготи» на транспортування електроенергію

Ці ж заводи Коломойського не платять повний тариф на передачу електроенергії «Укренерго». Вони добились через суд вже двічі тарифних канікул і платять по 5,7 коп замість 116,54 коп за передачу 1 кВт*год. А споживають мільярди кВт*год. Відчуваєте «економію»?

Тільки на електроенергії, законтрактованій у «Центренерго», заводи Коломойського заплатили менше, ніж інші українські підприємства біля 320 млн грн..

Таким чином, сумарна «знижка» для підприємств Коломойського на заниженні ціни «Центренерго» та тарифних канікулах на передачі від судів, тільки в липні-вересні склала 875 млн грн.. А до кінця року вона сягне 1,5 млрд грн.

Не зважаючи на всі ці факти, представники феросплавних заводі продовжують пікетувати офіси «Укренерго» та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вимагаючи «зниження цін на електроенергію».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: энергетика,договор,скидки,Игорь Коломойский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.