Податкова «гетьманщина» й імпорт реформ

26 вересня 2019, 11:24
Власник сторінки
політконсультантка
0
123

Законопроекти 1209 й 1210 писали не в Україні?

«Зірковим часом Даниїла Гетьманцева» називають останні тижні, відколи у фокусі суспільної, експертної та журналістської уваги опинились його гучні податкові ініціативи – законопроекти 1209 та 1210!

«Економічним дивом» сьогодні назвав ці інвестиційний банкір Сергій Фурса. І уточнив: бо з'явились вони аж одразу слідом за словами Ігоря Коломойського, коли він розповів свою візію і картинку встановлення ренти. Тобто – вийшло як він побажав!

Автор «дива» випромінює спокій та оптимізм. Говорить, що очікує від нового Податкового кодексу «гармонізації», «детінізації» та «деолігархізації».

Байдуже, що віж гетьманцевських податкових новацій «схопились за голову» мало не всі. Видобувники із металлургами – через знищення галузей, інші експортери – через майбутню втрату світових ринків і валютної виручки. Платники податків – через штрафи і репресії за будь-який «пчих».

Працівники підприємств налякані втратою робочих місць і засобів до існування. Експерти-соціальники прогнозують чергову масштабну хвилю трудової міграції із Центральної та Східної України.

Економісти – просто відчувають сором за економічний нонсенс, пов’язаний з оподаткуванням кінцевого продукту ще й доданою вартістю!

Якось не так «українське економічне диво» уявляли собі всі мрійники та оптимісти!

Але Слуги народу не шукають легких шляхів та не втомлюються дивувати. І новий «сюрприз» тижня – відсутність (попри місяць часу!) належних згідно з законом обґрунтувань очікуваних економічних наслідків від прийняття цих «диво-законопроектів».

Про цю скромну, навіть «формальну» вимогу закону профільному парламентському комітету «імені Гетьманцева» нагадали вже усі, хто бере участь в суспільній дискусії. Але «слуги народу» уперто мовчать. Ні обіцянок, ні пробачень!

І тут спадає на думку «крамольне» припущення: а може мовчать, бо банально не знають «матчасть»? Можливо й самі ще з’ясували змісту всіх цих «зелених новацій в 500 сторінок»?

Погодьтеся – в нашій країні не вперше на розгляд Верховної Ради «спускають» і потім «протискають» законопроекти, написані не просто поза парламентом, а навіть і не в уряді або на Банковій… Такі документи зазвичай розробляють у офісах певних «небайдужих до теми» заможних корпорацій. І часто – за межами України.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.