Шість років у борг: «Березкін… просив почекати»

01 липня 2019, 09:24
Власник сторінки
Журналіст
0
956
Шість років у борг: «Березкін… просив почекати»

Пікантних подробиць – повно: нібито підроблені документи та незаконна перереєстрація майна, кримінальні провадження про шахрайство й не тільки

Ще в 2013 році за участі тодішнього очільника Кіровоградщини Андрія Ніколаєнка в Підлісному з помпою відкрили овочесховище «на 10 тисяч тон», тоді писали – найбільше в Україні. Розгляд у справі про банкрутство замовника того будівництва продовжився минулого тижня в господарському суді області. 

Пікантних подробиць – повно: нібито підроблені документи та незаконна перереєстрація майна, кримінальні провадження про шахрайство й не тільки. За словами одного з засновників кропивницького ТОВ «Стокко» Сергія Каспіча, урочисто відкрите тоді – насправді недобудова, за зведення якої його компанії досі винні біля п’яти мільйонів гривень. І яку вже перекинули з балансу замовника-банкрута на баланс іншої фірми. Каспіч стверджує також, що обидві юридичні особи пов’язані з народним депутатом Станіславом Березкіним.   

(повна версія інтерв'ю)

- Схема, за якою наше підприємство було ошукане, стала нам відома під час довгих судових спорів. В 2011-2012 роках Олег Лисенко придбав три земельні ділянки на території Підліснянської сільської ради Олександрівського району. Оформив на себе, свою дружину та зятя. Далі було створене приватне підприємство «Галант-Україна», яке уклало договір з нашим товариством  про будівництво на цих ділянках овочесховища, укладало договори з підприємствами-підрядниками та постачальниками. Майже одночасно було засноване фермерське господарство «Агроекохолод», на яке в подальшому без проведення розрахунків з «Галант-Україна» передали об’єкт незакінченого будівництва, і яке на даний час експлуатує це овочесховище. «Галант-Україна», не маючи майна і грошей, не розрахувалось із нами, іншими підрядниками і постачальниками на загальну суму більш як 5 мільйонів гривень, і визнано банкрутом. Його ліквідатором в лютому цього року складено експрес-аналіз, де наведені встановлені нею наявні ознаки дій по доведенню до банкрутства, оскільки відбулося навмисне погіршення фінансово-господарського стану підприємства внаслідок безоплатної передачі майна і всіх активів на користь пов’язаної сторони та невжиття будь-яких заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості.

- Яке відношення має Станіслав Березкін до цих фірм?

- Єдиним засновником «Галант-Україна» був Олег Лисенко, співзасновниками «Агроекохолоду» - Лисенко та Андрій Татарченко, зять Станіслава Березкіна. Ми маємо певну історію відносин з підприємствами, заснованими Березкіним та Лисенком. Ці люди були партнерами, разом будували бізнес по виробництву та переробці олійних культур. Ми більше десяти років будували для них заводи по переробці сої, соняшника, звели ряд інших об’єктів. Тому, коли в 2011 році Березкін та Лисенко задумали побудувати в Підлісному сховище, вони звернулися до нас. Ми уклали договір, розпочали підготовчі роботи. Але чим більше будували, тим менші ставали розрахунки. Наші звернення до Лисенка нічого не давали, він посилався на те, що Березкін «не дає гроші». Березкін, посилаючись на тимчасові труднощі, просив почекати та продовжувати будівництво. Ми за рахунок власних та запозичених в інших наших замовників коштів продовжували будівництво овочесховища. Після оформлення на «Агроекохолод» права власності на об’єкт, наших звернень до суду та правоохоронних органів, засновники обох фірм були змінені кілька разів. Замість Лисенка та Татарченка у засновниках «Агроекохолоду» наразі жінка з Новоукраїнки, підставне обличчя. Фінансував будівництво фактично Березкін через підприємства «Креатив», «Елада», які давали гроші, проганяючи їх через приватне підприємство «Галант-Україна». 

- Чи є документальні підтвердження, що гроші давали саме ці фірми?

- Це є в фіскальних та банківських документах – у «Галант-Україна» були відкриті рахунки в 22 банках по всій Україні. Щоб відслідкувати ці гроші, треба роками їздити по цих банках. У кінцевому рахунку гроші з «Креативу» та «Елади» заходили на «Агроекохолод», а з «Агроекохолоду» йшли на «Галант-Україна». 

- Ви сказали, що сховище було передано недобудованим, і що його експлуатують – яким чином?

-  Ми починали будівництво овочесховища ємністю шість тисяч тон. Це підтверджено декларацією про початок будівництва, поданою тією стороною. В процесі будівництва, коли сторона зрозуміла, що вона не хоче з нами розраховуватись, і має намір вивести цей об’єкт, передати з балансу, вона подає нову декларацію – вже в 2014 році, хоча законом передбачено, що подається перед початком будівництва – і в ній пише вже, що це овочесховище на 10 тисяч тон. У проекті з ємністю шість тисяч мав бути побудований окремо адміністративний корпус з роздягальнями, душовими… Потім з проекту прибирається це все, а замість цього збільшується ємність. Побудована будівля овочесховища без адмінкорпусу, який за всіма нормами має забезпечувати роботу цього об’єкту. Всі ці речі знайшли відображення в акті оцінки, який вони замовили, там написано також, що сама будівля добудована на 85%. Проектної документації теж нема – проектант надав до суду нотаріально засвідчені письмові покази про те, що проектну документацію їм не передавали. Вони не ввели об’єкт в експлуатацію, право власності переоформили, як на незавершене будівництво, і проводять у ньому господарську діяльність за призначенням. При повній бездіяльності всіх контролюючих органів. Законами України передбачено, що якщо об’єкт не введений в експлуатацію, його не можна використовувати. 

- Позивачем у справі, що наразі слухається в господарському суді, є ліквідатор ПП «Галант-Україна», яка ваша роль у провадженні? 

- Ми є кредиторами ПП «Галант-Україна» та ініціаторами його банкрутства – ми зацікавлені в тому, щоб боржнику повернули незаконно, на наш погляд, відчужене майно, щоб він мав змогу з нами розрахуватись. Ми впевнені, що під час передання на баланс «Агроекохолоду» недобудованого овочесховища не укладалися та не підписувалися жодні договори та акти. Коли за нашою ініціативою ці питання постали в судових засіданнях, почали з’являтися копії документів, оформлених задніми числами. Під час процедури банкрутства «Галант-Україна» Лисенко відмовився передати печатку підприємства арбітражному керуючому. Ми стверджуємо та підтверджуємо відповідними доказами, що він із її застосуванням склав договір генерального підряду та акт приймання-передачі, підписавши від свого імені та імені свого зятя – Анатолія Кривошеї, який начебто був заступником директора. Ми доводимо в суді, що ці договір та акт підроблені, фіктивні, складені та підписані вже під час розгляду справи про банкрутство. Як вбачається з податкових документів, Кривошея справді працював на підприємстві, але за межами строків, коли начебто були укладені спірний договір та акт, а також не перебував на посаді заступника директора. Статутом ПП «Галант-Україна» така посада  взагалі не передбачена. Адвокат іншої сторони стверджує, що документи підписані в межах трудового контракту та довіреності від січня 2012 року – але в них зазначені паспортні дані Кривошеї, датовані серпнем 2015-го. Довіреність виконана на бланку, де вказані реквізити свідоцтва платника ПДВ, виданого в березні 2012 року та банківський рахунок, відкритий в Ощадбанку в липні 2012 року. Тобто, на вказану дату складення документу свідоцтво не було видане, а рахунок не був відкритий. До того ж, наявність контракту та довіреності  не відображено в жодному бухгалтерському документі та звітах підприємства. Насамкінець, є висновок спеціаліста Науково-дослідної лабораторії експертних досліджень, згідно якому в спірному договорі генерального підряду, акті та трудовому контракті підписи в графах «Кривошея А.М.» виконані іншою особою. Під час судових засідань ми клопотали про надання оригіналів цих документів та призначення судової експертизи, суд виносив відповідні ухвали, представник ФГ «Агроекохолод» їх не надав, натомість взагалі припинив брати участь у засіданнях.

- Чи зверталися також до правоохоронних органів? 
           
- У вересні 2016 року  за повідомленням нашого товариства про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості та розпочате досудове розслідування кримінального провадження №12016120310000483                за 190 статтєю кримінального кодексу (шахрайство. – Авт.) – про заволодіння майном нашого товариства шляхом обману. Проведення досудового розслідування доручили слідчим Олександрівського відділення Знам’янського відділу поліції. Вони не здійснили жодної слідчої дії в межах провадження. В лютому 2018-го у відповідь на чергове наше клопотання, нам повідомили про передачу провадження до Кропивницького відділу поліції. Двічі ми письмово зверталися із скаргами до прокурора Кіровоградської області Коваленка та просили провести перевірку викладених нами фактів неналежного виконання  слідчим і прокурором службових повноважень, притягнути винних до відповідальності, а також повідомити найменування органу досудового розслідування в кримінальному провадженні та прізвища слідчого і прокурора, яким доручено проведення слідчих дій і прокурорського нагляду. Відповідей на наші скарги ми не отримали. За зверненням ліквідатора ПП «Галант-Україна» до ЄРДР внесені відомості про вчинення посадовими особами ФГ «Агроекохолод» підроблення документів, за поданням державного виконавця – про вчинення колишніми керівниками злочинів щодо невиконання судових рішень. Наскільки нам відомо, досудове слідство в цих справах не проводиться, винні не покарані.    

- На якій стадії зараз розгляд у господарському суді?

- Минулого вівторка відбулося попереднє судове засідання. Ми подали два клопотання. В одному висловили свою точку зору стосовно призначення судової експертизи, про яке йдеться в ухвалі від 14 травня. Оскільки та сторона не подає оригінали документів, в матеріалах справи є висновок спеціаліста, що підписи на поданих документах підроблені, та інші докази, які ми перерахували на трьох сторінках, ми вважаємо, що проводити експертизу, витрачати на це кошти, немає необхідності. Якщо вони нададуть оригінали – інша справа. В іншому клопотанні ми звернули увагу суду на те, що протягом двох років, поки розглядається справа про банкрутство ПП «Галант-Україна», Державна фіскальна служба України, яка є одним з кредиторів, не прийняла участі в жодному судовому засіданні, і позавчора не було представника. Вона не надала жодної відповіді, пояснення, будь-яких документів. Хоча в процесі серед іншого розглядається й питання про те, що вони, очевидно, підробляючи документи, незаконно отримали бюджетні кошти через механізм відшкодування ПДВ. А передачу об’єкту незавершеного будівництва з балансу на баланс не відобразили в документах. Тобто, без оформлення податкових, видаткових накладних, взагалі ніяк не відображена в балансі передача майна. Це стовідсоткове порушення податкового законодавства, фіскальна служба має не лише брати участь у розгляді цієї справи, а й своєчасно реагувати, застосовувати штрафні санкції. Ми просимо в суду направити керівнику обласного управління ДФС повідомлення про те, що його підлеглими не виконуються вимоги господарського процесуального кодексу. Суддя пішла в дорадчу кімнату, ми поки не знаємо, яке прийняте рішення. Наступне засідання призначене на друге липня, що там буде – ми, знову ж, не знаємо, оскільки інша сторона знову не брала участі в розгляді… 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: креатив,народний депутат,господарський суд,кримінальне провадження,шахрайство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.