Вплив газових війн на надходження до бюджету

17 липня 2018, 13:35
Власник сторінки
Перший заступник начальника Офісу великих платників податків ДФС
0
154
Вплив газових війн на надходження до бюджету

Через суперечку між гравцями газового ринку бюджет недоотримав більше мільярда надходжень


 

         У червні п.р. інтернет-виданнями публікувалися матеріали щодо спору між АТ «Укртрансгаз», підприємствами топливно-енергетичного комплексу та облгазами стосовно оплати природного газу, який фактично був спожитий тепловиками.

         Як свідчить оприлюднена АТ «Укртрансгаз» інформація, станом на 01.05.2018 року заборгованість облгазів по спожитому природному газу складає 25,5 млрд грн.

         Цифра вражає.

         І вражає тим більше, що суперечка між учасниками цього трикутника по сплаті  боргів за природний газ суттєво впливає на надходження до бюджету. Навіть за нашими скромними підрахунками, за минулий рік ці гравці ринку недоплатили в бюджет быльше мільярда гривень.

Чому ж виникла така ситуація?

Ще в далекому 2015 році Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла «газовий кодекс», в якому були прописані основні правила для всіх учасників газового ринку.

         Кабінет міністрів України в свою чергу видав два нормативних документа, якими зобов`язав  НАК «Нафтогаз Ураїни» поставляти газ підприємствам-тепловикам в осінньо-зимовий період для забезпечення потреб населення.

         Слід зазначити, що ці нормативні акти кожна із сторін трактує на свій лад – НАК не здійснює оформлення документів по відпуску газу тепловикам, АТ «Укртрансгаз» виставляє об`єми газу, спожитого тепловиками, на облгази, а останні не перевиставляють ці об`єми тепловикам. В результаті, маємо ситуацію, коли газ спожитий, а документи не оформлені.

         На сьогоднішній день в господарських судах розглядаються спори між АТ «Укртрансгаз» та НАКом, між АТ «Укртрансгаз» та облгазами, між НАКом та облгазами, між облгазами та їх споживачами.

Єдиної думки суддів, хто ж з учасників взаємовідносин повинен оформлювати документи на відпущений газ,  немає.

Що стосується Офісу, то ми знаємо про нинішню ситуацію, підраховуємо збитки і чекаємо на рішення судів, аби за їх результатами вживати відповідні заходи податкового контролю.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.