ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ПРЕМЬЄР-МІНІСТРУ ВОЛОДИМИРУ ГРОЙСМАНУ

10 липня 2018, 17:23
Власник сторінки
Экономист
1
508

Пане Володимире, я добре Вас розумію, Ви і Ваш уряд потрапили в халепу, хоча я Вас попереджав, що поради МВФ безглузді, і краще до них не дослухатись. А тепер дійсно є велика проблема

Пане Володимире, я добре Вас розумію, Ви і Ваш уряд потрапили в халепу, хоча я Вас попереджав, що поради МВФ безглузді, і краще до них не дослухатись. А тепер дійсно є велика проблема, яку не так просто вирішити. Мені приємно, що Ви нарешті звернули увагу на проблему боргів населення за послуги ЖКГ. Дійсно, за всю історію України не було таких великих боргів населення за послуги ЖКГ, і надія на те, що вони будуть погашені в цьому або наступному році, марна. За таких умов, якщо виконати умову МВФ і ще підняти тарифі ЖКГ для населення, це призведе до ще більшого їх зростання, до рівня, як мінімум, 100 млрд. грн. Крім того, нові тарифи на газ для населення на рівні 11 грн спровокують зростання  усіх тарифів ЖКГ і кількості осіб, які потребують на субсидії ЖКГ. За таких умов, кількість одержувачів субсидій сягне не менше 60% українських сімей, а сума коштів з бюджету Україну на субсидії буде на рівні 120-130 млрд. грн. Це фактично колапс української економіки. Крім того, Ви добре розумієте, що підняття тарифів ЖКГ в передвиборчий рік ставить хрест на майбутній політичній кар’єрі  Вашій і Петра Олексійовича. Ніякі розмови про Путіна тут вже не допоможуть.

Якщо Ви дійсно хочете утримати владу і вирішити проблему ЖКГ, потрібно, перш за все, не слухати безглузді поради МВФ. Ці поради помилкові. Потрібно зробити правильні кроки, щоб виправити ситуацію в економіці України і на ринку ЖКГ.

Перш за все потрібно не піднімати тарифі на газ для населення, а навпаки їх знизити до 5, а краще 4 грн за куб природного газу. Це реально зробити, якщо:

-          Ліквідувати НАК «Нафтогаз». На сьогодні ця корупційна державна структура лише ускладнює роботу і дійсно є однією з причин високих тарифів ЖКГ. Якщо ліквідувати НАК «Нафтогаз», то тарифи на газ для населення можна знизити на 1 грн, як мінімум, за куб природного газу

-          Припинити цю комедію з купівлею російського газу через європейські оффшори. Потрібно просто шантажувати ЄС та Газпром і виторговувати собі вигідну ціну на газ. Це, може не радикально, але дійсно може знизити витрати на імпортний газ, який закуповує Україна

-          Відмінити ПДВ на імпортний газ, і в декілька разів знизити рентні платежі за добуток природного газу в Україні. Ми не Росія, і не можемо наповнювати державний бюджет за рахунок рентних платежів на природні ресурси.

-          Запустити дуже простий механізм, за допомогою якого природний газ, який добувається в Україні, іде виключно на побутові потреби населення. Дійсно, власного добутку природного газу не вистачає, щоб забезпечити теплову генерацію природним газом, а от для побутових потреб населення цілком достатньо.

Як бачите, тут немає нічого не можливого. Але, якщо це зробити, а не слухати безглузді поради МВФ, то можна реально запустити процес погашення боргів населення за послуги ЖКГ, і в майбутньому вони не будуть так стрімко зростати. Є надія, що з нормальними тарифами ЖКГ населення за п’ять-сім років зможе погасити більшу частину боргів за послуги ЖКГ. Крім того, реально зменшиться і кількість осіб, які потребують на субсидії ЖКГ, а отже не буде такої проблеми з фінансуванням субсидій з державного бюджету. Лише так можна виправити ситуацію, в яку Вас загнали поради МВФ. А можна і далі виконувати безглузді поради МВФ і вести економіку України до прірви. Вибирайте самі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,Тарифы ЖКХ,Володимир Гройсман,субсидії
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.