Автопальне: "тінь" на півмільярда

18 червня 2018, 13:13
Власник сторінки
Заступник начальника Офісу великих платників податків ДФС
0
157
Автопальне:  тінь  на півмільярда

В Харківській області викрито нелегальний нафтопереробний бізнес і дві незаконні АЗС, що спричинили державі збитки на півмільярда гривень


Колишній асфальтний завод в промисловій зоні міста Мерефа Харківської області. За сітчастим парканом та колючим дротом - типові одно-, дво- та триповерхові промислові будинки й об'ємні металеві ємності для збереження паливно-мастильних матеріалів. Робота кипить. Заїжджають та виїжджають автівки на невелику АЗС с помірними цінами на дизельне пальне та газ пропан. Готується до відправлення вантажний транспорт, який везе ПММ до ще однієї АЗС, облаштованої на території АТП для вантажних автомобілів, де обслуговують аграрні підприємства.

Усе це - нелегальне нафтопереробне підприємство. Як зазвичай пишуть у податкових звітах - “тіньове виробництво фальсифікованого дизельного пального та бензину з використанням промислового обладнання”. При проведенні технологічних процесів шляхом нагрівання та випарювання сировини тут виробляють стабільний бензин, дизельне пальне та мазут М100. Додатково в процесі утворюється газ пропан.* Орієнтовний обсяг добового виробництва ПММ на цьому підприємстві складає близько 30 тонн продукції. Реалізовують її за готівку, а про сплату акцизу тут, звичайно ж, ніхто нічого не чув.

***

Перші підозри, що справа нечиста, з’явилися у нас в процесі відпрацювання податкових ризиків з ПДВ серед підприємств нафтогазового комплексу, які перебувають на обліку в Офісі ВПП. При аналізі інформаційних баз даних ДФС було з’ясовано проведення  господарських операцій, направлених на прикриття схеми виробництва та реалізації нелегального та неякісного автомобільного пального.

Виявилося, що декілька підприємств-видобувачів природного газу та нафти протягом тривалого часу здійснювали реалізацію газового конденсату та нафти (ймовірно, тіньовим шляхом) на адресу одного й того самого недобросовісного покупця, який, в свою чергу, організовував незаконне виготовлення дизпального та бензину. Також, проведеним аналізом було встановлено, що  цей недобросовісний покупець у подальшому нібито як реалізовував на адресу реальних суб’єктів господарювання фракцію газоконденсатну спеціальну, абсорбент компонент дизельних палив, залишок важкий від переробки газового конденсату під тим самим кодом - УКТЗЕД-2709, - що й код газового конденсату, що, власне, й не давало можливості застосувати механізм зупинення реєстрації податкових накладних. При такій схемі автоматично встановити факт реального здійснення господарської операції було неможливо. А проведення таких транзитних фінансових потоків було спрямовано лише на здійснення операцій з надання податкової вигоди з метою штучного формування податкового кредиту та витрат переважно підприємствам, які оптимізують свої податкові зобов’язання.
           
Коли у нас склалася цілісна картина того, що відбувалося, було відкрито кримінальне провадження (за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 204 КК України). Орган досудового розслідування підтвердив, що “група підприємств організувала незаконне виготовлення підакцизних товарів шляхом відкриття підпільних цехів з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів”.
Жодних документів, які б підтверджували походження ПММ,  бухгалтерських та дозвільних документів, передбачених чинним законодавством та необхідних для діяльності цих автозаправних станцій,  технічних документів нам не надали – за їх відсутністю у підприємства виробника. Мабуть, зайве говорити, що і облік пального в установленому порядку на цьому підприємстві ніхто не здійснював.

На підтвердження того, що автомобільне пальне, виготовлене на тіньовому нафтопереробному підприємстві та реалізоване на зазначених тіньових АЗС, є фальсифікованим, було проведене попереднє дослідження.  За його результатами Лабораторія контролю якості нафтопродуктів зробила висновок: надані на дослідження ПММ не відповідають ДСТУ 7688:2015.
          
Що далі? Щоб закрити нелегальне виробництво і реалізацію неякісного пального для чорного ринку, ми діємо за наданим нам Законом порядком, а також паралельно аналізуємо діяльність інших підприємств нафтогазової галузі на можливу причетність до схеми, яку ми руйнуємо. А ще - вживаємо заходів, аби не допустити в майбутньому подібної “оптимізації податкових зобов’язань”.

Боротися є за що: за чесний ринок, якісну продукцію для споживачів та більш як півмільярда гривень з оптимізованого ПДВ та акцизу.

* В Офісі великих платників податків ДФС на податковому обліку перебуває значна кількість підприємств, які здійснюють видобуток природного газу та нафти з родовищ, розташованих на території України. Побічним продуктом при видобутку природного газу є газовий конденсат, якій представляє собою безбарвну або слабо крашену рідину, яка містить бензинову, керосинову ті інші висококиплячі компоненти. Для більшості газових конденсатів вихід бензинових фракцій складає  від 70 до 85%.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: газ,бензин,АЗС,акциз,податки,ринок,ПДВ,нафта,виробництво,тіньовий бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.