Перестати говорити і почати думати

27 січня 2018, 14:51
Власник сторінки
аудитор, консультат із податкових та фінансових ризиків
0
56

бизнес, стартап, економіка, економічне мислення, власний бізнес

Кожному з нас, рано чи пізно, приходить на думку питання: А чи не започаткувати  власний бізнес? Причиною цього може бути навіяна картинка з телебачення про красиве життя, на яку ти дивишся, лежачи на старенькому дивані, комфортні авто, за якими ти спостерігаєш, стоячи на «одній нозі» з вікна маршрутки, або навіть заповнені під гору візки сімейних пар біля каси в магазинах, яких ти змушений пропускати в черзі, тримаючи в руках неповну корзинку із найнеобхіднішими речами та харчами.

Але, нажаль, від одних лише думок гаманець товстішим не стане. Що ж потрібно, запитуєш ти себе, для того щоб набути статусу підприємця? Хіба ж не гроші у вигляді стартового капіталу?

Більшість бажаючих саме цим і виправдовує свою бездіяльність Але, на мою думку, перше, що повинна мати людина, яка хоче ступити на килимок «бізнес», - це відповідне мислення. Економічне мислення, якщо вже говорити словами бизнес-експерта.

В підручнику з економіки можна прочитати, що економічне мислення – є явищем суб’єктивного порядку, яке безпосередньо пов’язане із економічним життям суспільства, відтворений людською свідомістю, у визначеній логічній послідовності, та поєднання економічних взаємин із відповідними їм економічними законами. Простими словами: економічне мислення – це процес осмислення і переосмислення, а також засвоєння людиною нагромаджених суспільством економічних знань.  

Економічну свідомість, при цьому, необхідно розуміти як результат втілених нами в наше життя економічних поглядів, теорій чи концепції,  яка проявляється в особистому ставленні до економічної (підприємницької) діяльності.

Таким чином, змінивши своє мислення, ти можеш змінити і своє бачення ситуації, а в результаті – і поведінку. Погодьтеся, адже саме відповідна економічна поведінка людини є першочерговою причиною та вагомою частиною життєдіяльності, у випадку непереборного бажання почати власну справу.

Однак, не все так просто. Успішний бізнес – це не просто можливість розкішного життя, зручного авто та візок з супермаркету, може і не зовсім потрібних, речей. Бізнес - це постійні зусилля, часта відсутність сну, а може й апетиту. Треба дуже хотіти, і бути готовим в сотні разів більше віддати, щоб отримати можливість жити тим омріяним, безтурботнім життям.

Давайте, по-порядку.

Перш, ніж почати власний бізнес, необхідно пройти значну підготовчу роботу, зокрема аналітичну. Потрібно чітко розуміти: Навіщо тобі відкривати власну справу? Яку мету чи цілі ти переслідуєш? Чого саме ти чекаєш від свого власного бізнесу?

Перед тим, як відповідати, пропоную з’ясувати особисту причину ухвалення рішення відкривати свою справу:

ти невдоволений поточною роботою (роботодавцем), неостатнім, на твій погляд, рівнем заробітної плати чи в зв’язку із особистими амбіціями, бажаєш досягти чогось більшого, ніж просто одержувати заробітну плату за 8-и годинний робочий день;

або відсутність роботи, як такої, а отже і достатніх засобів для існування. І ти вважаєш, що свій бізнес – це єдиний шанс нагодувати дружину, двоє дітей чи позбавитись від іпотечного кредиту, що ярмом висить на шиї;

чи може у тебе дозріла перспективна бізнес-ідея і ти розумієш, що саме час її реалізувати. Бо, втративши цей шанс сьогодні, завтра конкуренти із задоволенням займуть твою нішу;

а можливо, ти просто відчуваєш потребу у незалежності та свободі: хочеш повністю керувати своїм часом, одноосібно приймати рішення, ні в кого не відпрошуватись в поліклініку чи вислуховувати моралі у випадку запізнення на роботу. Іншим словом – набридло залежати від роботодавця.

Саме усвідомлення справжніх причин виникнення бажання "працювати на себе" буде мотивувати і направляти у потрібному напрямку в процесі ведення свого бізнесу.

Абсолютно згодна з тим, що власний бізнес – це дійсно більша свобода та незалежність, можливість самостійно керувати своїм часом та більше шансів реалізувати себе, свої амбіції, та й рівень твого доходу буде необмеженим і цілком залежатиме лише від тебе.

Однак відзначу, що свій бізнес – це не лише свобода і задоволення. Він найчастіше спочатку несе в собі проблеми, витрати, а лише з часом – доходи, свобода чи незалежність. Необхідно завзято працювати і не тільки приділяти майже всю увагу своїй справі, а й жити цією справою.

Успіх твоє справи буде залежати лише від тебе і більше не буде можливості звинуватити когось іншого у випадку невдачі чи банкрутства. Тому з моменту отримання статусу підприємця забудь про слово «лінь», навчись  самодисципліні та самомотивації – лише це стане вектором, який направлятиме тебе в потрібну сторону. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.