Чи здатна Україна стрибнути як вони?

02 листопада 2017, 11:39
Власник сторінки
Голова партії "Соціальна справедливість", депутат Київської міської ради
3
6551
Чи здатна Україна стрибнути як вони?

Кого наслідувати Україні та як «стрибнути» нам?

Країни, яких звикли називати «азійські» або «далекосхідні тигри» – Південна Корея, Тайвань, Сінгапур, Малайзія. Ці держави за півстоліття з непрохідних джунглів та бамбукових селищ перетворилися на промислові мегаполіси, що виготовляють на експорт комп’ютери, гаджети, автомобілі, літаки та інноваційні технології. Вони наслідували економічну модель Японії і за два-три десятиліття вирвалися до числа світових лідерів-експортерів високоточного обладнання. Кого наслідувати Україні та як «стрибнути» нам?

 

Давайте поглянемо на економічні показники, а також на показники соціального благополуччя в країнах драйверах Сходу. Наприкінці 90-х років XX ст. найвищі темпи зростання виробництва серед країн Південно -Східної Азії мав Сінгапур (14 % на рік). Зараз він має один з найвищих показників використання роботів у промисловості. Сінгапур – азіатський діамант. Одним з перших кроків уряду була жорстока боротьба з корупцією, незважаючи на те, що вона є ознакою азіатського способу життя. З самого початку урядом був взятий курс на поліпшення якості життя, однією з основних цілей в цьому напрямку було забезпечення кожного сінгапурця власним житлом. Тобто країна, яка не має навіть власної питної води, є зараз державою з найкращими системами освіти, оподаткування і охорони здоров'я. Це держава розвинених банків, небачених хмарочосів і чудових автомагістралей. А ми, на відмінно, від сінгапурців і досі живемо на рівні країн «третього світу» і їздимо по жахливих дорогах, хоч і маємо всі можливості, щоб це змінити. То що ж нам заважає?


Давайте поглянемо на Тайвань, наступну країну, що входить, до країн «тигрів». Країна вижила у важкі для неї 70-ті роки, коли вона була виключена з ООН і перебувала в міжнародній ізоляції. Однак уряд здійснив 10 проектів в області індустрії, транспорту та атомної енергетики, що дозволило розвинутися важкій індустрії. Локомотивом економіки протягом майже 40 років була зовнішня торгівля, 98% якої становили промислові товари. Ця країна налагодила торгові зв'язки з 60 державами. Символом економічного дива в цій країні є хмарочос «Тайбей–101», друга у світі по висоті будівля.


 

                                                               Феномен Гонконгу

Четвертим «малим азійським тигром» є Гонконг, який з 1997 року входить до складу Китаю, але користується при цьому найширшою автономією. Він є самим багатим містом КНР. Рушійною силою його економічного стрибка є бізнес-клімат, умови, створені для ведення бізнесу. З метою залучення в країну якомога більшої кількості грошей, у Гонконзі були знищені всі перешкоди на шляху технологій і капіталів. Максимально скоротилася кількість корумпованих чиновників, знизилася податкова ставка, знищена зайва бюрократія. І гроші хлинули в місто, в якому знаходиться найбільше в світі кількість контор, тому що в рейтингу країн з найбільш високим індексом економічних свобод Гонконг займає першу сходинку. Тут найбільша концентрація мільярдерів – 3 на 1 мільйон населення. Показник є найвищим у світі. У цьому місті абсолютно все знаходиться в приватних руках, а влада не має ніякого відношення до справ бізнесу

 

Географія має значення

Багато хто, може зауважити, що Азіатські країни нової індустріалізації мають вигідне економіко-географічне положення, що дає можливість розвивати широко розгалужену транспортну систему і здійснювати міжнародні перевезення. Переважають повітряні та морські види транспорту. Однак, в України теж вигідне географічне розташування, хіба ми цим користуємось? Суднебудівна галузь почала занепадати, і як ми бачимо, поки, що її ніхто не збирається відновлювати, а це дало б нові робочі місця та вклад в українську економіку. В той час, наприклад Сінгапур як міжнародний порт посідає 2-ге місце в світі після Роттердама. Він здатний приймати кораблі будь-якого класу. Ріст економіки в країнах «тиграх» називають економічним дивом, але ж це не випадковість, а результат великої праці антикризових менеджерів в цих державах, правильних політичних рішень та політичної волі керманичів цих держав. Саме те, чого в першу чергу, на мою думку, бракує  Україні.

Як «стрибнути»нам?

Саме тому, нам потрібно розвивати освіту, креативну економіку, вкладати кошти в розвиток інновацій, адже саме вони є драйверами економіки. В нас же інвестують в розвиток технологій мінімум можливого. Змінювати сформовану систему складно - занадто широке коло осіб, зацікавлених у такому стані речей. Але якщо ми справді говоримо про досягнення економічних зрушеннь потрібно реально змінювати і розвивати країну, з чітким планом дій та антикризовим менеджментом, а не псевдо реформами. Утім, є низка чинників, без яких реалізація цих планів буде неможливою. По-перше, політична воля керівництва країни в досягненні економічного розвитку та добробуту людей, підвищенню рівня життя населення, а не окремих олігархів. А по-друге, запозичуючи досвід іноземних держав, потрібно не просто накладати копію, а враховувати українську ментальність та культурні особливості, можливо тоді і нам вдасться зробити справжній «стрибок»!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.