Розірвання шлюбу. Як зберегти свій бізнес

15 вересня 2017, 16:59
Власник сторінки
Старший юрист в ЮК "Наказ"
0
11584

У нашій практиці все частіше зустрічаються випадки, коли дійшовши до процесу розлучення, один з членів колишньої родини намагається вберегти від розділу майно, яке вважає своїм.

Такі запити надходять як від чоловіків, які не бажають ділити свій бізнес з дружинами-домогосподарками, так і від бізнес-леді, на активи яких претендують їх (часто безробітні) чоловіки.

Що в цьому випадку говорить законодавство?

Згідно з діючими нормами Сімейного кодексу України все майно, яке знаходиться у спільній власності, розподіляється порівну. Інший пайовий розподіл може бути окремо передбачений домовленістю між учасниками шлюбу (угодою про розподіл майна) або шлюбним договором.

Іноді суд відступає від принципів паритетності, тобто рівності часток, якщо, наприклад, з колишньою дружиною залишилися проживати неповнолітні діти. Таким чином, "все, що нажито непосильною працею" (або більша частина майна) може відійти за рішенням суду у володіння колишньої дружини.

Ризики для бізнесу при розлученні

Керуючись, найчастіше, не логікою і прагматичним мисленням, а образою і бажанням «насолити» колишньому чоловікові (дружині), колишня друга «половинка» може спробувати відсудити частину бізнесу або навіть зруйнувати його.

Щоб цього не сталося, заможні люди завчасно дбають про те, щоб мінімізувати ризики, залучаючи для цього експертів та інших фахівців. При цьому слід пам'ятати, що невміле, необдумане розпорядження активами з метою вивести їх з майнової маси при розділі, може завдати істотної шкоди.

5 способів захисту бізнесу при розлученні

Досвідчені юристи, які мають практичний досвід в шлюборозлучних процесах, знаходять масу способів і методів допомогти діловим людям залишитися при своїх інтересах. Одні - більш ефективні, інші - досить ризиковані і непрогнозовані в часі.

1.Зменшення частки майна.

Задовго до спірної ситуації з розділом власності, його значна частина може чарівним чином зникнути з поля зору одного з членів сім'ї. Це може стосуватися продажу корпоративних прав, грошових коштів, які колись знаходилися на рахунках в банках, рухомого майна, задіяного у підприємницькій діяльності приватної особи або підприємств, що йому належать. З огляду на те, що навіть у разі визнання якоїсь угоди недійсною, вимагати колись відчужене майно у третіх осіб буде вкрай складно.

2. Придбання корпоративних прав в приватну власність за договором дарування.

У ділових колах одним із способів убезпечити свою частку бізнесу від домагань «другої половинки» є придбання корпоративних прав за договором дарування. Згідно з чинним законодавством, майно, набуте таким чином, не підлягає розподілу при розлученні.

Що стосується вкладу до статутного капіталу господарського товариства, то досвідчені юристи часто доводять у суді, що він не входить до спірного майна. Це пояснюється тим, що внесок переходить від учасника (відповідача у справі) безпосередньо до господарського товариства. Натомість купуються корпоративні права, немайнова складова частина яких (наприклад, право участі в управлінні товариством) також не підлягає розділу. При вмілому підході можна довести, що екс-чоловік (дружина) може мати претензії лише на частину вже виплачених дивідендів.

3. Складання шлюбного договору

Все більшу популярність серед забезпечених людей набуває складання шлюбного договору. Цей документ визначає майнові права і обов'язки подружжя у шлюбі або в разі його розірвання.

Слід зазначити, що наявність шлюбного договору не є універсальним засобом від усіляких ризиків і загроз для бізнесу. Однак, сам факт його існування грає в судовому процесі досить велике значення.

4. Передача активів в трастове управління

Після передачі активів в трастове управління його власник втрачає право власності і можливість керувати бізнесом. Тобто, формально активи вже не належать учаснику спору.

Натомість він отримує право на прибуток, будучи бенефіціаром. В траст можна «упакувати» все, що завгодно: гроші, акції, будинки і т.д. В такому випадку протилежна сторона не зможе отримати частину цього майна, проте зможе претендувати на частку від отриманих дивідендів.

5. Укладання угоди про розподіл майна.

Цим варіантом можна скористатися, якщо обидва учасники спору підходять до питання розподілу майна адекватно, спираючись на здоровий глузд, а не на почуття помсти і емоційну складову.

Угоду про розподіл майна можна підписувати в період перебування осіб в шлюбі, після його розірвання або під час процесу розлученн. Залишається переконати іншу сторону, що матеріальна компенсація варто того, щоб погодитися на запропонований варіант, інакше вона може втратити набагато більше.

У разі укладання угоди в період шлюбу, мова буде йти про спільне майно, яке існує на момент його складання.

Слід мати на увазі, що жоден із запропонованих варіантів не є ідеальним. Більш того, існує маса інших способів, як убезпечити свій бізнес при розлученні. Завжди потрібно виходити з реальної ситуації, що склалася і взаємин.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: суд,семья,развод,бизнес,юрист,адвокат,судебный адвокат,семейное право
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.