Корумповані тендери в минулому?

11 травня 2017, 21:01
Власник сторінки
Журналіст
0
78
Корумповані тендери в минулому?

У нас в країні «освоєння» коштів держкомпаній був і є одним з найприбутковіших видів бізнесу. А іноді - і головним сенсом знаходження того чи іншого чиновника на своєму посту.

   Як українці раділи, коли у 2016 р. набув чинності Закон України «Про публічні закупівлі», який докорінно змінив практику проведення закупівель, повністю перевівши їх в електронний формат. Бо 21 вік на дворі, бо сподівалися, що портал публічних закупівель ProZorro стане гарним прикладом успішної реалізації реформи у цій сфері. Що нарешті відійдуть у небуття усі «договорняки» і бізнес буде мати нагоду чесно працювати, а для держави буде в рази вигідніше. Адже раніше всі пропозиції на тендери подавалися в конвертах, домовленості укладалися в закритих кабінетах, а у бізнесу було мало шансів виграти торги та здобути контракт. Не дивлячись на те, що сьогодні закупівлі за державні кошти відбуваються в онлайн режимі, а нам відомо, що державні установи та підприємства здійснюють закупки на мільярди гривень на рік, ніяких змін не відбулося. Як мали, так і мають місце антиконкурентні змови та дискримінаційні порушення, бо ніхто з чиновників не боїться помсти народу і швидко освоїли як діяти на майданчику зі своїми схемами. Бізнесу не дають шансів. Інформаційні майданчики червоніють такими заголовками, як «Організаторів Євробачення 2017 звинуватили у нечесному тендері», "Міграційна служба розпиляла 6 мільйонів на ремонті притулку для біженців". Чи в "Інваспорті" мало того, що просувають свою компанію, то ще й абсолютно не соромляться наживатися на людях з обмеженими можливостями. Щойно пройшов тендер на «інформаційне висвітлення ХXIIІ літніх Дефлімпійських ігор». Вартість пропозиції складала майже 3 мільйони. Взяло участь п'ять учасників. Три претендента боролися за перемогу і в підсумку тендерна ціна зменшилася вдвічі. Що було б так непогано для громадської організації «Національний олімпійський комітет України»?! Та ні, де там, навіщо економити? Звичка розвіювати державні кошти на право і на ліво у крові тих, хто, як кліщ впився до держбюджету. Вже всю кров випили з України… За даними СБУ сьогодні від 50% до 75% бюджетних коштів під час здійснення держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Тендерні вимоги, які зазвичай створюються під свою компанію, яка й має перемогти, дискримінаційне відношення до учасників. Наприклад, «Національний олімпійський комітет України» поставив одну з вимог - обов'язковий досвід зйомки Дефлімпійських ігор, але ж звідки він прийде той досвід, якщо з року в рік тенедери виграють по домовленностям. А якщо проглянути хто переміг, то тут нема про що й говорити (фото додаються). Підтвердження того, що чиновники не бажають змінюватися самі і не чекають змін в державі. Нам варто покладатися тільки на себе і діяти. В решті-решт час розвивати нашу культуру. бізнес, піднімати до цивілізованого рівня країну, а не "виживати", годуючи кучку іродів, для яких народ - ніщо.

Ми ж мудрий, завжди сильний духом, багатомільйонний народ, який може очистити країну від бруду!!! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: коррупция,тендеры,ProZorro
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.