ДЕ ЗНАЙТИ ГРОШІ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОЇ ГРОМАДИ?

09 березня 2017, 11:52
0
35
ДЕ ЗНАЙТИ ГРОШІ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОЇ ГРОМАДИ?
Представлення проекту енергоефективної громади на Харківському міжнародному бізнес форумі

Чи забезпечить держава виконання комплексної програми енергоефективності? Де знайти гроші, щоб ваша громада стала енергоефективною? На ці питання відповідь надасть ця стаття.

Єдина сільська громада Харківщини, та й, впевнено, Сходу України, що вночі можна розгледіти із космосу – це село Веселе Харківського району, що вже не перший рік впевнено носить статус першої енергоефективної громади України. Річ у тому, що три року тому в селі розпочалася реалізація проекту «Енергоефективне село».

Проект «Енергоефективне село» визнано Кабінетом Міністрів України та Радою Європи – кращим проектом у галузі енергоефективності, що реалізуються у сільських населених пунктах. Проект отримав перемогу у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2015 році, а у 2016 – визнаний кращим соціальним проектом у галузі енергоефективності, що впроваджується в Україні.

Веселе енергоефективне село – успішний приклад як громада змогла залучити зовнішнє фінансування, майже, не витрачаючи власні кошти для переходу на використання відновлювальних джерел енергії: від освітлення вулиць за допомогою сонячної енергії та опалювання школи біомасою – до опалення лікарні за допомогою геотермальної енергії та будівництва власної сонячної електростанції. Всі проекти були реалізовані із використанням ресурсів міжнародної технічної допомоги – у якості демонстрації іншим громадам, що розв’язання місцевих проблем може бути здійснено за рахунок зовнішніх (небюджетних) ресурсів. З іншого боку ініціатива «Енергоефективне село» стала майданчиком для демонстрації сучасних технологій підвищення енергоефективності та використання альтернативних джерел енергії у малих населених пунктах.

А як за кордоном?

Проекти за принципом «енергоефективне село» активно працюють у європейських країнах, наприклад, Федеративній Республіці Німеччина, Франції, Польщі. Дані проекти є довгостроковою цільовою програмою, що складається із низки мікропроектів, метою яких є забезпечення енергетичної сталості сільських громад та зменшення витрат місцевих бюджетів на енергетичні носії.

Базовою моделлю даного принципу є об’єднання зусиль органів місцевого самоврядування, громадських організацій та бізнесу на розв’язання проблеми енергозбереження в конкретному населеному пункті.

Прикладом є громада селища Фельдхайм (ФРН). Це колишній населений пункт Східної Німеччини із нерозвиненою енергетичною інфраструктурою. В громаді працювало лише одне підприємство із вирощування свиней. Об’єкти соціальної сфери були представлені школою, дитячим садочком та медичним пунктом.

Громадою було вирішено розробити місцеву концепцію «енергоефективного села». Для реалізації концепції були запрошені компанії, що працюють в галузі відновлювальної енергетики та енергоефективності. Так, компанія Energiequelle GmbH виступила із пропозицією будівництва вітропарку. Сільська громада погодилась безкоштовно надати свої власні земельні ділянки для проекту, натомість, компанія взяла на себе зобов’язання безкоштовно забезпечити сільську громаду електричною енергією. Інша компанія домовилась щодо будівництва біореактору на місцевій свинофермі, вироблений газ, частково, направлявся на опалення об’єктів соціальної сфери. Третє підприємство встановило на даху та у дворі школи сонячні батареї, частина електричної енергії з яких були передані школі. Внаслідок реалізації цих проектів, громада отримала заощадження до 70% видаткової частини місцевого бюджету, що раніше використовувались для енергозабезпечення об’єктів соціальної сфери. Заощаджені кошти стали направлятись на реалізацію соціальних ініціатив у громаді.

Вітряні електростанції і дві установки з виробництва біогазу з біомаси дають цьому населеному пункту, розташованому на південний захід від Берліна, тепло, електрику і додаткові робочі місця.

Перетворення звичайної бранденбурзькому маленького села в зразкову модель використання поновлюваних джерел енергії почалося ще в 1995 році, коли тут побудували п’ять вітрогенераторів. Число турбін поступово зростало, поки село разом з містом Тройенбріцен, до якого вона належить, і енергетичною компанією Energiequelle GmbH не побудували власну електромережу. У фінансуванні проекту, який обійшовся в 0,5 млн євро, принавши участь більшість жителів села. Кожна сім’я придбала за 3000 євро частку в компанії, що є співвласником електромережі.

43 вітрогенератора і установки з виробництва біогазу не тільки обігрівають і освітлюють будинки, а й забезпечують роботою місцеве населення, надаючи 30 робочих місць. Ще 20 робочих місць забезпечує місцева фабрика з виробництва фотоелектричних елементів. У селі з 145 жителями зараз нульова безробіття!

До 2020 року Німеччина планує отримувати з відновлювальних ресурсів , таких як вітер і сонце, до 35% всієї споживаної енергії. До 2050 року ця частка повинна скласти вже 80%. Таким чином, Фельдхайм, що забезпечує себе відновлювальною енергією на 100%, став моделлю майбутньої Німеччини.

У рік парк вітрогенераторів виробляє кількість енергії, достатню для забезпечення міста з 20-тисячним населенням. Жителі села споживають всього 1% цієї енергії, а інше Energiequelle продає регіональним дистриб’юторам . Сьогодні вартість енергії в Фельдхайме на 35 % нижче , ніж у Берліні. Протягом 10 років цей розрив досягне 50 %.

Туристи і телеканали не обходять увагою село з «зеленої енергією» — американці, бразильці, в’єтнамці знімають тут фільми, фотографують трактори, обробляють землю між вітрогенераторами. Після того, як через аварію на японській АЕС «Фукусіма» Німеччина до 2022 року вирішила закрити всі 17 своїх ядерних станцій, село відвідали 3000 «енергетичних туристів», багато з яких приїхали з Японії.

Проте відповіді на питання, чи може Фельдхайм стати моделлю для інших населених пунктів, відповіді поки немає. По-перше, не скрізь вітер досить сильний. У Фельдхаймі швидкість вітру в середньому досягає 21 км/год, на той час, як для роботи турбін достатніх третя частина такої швидкості. По-друге, не всі готові миритися з вітрогенераторами, розташованими поруч з будинками.

Веселе енергоефективне село

Використовуючи німецький досвід, кожне технічне рішення в рамках проекту «Енергоефективне село» проходить обов’язкову процедуру громадського обговорення. Першим таким заходом стали громадські слухання, що зібрали майже всю сільську громаду. В рамках заходу представникам громад Харківського району представлено концепцію «енергоефективного села», що розроблена фахівцями Інституту сталого розвитку за сприяння волонтерів Корпусу Миру США Евана та Клариси Хьюз.

В рамках першої фази проекту «Енергоефективне село» у с. Веселе проведено ліцензованого енергоаудиту об’єктів соціальної сфери населеного пункту, а, також, організація навчального курсу з енергоаудиту для активних представників сільської громади Веселого. Дані дії стали можливим, завдяки залученому гранту волонтерами Корпусу Миру США - за програмою “Small project assistance” (SPA) Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Це стало першим кроком для залучення міжнародних ресурсів для реалізації ініціативи. Проте, важливим є використання принципу «від малого проекту до великого», - не можливо громаді отримати відразу великий грант, не отримавши перед цим низку малих внесків.

Отже, використовуючи ресурси міжнародних фондів, в рамках проекту здійснено реконструкцію системи освітлення центральних вулиць населеного пункту із заміни традиційного освітлення на енергозберігаючі LED-ліхтарі, встановлення геліомодулей, конструкція яких розроблена місцевими вченими. Освітлено за новою технологією 5 км вулиць (100% населеного пункту). Також, проведено утеплення фасадів будівель соціальної сфери із повною заміною вікон на сучасні енергозберігаючі склопакети. Проведено реконструкцію систему опалення сільського клубу та бібліотеки із створення двохконтурної мережі, а, також, встановлено сучасний твердопаливний котел. «Технічною прикрасою» моделі енергоефективного села є сучасна модульна котельня із двома потужними пілетними котлами, яка збудована за німецькою технологією, та живить тепловою енергією школу та сільську раду.

Крім того, в рамках реалізації проекту розпочато встановлення теплового насосу німецькою компанією VAILANT GROUP за участі інжинірингової компанії «Золотий переріз», для теплопостачання та гарячого водозабезпечення амбулаторії сімейного лікаря. Попередньо, проведено повну заміну системи опалення, санацію фасаду із його повною реконструкцією та утепленням.

На даний момент, завершено проектні роботи із будівництва місцевої сонячної електростанції, потужність 1,8 МВт. Найголовніше, що знайдено інвестора для будівництва цього об’єкту зеленої енергетики. І це буде найбільший об’єкт альтернативної енергетики в Харківській області. Отже, «Енергоефективне село» - це зелений проект, який пройшов шлях від малої теплоенергетики до електрогенерації у промислових масштабах.

Закордон нам допоможе: досвід залучення іноземних соціальних інвестицій

Щоб прийти до сучасного успіху, проект «Енергоефективне село» супроводжувався активною компанією фандрайзингу – пошуку ресурсів за кордоном. Було випробувано безліч моделей, але успішною відпрацювали лише три: перша – отримання грантів шляхом написання важких та складних проектних заявок; друга – залучення компаній для надання соціальних інвестицій; третя – проведення міжнародних заходів із залученням іноземних інвесторів та великих компаній.

Використовуючи ресурси грантів, вдалося отримати гроші на проведення кваліфікованого енергетичного аудиту, придбання та інсталяцію системи вуличного освітлення, санацію та утеплення будівель. Однак, цей ресурс був достатньо складний в отриманні, оскільки уходило багато часу на пошук конкурсів грантів, написання заявок, ведення переговорів, й, головне, - проведення прозорих та відкритих закупівель, вчасне виконання робіт та подання вичерпних звітів.

Залучення соціальних інвестицій від міжнародних компаній – менш часомісткий, але не менш трудомісткий процес, який зводився до проведення широких інформаційних компаній для іноземного бізнесу та ведення переговорів із підприємтсвами. Завдяки даному напрямку вдалося отримати німецьку велику модульну котельню із двома котлами та двоконтурний твердопаливний котел для клубу і бібліотеки.

Також, тема проекту «Енергоефективне село» стала однією із ключових дискусій Першого Україно-Німецького бізнес форуму «Біоенергетика, Енергоефективність та Агробізнес», що проведено за участі Інституту сталого розвитку у Харкові. Захід підтриманий Міністерством закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина, Генеральним консульство ФРН у Донецьку та Почесним консулом ФРН у Харкові. В роботі форуму прийняли участь 42 представники німецьких енергетичних компаній та фінансових установ, зокрема Федеральний Міністр економіки та розвитку ФРН. За результатами презентації проекту, німецька компанія Valliant Group надала безкоштовно тепловий насос для опалення лікарні, а одна з програм ООН погодилась на фінансування санації та утеплення будівлі.

Енергоефективне село Веселе постійно відвідують міжнародні делегації, зокрема, із США, Німеччини, Польщі, Швейцарії. Відкритість проекту та бажання продемонструвати власні результати привів до приходу в регіон інвестора, який розпочав проектування сонячної електростанції потужністю 1,8 МВт біля села Веселе, яка стане найбільшим обєктом альтернативної енергетики регіону.

І, нарешті, Кабінетом Міністрів України проект «Енергоефективне село» визнаний кращим проектом у галузі енергоефективності та енергозбереження, що реалізовується органом місцевого самоврядування (Харківською районною радою), та посів перше місце у національному конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування», а, також, нагороджений відзнакою Ради Європи.

Ініціатива із створення енергоефективної громади стала черговою ілюстрацією крилатого висліву Остапа Бендера із «Золотого теля»: «Гроші є завжди, просто, треба вміти їх взят».

 

Станіслав Ігнатьєв, виконавчий директор Інституту сталого розвитку, засновник Харківського енергетичного кластеру

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.