Прокляття ресурсів або парадокс достатку в українському АПК

25 лютого 2016, 14:58
Власник сторінки
економіст
0
137
Прокляття ресурсів або парадокс достатку в українському АПК

Чому не треба радіти нарощенню експорту зерна

Україна має всі шанси стати «аграрною наддержавою»: її потенціал дозволяє наростити виробництво сільгосппродукції і збільшити присутність на світовому ринку. Про це сьогодні заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

А дещо раніше президент Петро Порошенко назвав сільське господарство пріоритетною галуззю економіки. Гордість за вітчизняний аграрний сектор стала і головним лейтмотивом урядових звітів 2015 року.

 

Заяви про майбутнє процвітання України внаслідок сировинної експансії на світові ринки – не більше ніж популізм.


Ціни на світових цінових ринках є волатильними, тому економіка, що орієнтується на них не може бути стабільною.


МінАПК замість ейфорії від отриманих лідерських позицій у світовому експорті сільськогосподарської сировини треба розробити програму споживання великої кількості даної сировини на внутрішньому ринку. Це твариннитцво та харчова промисловість. Якщо експортувати с/г продукцію - то з високою доданою вартістю.


І головне, ми живемо у 21-у ст.: це ера інформаційних технологій та високоінтелектуальної економіки. Це доказує той факт, що в ТОП-10 найдорожчих брендів немає аграрних компаній. А також такі економічні явища як "прокляття ресурсами" та "голланська хвороба"
.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.