Платіжний баланс зведено з профіцитом: чи дійсно це привід для радості?

05 лютого 2016, 11:45
Власник сторінки
економіст
0
61
Платіжний баланс зведено з профіцитом: чи дійсно це привід для радості?

Чи можна вірити популізму НБУ?

Економічні показники - річ дуже відносна і суха. Дані індикатори, коли вони просто витягуються з контексту і стану економічної моделі, на дають розуміння економічної ситуації в країні.
Для їх розуміння необхідно опиратися не на сухі цифри, а на причинно-наслідкові зв'язки та кореляцію з динамікою інших індикаторів.
З однією сторони, ми маємо вперше за 5 років активне сальдо платіжного балансу. Навіть більше - профіцит платіжного балансу незначний. Тобто, майже ідеальна макроекономічна ситуація, яку описують в книжках з економічної теорії - країна рухається до нульового платіжного балансу.
Але давайте про головне - про причини.
Швидке падіння імпорту спричинило зміни у сальдо платіжного балансу.
Проаналізуйте зовнішньоекономічну діяльність України. Ми імпортуємо машини, обладнання, техніку та інші товари з високою доданою вартістю. В той час, коли експортуємо в основному сировину і напівфабрикати.
Зниження реальних доходів населення та погіршення платоспроможності і спричинило неспроможність споживати таку кількість товарів з високою доданою вартістю як раніше.
Це і вирівняло платіжний баланс.

Чи можна радіти тому, що незбалансована структура економіки та зовнішньої торгівлі, а також зниження платоспроможності населення спричинила позитивне сальдо платіжного балансу....???

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.