Без чого бізнесу не буде

18 грудня 2015, 10:58
Власник сторінки
аудитор, консультат із податкових та фінансових ризиків
0
56

Незалежно від економічної ситуації в Україні дані бухгалтерського обліку завжди були і є основним джерелом інформації для ефективного управління. Бухгалтерський облік супроводжує все господарське житт

На сьогоднішній день схеми ведення бізнесу зазнали суттєвих змін. Зміни торкнулися і  бухгалтерського обліку, який за останні роки модифікується, трансформується та ускладнюється.  

Розвиток ринкових відносин потребує ще більше інформації, необхідної для планування та контролю. Сьогодні головному бухгалтеру доводиться приймати принципові рішення при виборі облікової політики, відображенні умовних активів і зобов’язань чи при нарахуванні резервів, використовуючи при цьому різні методи оцінок. Іноді такі маніпулювання (але законні дії бухгалтера та керівництва), здійснюються з метою коригування стану або результатів діяльності підприємства, з метою  задовольнити управлінців та власників. І головна суть таких дій, в кінцевому рахунку, зводиться до того, щоб підвищити ефективність функціонування підприємства.

 Нажаль, правила та стандарти, якими б досконалими вони не були, не здатні охопити весь спектр господарських операцій та надати чіткі рекомендації для вирішення тих чи інших облікових проблем. Часто виникає необхідність приймати рішення в умовах невизначеності. На допомогу може прийти професійне судження, на якість якого суттєво впливає освіта, досвід, кваліфікація, практичний досвід, коло повноважень та маштаби такої невизначеності. Можливо, в майбутньому значення професійного судження буде підвищуватися, а ведення бухгалтерського обліку набуде рис творчості.  

 ХХІ століття – це час «швидкостей». Прикладами такого ствердження є операції з високоліквідними активами на фінансових ринках, інтернет-торгівля та електронна комерція. Крім того, масштабний розвиток ІТ- технологій значно прискорив бізнес-процеси. Постачальники, покупці, замовники, посередники чи виконавці вже не можуть собі дозволити чекати закінчення звітного періоду для отримання необхідної облікової інформації. Їм потрібні своєчасні  дані про активи чи зобов’язання, в ідеалі у форматі «on-line».

 Історично склалось так, що бухгалтерський облік розкриває «вчорашню» картину. Тобто, як правило описує події, які вже сталися, та їх результати. В такому випадку, навіть ретроспективний характер обліку іноді не дозволяє своєчасно приймати обґрунтовані управлінські рішення.  Та й інвестора як зовнішнього користувача фінансової звітності більше турбує питання щодо ефективної діяльності підприємства та його фінансової стабільності в майбутніх періодах, а не те, що було до його вкладень.

 Нажаль, сучасна система бухгалтерського обліку прекрасно описує картину минулого, але жодним чином - не майбутнього.  Та я впевнена,  що науковці  вже замислюються над цим питанням. І, можливо, зовсім скоро важливою складовою бухгалтерського обліку стануть прогнозовані фінансові оцінки щодо можливих майбутніх результатів діяльності підприємства, які могли б скластися внаслідок прийняття тих чи інших управлінських рішень.

 Бухгалтерський облік є невід’ємною частиною управління господарською діяльністю підприємства. Лише достовірна та об’єктивна облікова інформація дає можливість інвесторам, кредиторам, податковим органам, банкам, працівникам, а також іншим зацікавленим особам проаналізувати господарські процеси компанії, їхній характер та обсяг, а також майновий, трудовий та фінансовий потенціали.

 Важко не погодитися з німецьким вченим-економістом І.Ф. Шерром, який ще в XIX столітті писав:  «Бухгалтерський облік — непогрішний суддя минулого, необхідний керівник сучасного і надійний консультант майбутнього кожного підприємства».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: бизнес,финансы,бухгалтерский учет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.