Будівництво сонячних станцій або поради як не попастись на гачок

06 жовтня 2015, 10:58
Власник сторінки
Рынок возобновляемых источников энергии
0
702
Будівництво сонячних станцій або поради як не попастись на гачок

Як бути певним, що інвестиції у будівництво сонячної електростанції будуть використані максимально ефективно

За останній рік в Україні стрімко почала розвиватися сонячна енергетика. У 2015 році галузь сонячної енергетики в Україні отримала другий шанс для свого розвитку та наразі показує швидкий розвиток. Причиною цього стали декілька факторів:

1.Зміни у законодавстві, які призвели до довгоочікуваної стабілізації “правил гри” та дозволили інвесторам більш точно оцінювати фінансові  показники проектів.

2.Здорожчання вартості енергоносіїв;

3.Постійні перебої електроенергії, що спричиняють збитки на об’єктах з непереривним технологічним процесом;

4.Бажання українців бути енергонезалежними від держави;

5.Розвиток технологій, а, відповідно, і зменшення собівартості  будівництва сонячних станцій.

Відповідно, зростання попиту призвело до збільшення і пропозицій, що є абсолютно нормальним  з точки зору розвитку будь-якого ринку. Але хочу зауважити, що сонячна енергетика – це інноваційна та технологічна галузь. При розробці проектів сонячної енергетики вирішується багато технічних, організаційних та економічних питань. Це не лише вибір обладнання, що можна купити у Китаї дешевше, продати в Україні дорожче. Це складний  процес, який неможливо виконати якісно, якщо не володієш навичками та досвідом проектування сонячних станцій та не знаєш особливостей їх будівництва у різних умовах.  Ця стаття саме про те, як визначитися з компанією, якій варто довірити будівництво своєї сонячної електростанції, щоб потім бути впевненим, що вкладені інвестиції  будуть використані максимально ефективно і власник станції отримає бажаний прибуток.

6 пунктів, які забезпечать надійну, ефективну та багаторічну роботу сонячної електростанції.

1. Перше, на що я раджу звернути увагу, це на історію компанії. Скільки років компанія працює у галузі сонячної енергетики? Скільки проектів вже побудовано та спроектовано? Які відгуки надають клієнти компанії?

Чому це важливо?  Сонячна енергетика – це галузь, що потребує значних технічних навичок. Якщо компанія працює на ринку більш ніж 5 років, що свідчить, що вона вже має вагомий практичний досвід і налаштована на довгострокову роботу. А тому можна бути впевненим, що компанія виконає всі гарантії та взяті на себе зобов’язання щодо якісної роботи сонячної станції.  Нагадаю, що строк гарантійний роботи сонячних модулів  становить 10 років, інверторів 5 років. Якщо протягом цього часу настане гарантійний випадок, до кого Ви звернетеся, якщо компанії  вже не існуватиме??

2. Далі з’ясуйте, чи має компанія досвід  девелопменту проектів? Відведення земельних ділянок не зводиться тільки до розроблення проекту землеустрою або нормативної грошової оцінки. Девелопмент землі та отримання права власності/користування є комплексним та тривалим процесом. Він регулюється великою кількістю законів та підзаконних актів, які змінюються з високою періодичністю. Проходячи цей шлях самостійно, можна припуститися помилок, виправлення яких призведе до суттєвих витрат грошей та часу.

3. Також перевірте, чи є у компанії всі необхідні ліцензії для виконання проектних і будівельних робіт, в тому числі в якості генерального підрядника.

4. Всі комплектуючи сонячної станції мають бути завезені офіційно. Інакше, повертаючись до першого пункту,  про жодні гарантійні умови не може й бути мови. То ж перевіряйте всі документи та сертифікати на обладнання. Багато нових постачальників  приваблюють покупців «смачною» ціною, не акцентуючи увагу на якості.  Звичайно, гарна ціна – це  добре, але чи згодні Ви заплативши сьогодні менше постійно турбуватися  про те, щоб нічого не зламалося. Бо у цьому випадку всі витрати на ремонт або заміну обладнання повністю ляжуть на плечі власника сонячної станції.

5. Якісне обладнання - це важливо, але його ще необхідно правильно використовувати. Навіть при найкращому обладнанні, якщо сонячна станція буде спроектована без належного досвіду і урахування всіх особливостей – Ви отримуєте погану генерацію, а, відповідно, це відобразиться на сумі від продажу електроенергії за «зеленим» тарифом і на періоді окупності станції. Порівняйте дані, які Ви отримуєте від компаній, що будують сонячні електростанції.  Чи вони проектують  вручну або використовують спеціалізоване програмне забезпечення? Чи ліцензійне це ПЗ?

Світовим галузевим стандартом у проектуванні сонячних станцій  є PVsyst, а саме PVsyst6.

Чому PVsyst6  вважається стандартом? За допомогою PVsyst можливо прорахувати реальну генерацію  сонячної станції за визначений період з великою точністю до 95%, враховуючи всі умови: особливості клімату, характеристику даху (або поверхні землі), затемнення і т.д. В   даному  програмному забезпеченні включені повні метеодані Meteonorm по всій земній кулі. Програма дозволяє врахувати всі можливі втрати генерації електроенергії, спричинені  всіма навколишніми об’єктами, що можуть затіняти генеруючу поверхню фотоелектричного модуля (ФЕМ), щоб обрати максимально ефективне розташування панелей. PVsyst6 дозволяє створювати 3D моделі розміщення ФЕС та навколишніх об’єктів. Функціональні можливості програми дозволяють  виконати обчислення  параметрів електричного ланцюга на вході постійного струму кожного інвертора. Важливою особливістю програми, яка вирізняє її з поміж інших аналогів, є постійна співпраця з  ресурсом PHOTON International, чия лабораторія надає дані незалежного тестування. В той час, як більшість аналогічних програм виробляється під конкретних виробників обладнання. Тому розрахунки цього софту не завжди показують реальні дані. Якщо Ви бажаєте впевнитися, що купуєте якісні сонячні панелі або інвертори, раджу перевірити їх у базі PVsyst6. Якщо такого виробника у базі немає, будьте певні: ці панелі або вже зняті з виробництва, або Ви купуєте панелі Tier 3. Розраховувати на гарантію та і якість цих панелей не доводиться.

При виборі обладнання віддавайте перевагу перевіреним виробникам: 

 класу Tier1 і Tier 2 http://korrespondent.net/url.hnd?url=http://rentechno.ua/articles/kak-vibrat-solnechnuyu-panel.html    якщо це стосується сонячних панелей

 і світових топ-виробників інверторів. http://korrespondent.net/url.hnd?url=http://rentechno.ua/articles/top-inverters.html

6. При підписанні контракту на будівництво сонячних електростанцій зверніть увагу, чи включене сервісне обслуговування. Зрозуміло, що самостійно це зробити Ви не зможете. Бо обслуговування сонячних станцій вимагає певних професійних навичок і вмінь. А своєчасне обслуговування обладнання дозволить знизити витрати на його утримання і ремонт, а також збільшити термін експлуатації. Майте на увазі, будь-яка непередбачена зупинка тягне за собою фінансові втрати. Для запобігання поломок, а також їх оперативного усунення обговоріть умови послуг сервісного обслуговування завчасно.


Отже, виконання цих на перший погляд простих кроків дозволить Вам стати не лише власником надійної сонячної електростанції, а й отримати більший дохід і, відповідно, скоротити період окупності. При цьому зверніть увагу, що прибуток протягом всього цього часу (до 2030 року) прив’язаний по курсу євро, і Ви можете бути певними, що Ваші інвестиції працюватимуть на Вас ефективно тривалий час.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: сонячнi електростанції,будівництво,інвестиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.