Думка експертів щодо розвитку сонячної енергетики в Україні

10 червня 2015, 11:34
Власник сторінки
Рынок возобновляемых источников энергии
0
60

Інтерв'ю керівників відомих українських компаній, які працюють в галузі сонячної енергетики.


— Яка ваша думка про розвиток світового ринку ВДЕ? Досвід яких країн є для України найбільш привабливим і чому?

Дмитро Лукомський, виконавчий директор «Рентехно» (Д.Л.): «В останні десятиліття в розвинених країнах стала очевидною тенденція щодо інтенсивного нарощування частки ВДЕ в їх енергетичних балансах. Темпи зростання цієї галузі протягом багатьох років є одними з найбільш значних, що відбувається серед іншого завдяки зваженому підходу до розвитку енергетики на державному рівні. Причин цьому декілька, але в цілому можна говорити про глобальні підході, спрямовані на диверсифікацію джерел енергії та забезпечення максимальної енергетичної незалежності для кожної з країн, що стала на шлях нарощування частки ВДЕ. У кожному разі, переходячи від світових трендів до реалій України, необхідно спочатку визначитися з нашими власними енергетичної та економічної стратегіями, а вже після цього — аналізувати та впроваджувати напрацювання країн, більш розвинених в енергетичній сфері.»

Олександр Сокиржинський, керівник «Аванте» (О.С.): «Досвід багатьох країн цікавий, але не універсальний, в Україні треба використовувати досвід всіх та брати з нього те, що можна застосувати в українських реаліях».

Олексій Бадіка, директор «Атмосфера» (А.Б): «Німеччина, в принципі, за їх зразком розроблявся  український «зелений» тариф».

— Як Ви можете охарактеризувати поточний стан ринку ВДЕ в Україні, зокрема ринок сонячних електростанцій (СЕС)?

Євген Ладнич, генеральний директор «Рентехно» (Є.Л.): «Дивлячись, що називати ринком. На сьогоднішній день працюють раніше побудовані об'єкти, які отримують оплату за «зеленим» тарифом. Споруджуваних об'єктів, наскільки мені відомо, немає. Цілий ряд проектів заморожено. А ось інтерес у компаній, які хотіли б інвестувати в проекти пов'язані з відновлювальною енергетикою, є. Причому, якщо раніше (2012-2013 рр.) було багато іноземних компаній, то зараз значно збільшився інтерес до галузі у вітчизняних підприємців».

О.С.:  «Ринок відкритий і готовий до роботи: є фахівці і гроші, але є величезна недовіра до рішень держави. На поточний момент держава в особі НКРЕ має скасувати неринкові тарифи, прийняті при Януковичі (і не треба говорити про захист інвесторів, тому що по тим тарифам і без ПДВ вони окупили себе за 2 роки)».

Д.Л.:  «Сьогодні ринок ВДЕ в Україні знаходиться в стані переродження. Серед іншого намітився перехід від будівництва великих промислових електростанцій на ВДЕ до більш дрібних проектів. Це відбувається внаслідок реформ в області державного регулювання галузі, а також завдяки таким чисто ринковим факторам, як безперервне вдосконалення технологій, яке тягне за собою зниження цін і, як наслідок, розширення рамок економічної доцільності впровадження різних проектів. Я впевнений, що через 10-15 років ми взагалі перестанемо говорити про державну підтримку галузі та еволюційно перейдемо до практичної реалізації ідеї розподіленого генерації з використанням ВДЕ».

Олександр Ковпак технічний директор «Атмосфера» (А.К): «У цілому ринок хоч і слабо, але зростає, на швидкість і величину його зростання в різний час впливають різні чинники. Поточне зростання більше пов'язане з «негативним» енергетичним трендом, з бажанням енергетичної незалежності та збільшення рівня гарантій з боку фізичних осіб. Але це зростання набагато менше докризових прогнозованих величин».

Повне інтерв'ю читайте на сайті rentecho(.)ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.