Газовидобування в Україні: інституційні перешкоди та шляхи їх вирішення

08 вересня 2015, 16:32
Власник сторінки
економіст
0
232
Газовидобування в Україні: інституційні перешкоди та шляхи їх вирішення

Недоліки фіскальної політики у газовидобувній галузі України та шляхи вирішення

Підвищення ставок рентної плати в кінці 2014 року спричинило зниження темпів росту газовидобування в приватному секторі, а відсутність вільних засобів для інвестування та реалізації програм розвитку державних компаній – до зменшення обсягів видобутку природного газу.

Деякі закордонні компанії вже покинули український ринок, тому що газовидобування при нових умовах та ризиках стало неприбутковим.

З такою фіскальною політикою в сфері видобутку важко розраховувати на те, що Україна найближчим часом зможе подолати газову залежність.

При збереженні нинішніх ставок в 55% і 28%, інвестиції у видобуток і платежі в бюджет будуть тільки знижуватися.

Україна була однією із піонерів видобутку газу. Проте обсяги видобутку газу зменшились в 3,5 рази в порівнянні з рівнем 1970-х років. Але Україна має великий потенціал нарощення власного видобутку.

Згідно Енергетичної стратегії України прогнозується помітне зростання обсягів виробництва вуглеводнів: видобуток газу у 2035 році зросте до 42,1 млрд куб. м, нафти – 4,2 млн т.

Стратегія сталого розвитку «Україна-2020», Коаліційна угода Верховної Ради України 8-го скликання та Програма дій Уряду передбачають забезпечення енергетичної безпеки, збільшення обсягу власного видобутку вуглеводнів; диверсифікацію шляхів та джерел постачання енергоносіїв (вугілля, природний газ, ядерне паливо).

Проте існують серйозні інституційні перешкоди для реалізації даних програмних документів та видобутку вуглеводнів в Україні – це поточний рівень ставок рентних платежів за природний газ, що видобувається в Україні.

31 липня 2014 року був прийнятий Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів" (№ 1621-VII), відповідно до якого тимчасово на період до 1 січня 2015 року було підвищено ренту на видобуток природного газу з 28% до 55% для свердловин глибиною до 5000 м. і з 15% до 28% для більш глибоких свердловин. Підвищуючи рентні ставки, Україна суттєво збільшила податкове навантаження на приватних видобувачів. Такий крок вже має певні негативні наслідки – виросла собівартість газу, знизився дохід компаній, а відповідно знизилися або взагалі нівелювалися інвестиції у розробки, розвідку, геологічне вивчення, видобуток та поточні капітальні ремонти.

28 грудня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" (№ 71-VIII), згідно якого вищезгадана рентна плата залишається на постійній основі. Це призвело до того, що сектор видобутку газу втратив інвестиційну привабливість; буріння більшості  газових свердловин глибиною більше 3000 м. та буріння значної кількості свердловин глибиною  понад 5000 м. стали економічно необґрунтованими; іноземні компанії відмовляються від українського ринку; падіння видобутку газу оцінюється на рівні 450 млн. м3 у 2015 році.  За діючої системи оподаткування в 2015 р. Державний бюджет України недоотримає ренту у розмірі 1,4 млрд. грн., а країна буде вимушена купувати імпортний газ у більших обсягах за валюту, курс якої неможливо спрогнозувати.

В таких умовах існує ризик того, що потенційні інвестори можуть відмовитись від реалізації інвестиційних проектів у нафтогазовидобувній галузі, а іноземні компанії, що вже реалізовують проекти – вийти з українського ринку.

Рішення цієї проблеми знайшли колектив народних депутатів України – членів профільного енергетичного комітету ВРУ: О. Г. Домбровський,    Т. І. Батенко, А. Я. Лопушанський, О. В. Бєлькова,  В. М. Войціцька,Л. Т. Підлісецький, Н. В. Кацер-Бучковська. Групою народних депутатів підготувано та зареєстровано Проект Закону про внесення змін до пункту 252.20 статті 252 Податкового кодексу України щодо стимулювання видобутку природного газу в Україні та створення сприятливих умов для залучення інвестицій у газовидобувну галузь (реєстраційний номер 2120 від 12.02.15)

Прийняття даного законопроекту дозволить:

- встановити ставку для видобування природного газу з покладів, які залягають на глибині до 3000 метрів, відсоток від вартості товарної продукції гірничого підприємства у розмірі "35.00";

- ставку для видобування природного газу з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів зменшити з 55,00% до 28,00%;

- ставку для видобування природного газу з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів зменшити  з 28,00%  до 15,00%.

-  забезпечити рентабельність галузі на економічно обґрунтованому рівні,  як це прописано у Коаліційній Угоді: "створення сприятливих умов видобутку вуглеводнів на виснажених родовищах, низькодебітних свердловинах і родовищах зі складними умовами розробки (на глибинах від 3000 до 5000 метрів), що дозволить розробляти комерційно непривабливі за існуючих умов поклади";

-  збільшити надходження податків до Державного бюджету України, у 2015 році Держбюджет додатково отримає ренту у розмірі 1,4 млрд. грн.;

-  незалежному сектору продовжувати інвестувати в економіку країни, створюючи нові робочі місця, забезпечуючи роботою суміжні галузі економіки;

-  збільшити власний видобуток на 600 млн. м3 у 2015 році та не допустити його зменшення на 450 млн. м3., скоротивши залежність від імпортного газу;

-  зменшити тиск  на валютні резерви країни та обмінний курс гривні.

13 липня 2015 року на конференції "Перший Американо-Український Бізнес Форум", що відбулася у Вашингтоні, США, Міністр фінансів Наталія Яресько оголосила нові ставки ренти на видобуток в Україні газу приватними компаніями, які було розроблено Міністерством фінансів та подано на  розгляд Кабінету Міністрів України. Відповідний проект закону був поданий до Верховної Ради одразу після затвердження його Урядом (реєстраційний номер 2352а від 14.07.15).

Розроблений Міністерством фінансів проект закону пропонує скоротити рентні ставки з 55% для родовищ, глибина яких менша 5000 м та 28% для родовищ, глибина яких більша 5000 м, до 29% та 14% відповідно, та запровадити ці ставки вже з 1 жовтня 2015 – тобто з дати вступу в силу нового законодавства щодо ринку природного газу. Окрім того, для нових родовищ з 1 січня 2016 р. пропонується запровадити рентні ставки на рівні 20% та 10% відповідно, зі збереженням існуючої ставки податку на прибуток, та додаткового корпоративного податку в розмірі 30%.

Проте експерти газового ринку знайшли ряд недоліків урядового законопроекту:

-         знижені ставки ренти тільки для приватних компаній (не відповідає вимогам Третього Енергопакету – дискримінація інших учасників ринку видобутку);

-          не врахована геологічна статистика по глибині свердловин, яка дає кваліфікацію трьох категорій покладів до 3000 метрів, до 5000 метрів та понад 5000 метрів ;

-          зменшено термін сплати рентної плати з 1 кварталу до 1 місяця  (погіршення існуючих умов, що знижує інвестиційну привабливість);

-         є посилання на Державний реєстр нафтових та газових свердловин, якого не існує;

-         посилання на неіснуючий порядок КМУ для затвердження інвестиційних проектів;

-         розділяється бухгалтерський та податковий облік по родовищам ( збільшення трудовитрат по веденню такого обліку, зайві ускладнення для інвесторів, штучне збільшення бази оподаткування, завищення суми податків і  вимивання грошей інвесторів);

-         введення додаткового податку – надбавки до податку на прибуток тільки для декількох категорій приватних видобувних компаній та за договорами РП (дискримінація учасників ринку – суттєві порушення Третього Енергопакету, значне погіршення умов оподаткування, застосування подвійного оподаткування – рента та надбавка до податку на прибуток, в світовій практиці застосовується або рента, або податок на прибуток для видобувних компаній).

 

Запровадження даних законодавчих змін значно погіршить інвестиційних клімат, унеможливить інвестиції у газову галузь і призведе до втрати довіри і інтересу до українських надр існуючих інвесторів, в той час коли групою депутатів було запропоновано законопроект, який знімає інституційні перешкоди для розвитку газовидобування ще у лютому 2015 року.

Тому  першочерговою умовою стимулювання розвитку сектору газовидобування України та формування сприятливого інвестиційного клімату є: зниження ставок рентних платежів за природний газ, що видобувається в Україні.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.