Земля для відновлювальної енергетики: як вирішити проблемні питання

28 серпня 2015, 09:40
Власник сторінки
економіст
0
71
Земля для відновлювальної енергетики: як вирішити проблемні питання

Спрощення процедури відведення землі для об'єктів, які працюють на відновлюваних джерелах енергії – це крок, який допоможе підвищити рівень енергетичної безпеки України

У Верховній Раді України  зареєструвано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури землевідведення для будівництва об’єктів з виробництва теплової та/або електричної енергії з використанням відновлюваних джерел енергії та/або біологічних видів палива» (реєстраційний номер 2529а від 26.08.2015).
Станом на 1 січня 2015 року в Україні налічується 885 об’єктів, які виробляють теплову енергію з відновлюваних джерел, встановленою потужністю 1558,6 МВт.
Україна взяла на себе зобов’язання щодо імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел.
Відповідно до Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року необхідно досягти частки енергії, отриманої з відновлюваних джерел, в кінцевому споживанні енергії у 2020 році на рівні 11%. 
Тому розвиток сфери використання відновлюваної енергетики є один з пріоритетних напрямів державної політики.
Метою законопроекту є створення сприятливих умов для прискорення розвитку сфери виробництва теплової та/або електричної енергії з відновлюваних джерел енергії та/або біологічних видів палива, які не мають негативного впливу на навколишнє середовище та забезпечують заміщення викопних видів палива, зокрема, природного газу, для виробництва теплової та електричної енергії.
Досягнення зазначеної мети передбачено шляхом удосконалення законодавчої бази в сфері використання земель для будівництва зазначених вище об’єктів за рахунок: 
- розміщення таких об’єктів на земельних ділянках усіх категорій земель без зміни їх цільового призначення;
- надання земельних ділянок із земель державної або комунальної форми власності у користування власникам зазначених об’єктів за відсутності плану зонування або детального плану території.
Реалізація положень законопроекту дасть можливість:
- спростити процедуру землевідведення для будівництва об’єктів з виробництва теплової та/або електричної енергії з використанням відновлюваних джерел енергії та біологічних видів палива;
- оптимізувати структуру паливно-енергетичного балансу України;
- збільшити частку енергоносіїв, вироблених з відновлюваних джерел енергії;
- підвищити рівень енергетичної незалежності України;
- підвищити рівень конкурентоспроможності національної економіки;
- покращити екологічну ситуацію;
- створити нові робочі місця в сфері відновлюваної енергетики та інших галузях промисловості.
Таким чином, заходи, передбачені законопроектом спрямовані на подальший розвиток сфери використання відновлюваних джерел енергії для виробництва теплової та/або електричної енергії, зменшення негативного впливу енергетики на довкілля.
Експертне середовище та учасники ринку підтримують даний законопроект.
Зокрема  представники Біоенергетичної асоціації України заявили, що повністю підтримують законопроект про спрощення процедури землевідведення для будівництва біоенергетичних об'єктів та вважають його прийняття необхідною умовою для подальшого розвитку сектору біоенергетики в країні та становлення енергонезалежності нашої держави.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.