МВФ дал указание Украине, как нужно повышать налоги

17 серпня 2015, 13:58
Власник сторінки
Экономист
0
2617
МВФ дал указание Украине, как нужно повышать налоги

МВФ очень переживает, что в Украине низкие налоги

Как и можно было ожидать, МВФ разработал рекомендации по реформированию налоговой системы Украины. Теперь правительство Яценюка будет обязано до 1 января 2016 года поменять Налоговый кодекс Украины. Потому что Яценюк и украинская власть под полным контролем США и МВФ и не имеют право на свое мнение. Что МВФ сказал, то нужно делать, а то вообще не дадут денег, и тогда…

 

Нужно ликвидировать упрощенную систему налогообложения

 

Специалисты МВФ написали отчет о налоговой системе Украины. Согласно их отчета «середнє податкове навантаження на СПД в Україні в 13 разів нижче в порівнянні з навантаженням на фонд заробітної плати найманих працівників. Експерти фонду кажуть, що спрощена система - це законний спосіб мінімізації податків. Багато хто працює на ній тільки для того, щоб не платити високий ЄСВ.» Они совершенно правы у нас упрощенная система налогообложение, это типа «внутренний офшор». Все понимают, что главная ее цель, это уклонение от уплаты налогов. О реальном развитии бизнеса это только болтовня. 


Поэтому МВФ приказал Украине:


Существенно уменьшить упрощенцев


«Першу групу - фізособи з обсягом доходу до 300 тис грн - не чіпати.

До другої групи фонд рекомендує віднести фізосіб з доходом від 300 тис грн до 2 млн. грн.

У цьому випадку податкова база для них буде розраховуватись шляхом касового методу: доходи мінус витрати. З різниці сплачується ПДФО та ЄСВ. Залишається чистий дохід, який можна вважати зарплатою.

Переведення всіх юросіб на загальну систему оподаткування. Щоб позбавити їх сплати авансових платежів з податку на прибуток, пропонується вважати їх новими підприємствами.

У розумінні фонду ці компанії повинні бути платниками ПДВ. Поріг за обсягом оподатковуваних операцій для обов`язкової реєстрації платником ПДВ пропонується збільшити з 1 млн. грн до 2 млн. грн.

За попередніми розрахунками міжнародних експертів, така трансформація спрощеної системи дозволить залучити в бюджет в 2016 році 16,3-32 млрд. грн».

Фактически останется небольшая группа действительно мелких бизнесменов, которые смогут работать по старой упрощенной системе и платить мизер, все, кто сейчас просто «гоняет транзит для обналичивания денег» будут вынуждены прикрыть лавочку.

 

Реформировать Единый социальный взнос

 

МВФ рекомендует «реформування ЄСВ та податку на доходи фізосіб шляхом їх об`єднання з пониженням ставки до 29%. Обов`язкова умова моделі - бруттизація існуючого рівня зарплати, тобто перерозподіл відрахувань до Пенсійного фонду з юросіб на фізосіб.»

Но при этом «МВФ рекомендує залишити прогресивну шкалу ПДФО і знизити ЄСВ до 28% з максимальним порогом нарахування в розмірі 25 мінімальних зарплат. Закон передбачає для ЄСВ так званий «кеп» - поріг доходу, вище якого податок не нараховується. Зараз він становить 17 мінімальних зарплат - 20 706 грн. Фонд рекомендує підняти його до 25 мінімальних зарплат - 30 450 грн.»


Но связи с тем, что такого рода реформы могут привести к снижению поступления доходов в госбюджет, МВФ рекомендует повышение акцизов и НДС. Уже есть идея поднять ставку НДС до 22%. Тем самым украинцы должны больше получить денег на руки за счет уменьшения налогов на заработную плату, но они будут больше платить за товары, и тем самым обеспечивать приток доходов в госбюджет. Интересная идея.

 

Налог на прибыль в Украине очень низкий

 

Согласно оценкам МВФ « в Україні надходження від податку на прибуток становлять 2,6% ВВП, у Грузії - 3,6%, у Казахстані - 9,1%. Тобто в порівнянні з іншими державами в Україні податкове навантаження на прибуток низьке.»

МВФ рекомендует «можливість переходу на естонську модель оподаткування прибутку. Вона передбачає введення податку на розподілений прибуток. Податок сплачується лише у разі виплати дивідендів, що стимулює реінвестування прибутку.»

При этом МВФ « пропонує повернути до Податкового кодексу норму про те, що податком на прибуток повинні обкладатися тільки витрати, пов`язані з господарською діяльністю

Вряд ли это существенно увеличит доходы госбюджета от налога на прибыль, хотя для проверяющих из ГФС это будет еще повод пересчитать и «досчитать» «подарочный набор». Ибо все эти изменения в Налоговом кодексе просто таки для проверяющих. Всегда можно «правильно отжать и дожать» любой бизнес. Тем более, что специалисты

 МВФ «рекомендували українській владі скасувати мораторій на перевірки бізнесу, оскільки, на переконання Фонду, це спонукає до зростання тіньового сектору економіки, який в Україні і так дуже великий (за оцінками Мінекономрозвитку – 42%, а Світового банку – 49,7%). Причини цього - високий рівень оподаткування зарплати, можливість законним шляхом ухилятися від сплати податків, відсутність перевірок.»

 

Нам МВФ дал указания, теперь нужно их выполнять. Цели ясны, задачи поставлены – приступаем к работе товарищи!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,налоги,МВФ,пенсионный фонд,СПД,единый налог,Новый Налоговый кодекс Украины,налог
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.