Електронні гроші в Україні - гаманець вже не потрібен?

17 серпня 2015, 10:03
Власник сторінки
аудитор, консультат із податкових та фінансових ризиків
0
212
Електронні гроші в Україні - гаманець вже не потрібен?

З кожним днем серед представників бізнесу та інтернет-спільноти стрімко зростає кількість осіб, які використовують міжнародні платіжні системи розрахунків у мережі Інтернет.

На щастя, вітчизняне законодавство не містить обмежень для отримання українцями транскордонних платежів та дозволяє їм вільно використовувати надійні та перевірені системи міжнародних розрахунків.

З метою прискорення появи на вітчизняному ринку платіжних послуг найвідоміших систем інтернет-розрахунків (PayPal, ApplePay, GoogleWallet та ін.) Національний Банк України Постановами від 24.07.2015 р. №480  «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» та №481 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань здійснення операцій з електронними грошима» спростив їх доступ на ринок України й розширив можливості використання електронних грошей, випущених нерезидентами, а саме:

  • відправлення коштів з України з використанням платіжних карток для розрахунків або для зарахування на e-wallets для подальших розрахунків;
  • отримання резидентами (фізичними особами, підприємцями) коштів за продані товари/послуги від нерезидентів;
  • використання більшості доступних сервісів електронних грошей в подальшому.

Постановою №480 також передбачено, що міжнародні системи інтернет-розрахунків мають право здійснювати повноцінну діяльність в Україні після внесення відомостей про них до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури. Крім того, дана Постанова уточнює вимоги до учасників ринку платіжних послуг в частині фінансового моніторингу, що підвищує прозорість розрахунків та робить проведення незаконних операцій майже неможливим.

З метою розширити можливість для розрахунків електронними грошима та зробити їх використання більш комфортним, Постановою №481 Нацбанк збільшив граничну суму розрахунків електронними коштами протягом календарного року та суми грошей, що перебувають на електронних пристроях в розпорядженні користувача до 62 000 грн.

І це лише початок.

До кінця 2015 року Національний банк планує внести зміни в Закон "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", таким чином, розширити можливості використання електронних грошей резидентами України. А в I кварталі 2016 року – планує забезпечити кожному громадянину України вільний доступ до використання всього спектру послуг, що надають міжнародні системи інтернет-розрахунків.

Чекаємо з нетерпінням…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.