Захист інтелектуальної власності в період кризи

10 червня 2014, 14:27
Власник сторінки
4b.ua
0
54
Захист інтелектуальної власності в період кризи

Сучасні тенденції ІТ-бізнесу

Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, все більше власників бізнесу намагається захистити свою власність, активи та джерела прибутків.

Шляхів такого захисту є немало. Тут не варто говорити про їх ефективність, оскільки в представників українського бізнес середовища ще не повністю розвинене вміння залучати до вирішення проблем радників (3-іх осіб), яким на думку багатьох підприємців «не варто володіти внутрішньою інформацією».

З такою думкою підприємців можна погодитись. Проте, згадуючи основну мету - захист свого права та якісне управління бізнесом, власникам такого бізнесу та інтелектуальної власності варто реально оцінити загрози, і вже потім робити конкретні дії.

З огляду на останній досвід можна впевнено казати, що українці зацікавились іноземними компаніями для захисту власності: хтось бере звичайний офшор та використовує його як гаманець, хтось ставить іноземні компанії акціонерами (учасниками) свого бізнесу, а хтось використовує нерезидентів для оптимізації в роботі з іноземними партнерами, агентами чи інвесторами.

 

Якщо звернути увагу на ІТ бізнес, який зростає в Україні серйозними темпами, то можна виділити декілька моментів, на які націлені розробники програмного забезпечення:

 

ü   Захистити права на свої програми

ü   Легко отримувати кошти за те, що хтось користується їх програмами

ü   Продавати свої напрацювання на міжнародних ринках

ü   Залучати інвесторів

 

Нажаль поки що українське законодавство не надає якісно реалізувати вищевказані пункти. Тому підприємці вимушені користуватись перевагами іноземного бізнесу.

 

Зокрема, враховуючи положення Податкового кодексу України, більшість нових об’єктів інтелектуальної власності реєструються на іноземні компанії, які дають можливість отримувати без обмежень валютні платежі, не висувають багато вимог з подання звітності, а також нарахування податків.

 

Здавалося б це не значні моменти, але на них новачки рідко звертають увагу, і в результаті несуть збитки.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.