Євроінтеграція паперова і реальна

13 травня 2013, 05:10
Власник сторінки
Конференц-менеджмент
0
355
Євроінтеграція паперова і реальна

Як навчити українських чиновників працювати по-європейськи?

Всі ми знаємо недоліки системи державної влади в Україні і переваги, які має Європа. Хто не сперечався про грузинський досвід: некорумпована поліція, видавання всіх документів в одному вікні протягом 15 хвилин, відсутність черг крім хіба що електронних, сучасні хайтекові офіси. Здається, в Україні таке вже й неможливе. Чи все-таки можливе?

Євроінтеграція, крім високої політики й угод на папері, має сторони, які прямо зачіпають життя пересічних людей. Одним із показників європейських стандартів є відсутність забюрократизованості, ефективність адміністративної системи на місцях і повага у ставленні до власних громадян. І якщо Київ ще можна уявити однією зі столиць Євросоюзу, то становище в регіонах і на найнижчих рівнях, на яких держава комунікує з громадянами, ставить європейськість України під питання.

Одразу кілька заходів, що їх провела Arena CS наприкінці минулого місяця, були присвячені цій проблемі.  26 квітня у готелі «Русь» відбулася конференція «Роль громадянського суспільства в моніторингу надання адміністративних послуг» - стартова для низки проектів, які фінансує ЄС, щоб допомогти українцям краще контролювати своїх чиновників.

А вже 29 квітня в Симферополі відбувся семінар «Кращі практики місцевого самоврядування»,  наступного дня в Ялті – однойменна конференція. Обидва заходи– в межах програми Ради Європи, яка заохочує органи місцевої влади ділитися найкращим досвідом.

Всі ці заходи зібрали від 30 до 50 учасників – як представників європейських структур, що фінансували й інціювали їх, до активістів громадських організацій, які змагаються за наближення українських адміністративних процедур до європейських стандартів. Досвідом обмінювалися сільські й міські голови, голови місцевих рад, експерти Ради Європи, британські регіональні чиновники.

До прикладу: в Україні є проблема із доступом до публічної інформації на рівні найвищих органів державної влади (варто бодай постежити в інтернеті за розслідуваннями провідних журналістів). Можете уявити, як це відбувається в селі або містечку, якщо київські чиновники відмовляють Мустафі Найєму і Сергієві Лещенку? Або електронне управління у наданні послуг для населення – та сама грузинська притча «во язицех». Чи актуальна для європеїзації свідомості українців проблема чиновницьких послуг для людей з особливими потребами. Про все це говорили на конференції в Києві.

У рамках ялтинської конференції ішлося про більш повсякденні проблеми, які ми відчуваємо на дуже побутовому рівні – наприклад, у рівні розвитку нашої міської інфраструктури. Відбулася також презентація фіналістів Конкурсу з найкращих практик місцевого самоврядування, у якому взяли участь громади від Новояворівська до Кривого Рогу і Скадовська.

Учасники та переможці конкурсу отримали відзнаки Ради Європи і надалі обмінюватимуться досвідом. За результатом Конкурсу буде видано збірку матеріалів, а найкращі підходи пропагуватиметься серед громадськості й чиновників.

Головними критеріями конкурсу стали співробітництво громад, залучення громадян для ухвалення рішень, ефективність у пошуку ресурсів. Крім конкурсантів, досвідом поділилися також господарі – керівники Ялти, та досвідчені експерти з Асоціації місцевих влад Великобританії.

Звичайно, і ці заходи мали свою специфіку з погляду конференц-менеджменту. Вони відбувалися практично одночасно в трьох різних містах, відстань між Києвом і Кримом теж створює проблеми для успішної організації заходу. Не варто забувати й про такий традиційний головний біль для організаторів, що не користуються послугами івент-компаній, як синхронний переклад для багатомовної аудиторії чи проїзд учасників із найрізноманітніших куточків країни.

Співпраця організаторів заходів із досвідченим менеджером конференцій, компанією Arena CS, дала змогу провести всі заходи без жодних нестиковок і зайвих хвилювань. Усі учасники роз’їхалися задоволені – мабуть, бездоганна організація надихнула їх працювати так само злагоджено у своїх сільських, районних, міських і обласних радах :) Але головне, що вони змогли навчитися у західних колег сучасних підходів, з якими ми вже завтра зіткнемося у своїх містах – коли вийдемо на тротуари під своїм під’їздом чи звернемося по довідку в найближчу державну установу.

З таких маленьких справ і складається насправді євроінтеграція кожного з нас. Для цього й працюємо!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: Европа,ЕС,Евроинтеграция,ЄС,євроінтеграція,Європа,самоврядування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.