Вибори 2015: іноземні гроші в українських партіях

28 серпня 2013, 15:29
Власник сторінки
TV4 Group journalist
0
190

Не дивлячись на те, що до виборів 2015 року залишилось два роки, фінансові спонсори вже визначилися, на кого робити ставки

Українці вже давно звикли жити політичним життям в ритмі – від виборів до виборів, поетапно розчаровуючись то в одних лідерах, то в інших. Таким чином постійних прихильників в кожної партії залишається не багато. Велика частина людей змінює свої політичні уподобання у міжвиборчі періоди. Ще одна частина виборців визначається у день голосування чи навіть у момент отримання бюлетеню. Така картина у виборців. Інша вона у спонсорів.

Не дивлячись на те, що до виборів 2015 року залишилось два роки, фінансові спонсори вже визначилися, на кого робити ставки. Більш того, вже готуються та затверджуються проекти, а в деяких випадках розпочалася їхня масштабна реалізація.




Українська преса зазвичай дає багато інформації для роздумів стосовно того, які вітчизняні олігархи фінансують ту чи іншу партію або кому з політичних лідерів вони симпатизують. Тому уважно читаючи пресу, не важко зрозуміти, кого підтримує Ахметов, кого Коломойський, а кого Пінчук.

Інша справа – фінансова підтримка з-за кордону. Мабуть важко, а то й неможливо віднайти статтю, в якій розповідається, наприклад, про те, що уряд Іспанії фінансує Партію конкістадорів України. Якось не звикли в Україні писати про цей бік матеріальної допомоги. Однак мені видається це цікавим, адже гроші, які ідуть на підтримку українських політичних партій від іноземців, дуже великі. Крім того, таке фінансування прямо заборонено українським законодавством.

Проте, як виявляється, іноземці, які звикли дотримуватися своїх місцевих законів, роблять все, щоб не дотримуватися законів українських – шукають шпаринки, застосовують різні схеми. Активно використовується робота з громадськими організаціями та інститутами.

Для прикладу, в Україні працює офіс Національного демократичного інституту міжнародних відносин США. Даний інститут консультує і допомагає політичній силі, на яку роблять ставку США. В цьому році пощастило «Батьківщині», хоча американці довгий час вагалися, в кого вкладати гроші.

Координація дій по об’єднанню Тимошенківців з Яценюківцями відбувалася на рівні проектів, які розроблялися цим інститутом. І планується, що вся передвиборча підготовка «Батьківщини», завершення об’єднання з «Фронтом змін» на місцях, а також робота з виборцями будуть проходити за координації і під контролем американського інституту.

Один з останніх проектів, який очікує фінансування з США, стосується адаптації діяльності «Батьківщини» до максимально зрозумілого сприйняття громадськістю. Механізм роботи такий: проект розробляється інститутом, а потім партії пропонується дати заявку в український офіс інституту, нібито це ініціатива самої партії. Дивна процедура. Чи то американцями придумана, чи то місцевими ділками, однак механізм працює, і американці мають змогу протизаконно фінансувати «Батьківщину».

Інший цікавий приклад з останніх новин стосується Нідерландів з одного боку і української партії «Демократичний альянс» – з  іншого. Яким би не дивним здавався цей союз, однак він має відбутися – так вирішили в Нідерландах, а лідер «Демократичного альянсу» Василь Гацько навряд чи відмовиться від допомоги і чергової «кругленької» суми.

Аби приховати фінансування української партії, нідерландці вирішили використати міжнародну програму «МАТРА», яка спрямована на розбудову демократичного суспільства в країнах Центральної та Східної Європи. Спочатку голосніше покричати, що в Україні геть немає демократії, а потім прикривати проектами допомогу політичним силам – схема вже давно відпрацьована, в тому числі десять років тому на Україні.

Десь найближчим часом Василя мають запросити на зустріч до посла Нідерландів, де йому все розкажуть і зроблять пропозицію, від якої, думаю, він не зможе відмовитися, не зважаючи на те, що  погоджується він на чергове порушення Конституції України, яку на словах всіляко захищає.

Можна навести ще багато прикладів того, як іноземці фінансують і організують роботи українських партій. Буду робити це поступово. А поки хочу привернути увагу громадськості до цієї, як мені здається, проблеми. Великої проблеми, бо поки нас будуть фінансувати іноземці, доки Україну будуть роздирати на всі сторони ті політичні сили, які живуть за рахунок закордону і змушені танцювати під їхню дудку.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.