"Покращення"? Норма!

12 червня 2013, 09:26
Власник сторінки
Конференц-менеджмент
0
312
 Покращення ? Норма!

Що нам робити з чиновниками?

Чи знаєте ви, скільки в Україні чиновників? Напевне мусили коли-небудь цікавитися – всі ми ставимо собі це питання так чи інак, стикаючись із бюрократією в повсякденному житті. Спробуєте вгадати – мільйон, два мільйони? Ще більше?

 А поміж тим, є дуже конкретна цифра: 274 тисячі 739 чоловік. Не так уже й багато для 46-мільйонної країни. Виходить, на державній службі перебуває трохи більш як піввідсотка населення. І це число – найнижче після 2008 року. Чому ж тоді багато хто так звик нарікати на засилля чиновництва?

Річ, мабуть, не стільки в кількості, як у якості. Ці 274 тисячі 739 жінок та чоловіків із портфелями повинні працювати ефективно, як це робиться в цивілізованому світі. У політології є такий термін – “getting to Denmark”, щось на кшталт «привести до Данії». Його вживають переважно, коли йдеться про побудову ефективної і прозорої влади у країнах, де такої традиції нема або держава взагалі зазнала краху (failed state): Кенія, Нігерія, Сьєрра-Леоне, або й – Афганістан чи Ірак. Але хіба нам нема чого повчитися в данців?

Перед мерією в Копенгагені

Будь-яку довідку в Данії можна отримати місцевому органі влади (як правило – мерії), де цей процес займає не більш як 15 хвилин. В електронній черзі, де ніхто ніколи не вискочить поперед батька в пекло, можливо, доведеться провести ще з півгодини – але в сучасному, добре кондиціонованому приміщенні. Ґречність чиновників непоказна і не межує з улесливістю, просто це – норма співжиття між людьми.

Сучасна ратуша міста Орхус

В Україні, звичайно, про таке можна тільки мріяти. А краще – що-небудь для цього робити. Мало хто знає, що є в нас Державна цільова програма розвитку держслужби до 2016 року, яка ставить за мету перейняти багато європейських стандартів. Та замало, щоб така програма просто була; вона повинна працювати. Отут і ми змогли зіграти свою невелику, але потрібну роль.

6-7 червня на базі відпочинку «Карпати» у Яремчі відбулася науково-практична конференція «Професіоналізація державної служби в контексті європейської інтеграції: інституційні та кадрові аспекти». Багато хто після слів «науково-практична конференція» уявить собі тишу нудного засідання і опубліковану в інтернеті збірку тез, яку ніколи ніхто не прочитає. Ця конференція була не такою.

Насамперед наголос був на практиці. Про те, як модернізувати державну службу на пострадянському просторі, спілкувалися 66 учасників широкого представництва, від міських рад до Адміністрації Президента, чиновники з Молдови, Вірменії, Азербайджану, науковці з польських університетів та численних українських вишів від Ужгорода до Луганська. Звичайно, були й експерти з громадянського суспільства та представники міжнародних організацій (як-от НАТО).

Врешті-решт, розмова звелася до основних проблем: професійного розвитку державних службовців та формування кадрової політики в країнах Європейського Союзу та ініціативи «Східне партнерство» - тобто створення рівних, конкурентних, чесних і прозорих умов під час прийняття на держслужбу. Фактично, ішлося про те, як «привести до Данії» Східну Європу.

Конференцію організовували низка державних та наукових установ і міжнародних організацій, та практичні питання, координація й забезпечення логістики лягли на плечі Arena CS. І ми гідно впоралися з цим. Звичайно, забезпечити подорож і побут для майже семи десятків чоловік із п'яти країн, секційні засідання, кава-брейки і урочисту вечеря – тут для нас нічого складного немає.

Зате неофіційною родзинкою заходу стала одноденна екскурсія учасників конференції на популярний курорт Буковель. Всі знають його як чудове місце зимового відпочинку, надто для тих, хто захоплюється лижами, але і влітку Карпати мають що запропонувати. Гірська природа у червні – це справді щось неповторне. Так, принаймні, казали менеджерам Arena CS учасники, коли дякували за чудові враження.

«В цьому весь наш підхід – бути близькими до людей, їхніх інтересів і зацікавлень, – підсумувала успішний захід директор із продажу Arena CS Яна Матвійчук. – Ми не тільки організовуємо захід, а й робимо так, що він залишить в учасників яскраві спогади на багато років. Тоді й практичні результати будуть краще втілені. Я називаю це «менеджмент із людським обличчям».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: Европа,ЕС,чиновники,реформы,ЄС,Європа,держслужбовці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.