Зроби сам

21 червня 2013, 06:54
Власник сторінки
Конференц-менеджмент
0
262
Зроби сам

Як стати змінами, які хочеш бачити у світі

Місто, у якому варто жити. Авжеж, Київ гідний цих слів. Але кияни знають, що їхнє місто не ідеальне. Воно має дуже мало сучасного громадського простору. Натомість пріоритетом є будівництво нових доріг, розв’язок і торгових центрів – тоді як останньою тенденцією так званого «нового урбанізму» є повернення до людини, будівництво пішохідних та велосипедних доріжок і зон, де люди могли б просто гуляти, спілкуватися і приємно проводити час. Це саме та політика, яку проводив всесвітньо відомий екс-мер Боґоти Енріке Пеньялоса і яку він рекомендував для Києва.

Але поки одні чекають, що ситуацію хтось змінить за них, інші самі стають змінами, які хочуть бачити навколо. Вихідними сотні креативних киян зібралися в Маріїнському парку на захід «У ритмі розвитку». Власне, це був не просто захід, а мега-подія, насправді – фестиваль.

Щоб подарувати киянам три години унікального арт-простору, низка громадських організацій об’єдналися навколо проекту UNITER, що його фінансує USAID і виконує неприбуткова організація Pact.

15 різних майданчиків, музика, поезія, танці, еко-майстер-класи та кінопокази не тільки забезпечили неймовірну кількість емоцій, ідей та вражень.

Ідея була і в тому, щоб допомогти учасникам намацати шляхи до кращого майбутнього – свого і своєї країни. Тому в заході брали участь не тільки десятки митців, а й громадських активістів, екологів, правозахисників, журналістів.

Arena CS підтримує всі ініціативи, спрямовані на стимулювання особистої ініціативи і реалізацію творчого потенціалу кожної людини. Тому ми із великим задоволенням взяли на себе організацію логістики і практичну реалізацію заходу. І, звичайно, й самі із величезним задоволенням взяли участь у ньому.

Ми послухали, а потім і приєдналися (як і багато інших відвідувачів) до феєричного виступу школи перкусії GoDoPaTa. Ми взяли урок кримськотатарських танців, зарядили свої айфони від сонячної міні-електростанції і випили кави, звареної на енергії сонця. Ми послухали вірші Ірени Карпи та Сергія Пантюка на «Вільному кубику». І повчилися робити корисні і красиві речі з використаних матеріалів.

Звичайно, все це лише у вільні від роботи хвилини, яких було не так багато. Але один із секретів успішної організації, що його ми зараз розкриємо, полягає в тому, що коли все зробити правильно, всі завдання виявляються виконаними ще до початку заходу. І хоча все під жорстким контролем, збоку здається, що події відбуваються спонтанно. А ти можеш дозволити собі горнятко екологічної кави.

Та ми не тільки каву пили й розважалися. Відвідувачі спілкувалися з експертами і дізнавалися, як створити і зареєструвати громадську організацію, знайти для неї фінансування і реалізувати проект для своєї громади чи просто реалізувати свою креативність на користь усім.

«У ритмі розвитку» стала чудовою спробою вийти на вулицю, до людей. Адже подібні програми з розвитку громадянського суспільства, чого таїти, часто зациклюються на тому самому колі людей: активістів, експертів, громадських лідерів.

Передбачається, ніби вже вони мають використовувати здобуті навички на користь поспільства. Але ми переконані в іншому: кожен може бути активістом. Кожен може бути експертом.

Кожен може бути лідером.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: фестиваль,Развитие,креатив,гражданское общество,громадянське суспільство,розвиток,креативне місто,арт-простір,арт-пространство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.