Що зробити інвесторам, щоб убезпечити себе від будівельних афер

03 квітня 2012, 09:37
Власник сторінки
ВГО "Громадянська мережа ОПОРА"
0
867

Афери на ринку нерухомості та масштабність будівництва, зокрема з інвестуванням на початковому етапі будівництва.

Така ситуація змусила поцікавитись в експертів привабливістю рекламних пропозицій та надійністю такого фінансування.

Спробуємо убезпечити майбутніх інвесторів та допомогти розібратися наперед в спланованій афері. Адже як показує досвід, в даному випадку краще навчитися на чужих помилках, аніж поповнювати кількість постраждалих пайовиків. Виконавчий директор ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Тетяна Яковенко відзначає, що трирічний досвід роботи організації та постійне спілкування з постраждалими пайовиками свідчить, що перший крок до того, щоб потрапити в число постраждалих та вкласти кошти в будівельну аферу робить сам інвестор, коли не перевіряє інформацію про суб’єктів будівництва; не вчитується в десятки документів. які підписує; не задає елементарні запитання щодо термінів будівництва, відповідності проекту, форс-мажорних обставин, які трапляються в кожному випадку. 


Отож, перш ніж підписувати договір про інвестування в будівництво, зберіть мінімум інформації про замовника будівництва, забудовника, генерального підрядника, фінансову установу, яка виступає кредитором. Одразу звертаємо увагу, що сьогоднішнє законодавство не виокремлює замовника і забудовника, але часто це можуть бути дві різні юридичні особи, кожна з яких несе окремий обсяг відповідальності за будівництвом. Тому потрібно уважну читати договір та умови зобов’язань, які беруть на себе сторони. Час роботи компанії на ринку нерухомості не завжди може бути показником успішного будівництва саме вашого об’єкту. Надійність компанії на ринку нерухомості формують дещо інші умови.

До прикладу, компанія, яка має намір зводити будівельний об’єкт, встановлює ринкові ціни на квадратний метр площі, не буде робити зайву рекламу на привабливості відсоткової ставки та зможе дати інвестору право обирати банк чи фінансову установу, які виступатимуть кредитором. В таких випадках шанси вкласти кошти в аферу зводяться до мінімуму, оскільки кількість інвесторів та інших значимих суб’єктів операції з нерухомістю помітно збільшується. Домовитись з усіма про використання коштів не за призначенням забудовник не зможе.

Однак головний у цій справі все ж забудовник, оскільки він забезпечує будівельний процес, супроводжує його від етапу розроблення проекту та визначення ділянки під будівництво до введення будинку в експлуатацію. Звертаємо увагу на умови виділення земельної ділянки. Оскільки земля є досить ліквідним товаром, тому частіше за все будівництво здійснюється на орендованій дільниці. Тоді важливо, щоб земля належала юридичній особі, перебувала у власності міста і не надавалась в оренду фізичною особою.

Важливо врахувати терміни будівництва. Об’єктивно двох років достатньо, щоб з дотриманням усіх технічних умов побудувати житловий комплекс. Пані Яковенко рекомендує звернути увагу, що коли успішно йде будівництво, саме дотримання технічних умов є запорукою здачі будинку в експлуатацію і прийняття його на баланс і обслуговування комунальним підприємством.

І головне не забувайте, що за час будівництва об’єкту в ваших інтересах познайомитися з майбутніми сусідами та з певною періодичністю спілкуватися хоча б з менеджером, який закріплений за об’єктом та навідуватись на будівельний майданчик.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.