Молоді не вистачає щирих почуттів та нових експериментів!

15 квітня 2013, 18:36
Власник сторінки
Художній керівник Київського національного академічного театру оперети
0
310
Молоді не вистачає щирих почуттів та нових експериментів!

У Київській національній опереті відбулася відкрита дискусія за участі студентів провідних навчальних закладів України

У Київському національному академічному театрі оперети після перегляду романтичного мюзиклу «Welcome to Ukraine або Подорож у кохання»  відбулася відкрита дискусія за участі студентів провідних навчальних закладів України: Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, Київського коледжу зв'язку та головних фахівців Національної оперети. В ході завзятої динамічної розмови студенти та фахівці театру спільно обговорювали виставу-експеримент, який народився у творчій лабораторії театру, обмінюючись думками,  ідеями та побажаннями. Молодь завзято та охоче висловлювала власні враження, погляди й позиції.

Студенти  активно обговорювали мюзикл «Welcome to Ukraine або Подорож у кохання», який презентує сучасну Україну через душу її народу, що живе в музиці, пісні, танці, вікових традиціях та звичаях. Крім того, під час спільного обговорення мюзиклу також розглядалися  питання щодо шляхів  розвитку музичного театру 21 століття, збагачення його репертуару та розкриття у виставах і мюзиклах проблематики, близької різним віковим категоріям.

На «Welсomе брейк нон-стоп» на запитання молодого покоління відповідали: головний хормейстер театру та диригент-постановник вистави Ігор Ярошенко, головний балетмейстер Вадим Прокопенко, головний диригент Дмитро Морозов, виконавці головних ролей Галина Грегорчак, Олена Арбузова, Володимир Одринський, Євген Прудник та Олексій Кириллов.

Хоча сам я не брав участь у дискусії, бо на разі фізично знаходжусь з візитом  у Росії,  у  складі журі Міжнародного конкурсу молодих вокалістів «Орфей», душею я завжди з Київською оперетою. І я приємно вражений тим, що переказали мені колеги.

Головний балетмейстер Вадим Прокопенко: «Завжди приємно бачити у стінах театру оперети молодь. Дякуємо, що не шкодували часу і після вистави завітали на «Welcome брейк нон-стоп» для спільного обговорення мюзиклу. Зазначу, що на разі в нашому репертуарі понад 25 вистав.  Романтичний мюзикл «Welcome to Ukraine або Подорож у кохання» з самого початку створювався як експериментальний матеріал. Ми хочемо почути вашу думку з приводу того, чи дійсно він цікавий для молоді».

Головний диригент Дмитро Морозов: «Ми у своїй роботі прагнемо досконалості. Хочемо і працюємо над тим, аби театр оперети був кращий не лише в Україні, а й у всьому світі. А це можливо лише тоді, коли добре відчуваєш смаки глядача. Сьогоднішню зустріч організовано саме для того, аби почути ваші враження, міркування, побажання та зауваження. Ми готові і до схвальних відгуків, і до критики. Нам важливо знати вашу думку, розуміти чи в правильному руслі ми рухаємося. А сьогоднішній мюзикл – це саме та вистава, яка орієнтована, переважно, на молоде покоління. Перед вами складний синтетичний жанр. Оперета поєднує в собі і вокал, і хореографію, і живий звук, і складні трюки, і шоу-програму, і новітні технології у сфері мистецтва з класичним матеріалом».

Студентка Ю., Київський коледж зв’язку: «Я вже була у Київському театрі оперети на виставі «Сорочинський ярмарок». Вона мені сподобалась. Те, що я побачила сьогодні  теж приємно вразило мене. «Welcome to Ukraine або Подорож у кохання» - це поєднання складних танців, трюків, дивовижної музики та пісень. Це захоплююче. Я вийшла із зали з посмішкою на обличчі. Емоції переповнюють. Дякую за гарну виставу».

Студентка Т., Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка : «Я ходжу в театр доволі часто. Сьогодні мені сподобалася ідея з екраном і Інтернетом. Сподобались також костюми, постановки, масштабність і видовищність того, що відбувалося на сцені. Однак я не проти сучасності в жанрі оперети, але тоді чому на початку першого акту ми бачимо  «інтернет-кафе», а ближче до кінця, у сцені «Вербова дощечка» жінки перуть білизну в річці.  На початку ж другої  дії і взагалі на сцені з’являється хата с пічкою? Я думаю, що такого вже немає сьогодні».

Артист-вокаліст Володимир Одринський: «Театр – це не лише сміх і жарти. Через звичайне і просте тут викриваються серйозні проблеми. І одна з найголовніших сьогодні у нашому суспільстві – це те, що українці забувають про власне коріння, а молодь, зазвичай, не знаючи духовності нації – взагалі не хоче пізнавати її, не хоче вивчати власні традиції та звичаї, зберігати їх та примножувати. А це означає, що ми самі себе не поважаємо. Якщо японці ходять в кімоно і це - класно, то чому українці в вишиванках – це має бути смішно?»

Глядачка Е., Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка: «Сьогодні переважна більшість молоді проживає у великих містах, тож у реальному повсякденному житті ми мало стикаємося з суто українським.  Тому для багатьох мюзикл «Мюзикл «Welcome to Ukraine або Подорож у кохання» був дещо важким для сприйняття, бо,  нажаль, свою культуру і свої традиції ми знаємо погано, або не знаємо взагалі.

Головний хормейстер Ігор Ярошенко: «У нас в Україні забувають про традиції, звичаї, про своє минуле. Через алегоричний метафоричний образ різних пір року, ми проводимо глядача до культури нації, її надбань адже як і в кожній порі своя краса, так і в кожній традиції є своє неоціненне значення і вагомість».

Дмитро Морозов: «Наше завдання – спонукати вас замислюватися та розмірковувати. Але робити це не нав’язливо і грубо, а естетично - за допомогою художніх прийомів, тієї ж алегоричності та метафоричності».

Вадим Прокопенко: «В театрі завжди є переплетіння сюжетних ліній, сцен та характерів. Також є момент незавершеності та загадки. Не варто все сприймати буквально. А традиції є скрізь і в усьому, просто з плином часу вони трансформуються в інші форми. Однак, забувати про них не можна».

Глядач С. : «Мені здається, що в опереті складно вигадати щось нове, складно відійти від стандартів та умовностей. Але вам вдалося це зробити. Ви об’єднали класику і сучасність. Особливо, мені сподобалася складна хореографія і костюми артистів».

Студентка К., Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка: «А я боюся осучаснення. В театрі хочу бачити саме класику. Я знаю куди піти, щоб знайти сучасне. У мене питання: ви й надалі плануєте поєднувати сучасні і класичні жанри?»

Головний балетмейстер Вадим Прокопенко: «Наш театр – репертуарний. Є тут і класична опера, і мюзикли, і шоу-програма. Ми активно шукаємо різні шляхи розвитку. Світові тенденції спонукають нас орієнтуватися на нестандартне бачення. Як доказ тому – прем’єра нової постановки бродвейського мюзиклу «Цілуй мене, Кет!», яка відбудеться 13,14 і 15 червня. Це буде складний, насичений та екстравагантний мюзикл».

Артистка-вокалістка Галина Грегорчак: «Головна героїня мюзиклу Хелен – дівчина, з українським корінням, яка проживає у Франції. Познайомившись з українським парубком Остапом, вона так само знайомить й з Україною, з її віковічними надбанням та сучасними проявами. Таким чином, дівчина вже не може забути хлопця, який увібрав найкращі риси свого народу: патріотичність, щирість, талановитість та повагу до власного минулого й сучасного».

Артист-вокаліст Олексій Кирилов: «Мені дуже б хотілося, щоб після перегляду сьогоднішньої вистави, наступного разу ви прийшли до оперети з батьками чи друзями. Нам важливо знати, що робота театру потрібна і цікава сучасному глядачу».

Студентка В., Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка: « Більше за все мені сподобалося те, що у мюзиклі був живий звук, жива музика і співи. До сліз  розчулило бездоганне виконання пісні «Чарівна скрипка».

Студент А., Київський коледж зв'язку: «Дякую! Сподобалося, особливо танцювальна пара в білому. А ще було чимало моїх улюблених пісень».

Студент П., Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова: «Ваш експериментальний мюзикл мені сподобався. Сьогодні всі класичні жанри треба змінювати та доповнювати. Впевнений, після перегляду звичайної класичної вистави, не було б такої живої дискусії».

Студент М.  Київський Коледж зв’язку: «Дякую всім за прекрасну історію чистого кохання. Хочу побажати опереті, аби тут й надалі розвивали тему цього справжнього щирого та красивого почуття. Часто ми, молодь, не розуміємо що це, яким має бути кохання. Шукаємо пояснення в серіалах та Інтернеті. Тому й ситуація в країні складається не найкращим чином».

Глядачка В.: «Мені мюзикл сподобався, я його зрозуміла  і ним пройнялася. А якщо хтось  не зрозумів, то тільки через те, що сприймав головою, а не душею»!

 

Всі фото на офіційному сайті Київського національного академічного театру оперети:

http://operetta.com.ua/pages/view/chogo_ochku_molod_vd_kivsko_natconalno_opereti

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.