ЧС-2010 vs Євро-2012. Чому варто вчитись у африканців?

01 серпня 2011, 10:04
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
4459

"Все пізнається у порівнянні". Чи можливо навчитись на чужих помилках ? До офіційного старту Євро-2012 трохи більше 300 днів. Що після вечірки ?

   Фінансовий успіх проекту "ЧЄ-2012" в Україні залежитиме від подальших кроків влади в напрямку отримання вигід від Чемпіонату для країни та її громадян. 
  Днями із журналістами зустрівся посол Південно-Африканської Республіки (ПАР) Андріс Фентер. Рік тому, його країна проводила Чемпіонат Світу з футболу. Дипломат підвів підсумки організації другої за масштабами спортивної події в світі. 
 Можливо, його слова були дещо оптимістичними. Проте, відповідальним за підготовку до Євро-2012 є чому повчитись. 
 Отже, завдяки ЧС-2010 африканці отримали 10 відповідних стандартам FIFA стадіонів (4 будували з "нуля"), більше 1 тис. км. автомобільних доріг, сучасні аеропорти в приймаючих поєдинки 9 містах. 
  Для прикладу, за словами посла, в найбільшому за кількістю населення Йоханнесбурзі для зручності гостей біля аеропорту звели паркінг на 10 000 автомобілів.
  Ще один прийом із залучення інвестицій. $ 58 млн. віддала компанія "Coca-Cola", аби  стадіон на 60 тис. глядачів у тому ж Йоханнесбурзі носив назву відомого напою.  
  Андріс Фентер повідомив, що завдяки проведенню ЧС країні вдалося збільшити ВВП в минулому році на 4 млрд. євро. Всього ж на проведення Чемпіонату ЮАР витратила близько $ 3,5 млрд. Ще на $ 3,2 млрд. збагатилась FIFA. В тому числі, завдяки продажу прав на телетрансляцію поєдинків. Не дивлячись на суттєву віддаленість, протягом двох місяців країну "на краю світу" відвідали близько 500 тис. туристів.     
 При цьому, посол підкреслив, що держава не позичала коштів на організацію спортивного дійства.           
 Державна цільова програма із підготовки до Євро-2012 в Україні передбачає більше 60 млрд. грн. бюджетного фінансування на проведення турніру. При цьому посадовці наголошують на необхідності лише $ 750 млн., які витратять безпосередньо на організацію ЧЄ-2012. Мова йде про два стадіони в Києві і Львові. Інші об'єкти (дороги, аеропорти), мовляв, зводились би і без Євро. 
 В квітні для підготовки до Чемпіонату ДП "Фінансування інфраструктурних проектів" розмістило єврооблігації на суму $ 690 млн. В будь-якому разі, борги колись доведеться повертати. 
  Чи зможуть Україна та її громадяни отримати переваги (фінансові, іміджеві, політичні) від організації Євро-2012 ? Яким чином держава розраховуватиметься за організацію "вечірки" ? Що чекає на країну після Чемпіонату ? Відповіді на ці запитання ми дізнаємось вже за рік. 
 
 P.S. станом на липень 2011 держборг України зріс на 4,1 % порівняно із показником за  минулий місяць та склав $ 60,7 млрд.     
   
  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.