Чи є УЄФА благодійною організацією ?

17 серпня 2011, 10:13
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
2205

Як відомо, одним із ключових "винуватців" футбольного дійства в Європі є футбольна асоціація (УЄФА). Її представники координують інші футбольні асоціації в більшості європейських країн. УЄФА є однією із найзаможніших із шести континентальних конфедераці

  

В Україні дану структуру представляє Місцевий організаційний комітет (МОК) "Євро-2012". 

Останнім часом доводиться чути про небувалу щедрість зі сторони  УЄФА. Днями директор МОК Маркіян Лубківський повідомив, що футбольна асоціація загалом планує виділити 500 млн. євро на організацію турніру в Україні та Польщі. За словами чиновника, ця сума також включає залучення іноземних спеціалістів, які сприятимуть в організації чемпіонату.
 
Лише волонтерський проект із залученням понад 5 тисяч добровольців обійдеться УЄФА у 8 млн. євро. В асоціації дійсно не звикли економити. Це очевидно не тільки із заявленого кошторису, але й утримання чисельного персоналу МОК. До слова, офіс структури знаходиться в "Парусі", одному із найпрестижніших бізнес-центрів  Києва. Більшість прес-конференцій УЄФА влаштовує у фешенебальних готелях міста, де представники ЗМІ та інші гості мають змогу насолодитись стравами в рамках фуршету.
 
На перший погляд складається враження, що УЄФА не має жодного відношення до футболу і взагалі є благодійною організацією. Чи насправді це так ?
 
Автор вже неодноразово писав про комерційну складову турніру та хто завдяки його організації отримує надприбутки.
 
Предметом співпраці між футбольною структурою та українською владою є організація фінальної частини Євро-2012 на теренах нашої країни. Формула досить проста: "Ви - готуєте сцену. Ми - привозимо вам вечірку". Із кошторисом української сцени можна ознайомитись тут.  Ми ж зупинимось на "благодійності" футбольної асоціації.
 
Як відомо, найбільші ласі шматки пирога під назвою "Євро-2012" розподіляє та ж УЄФА. Вартінсть виручки від продажів прав на телетрансляцію, які придбав "Перший Національний" телеканал та ще 23 телекомпанії в інших країнах, вважається комерційною таємницею. Але за деякими оцінками, загальні прибутки склали понад 60 % всіх доходів для організаторів європейських чемпіонатів. В нашому випадку мова йде про понад 840 млн. євро.  
 
Крім того, згідно досліджень експертів, показ поєдинків в місцевих  ПАБах та ресторанах можливий тільки за згодою власників прав на їх трансляцію. Отже, господарям таких закладів теж доведеться ділитись прибутками.  
 
Продаж квитків на всі матчі також контролює УЄФА. До всього, асоціація займається залученням спонсорів, завдяки чому,  отримує неабиякі доходи. Серед постійних партнерів в організації футбольної першості світові бренди: "Coca-Cola", "Adidas", "McDonald's", "Carlsberg", "TuiTravel" та інші. Відчизняними спонсорами УЄФА змогли стати такі гіганти ринку, як "Епіцентр" та "Укртелеком". 
 
Якщо ж хтось захоче торгувати сувенірною продукцією без отримання відповідної ліцензії від тієї ж УЄФА, такого підприємця буде оштрафовано, а сам товар можуть взагалі конфіскувати.
 
До всього, стосунки між УЄФА та Україною завершаться одразу ж після фінального свистка 1 липня 2012 року. Демонтажем "сцени" та наслідками "вечірки", в тому числі фінансовими, доведеться опікуватись її господарям.    
 
Відповідальним за організацію Євро-2012 українським чиновникам варто повчитись у представників футбольного союзу. Адже за останні 20 років прибутки УЄФА від проведення футбольних Чемпіонатів  зросли у 30 разів. У наступному ж році асоціація планує заробити рекордні 1,3 млрд. євро завдяки організації ЧЄ-2012.  
 
На цьому фоні визначення справжнього благодійника може отримати Україна, як господар фінальної частини Євро-2012. А також платники податків, завдяки яким власне і фінансується проведення Чемпіонату.      
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.