Евро-патруль: мы проверим везде! Готовність Укрзалізниці

25 жовтня 2011, 12:21
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
3727

Днями волонтери Євро-2012 перевірили готовність київського вокзалу та його співробітників до зустрічі тисяч англомовних туристів під час Чемпіонату.

  Ідея флешмобу виникла, коли нам повідомили, що протягом попередніх чотирьох місяців підготовка волонтерів до Євро взагалі не фінансувалась із боку КМДА. Вирішуємо провести акцію та довідатись: скільки міліціонерів, охоронців, таксистів та касирів говорять англійською ?
  Збираємось біля центрального входу. Присутність близько 15 телекамер та чисельної кількості журналістів викликає одночасно подив і цікавість як у керівництва залізниці, так і пересічних громадян. 
  Хлопці в чорно-білому камуфляжі передають по рації. Біля них з'являються особи більш представницького вигляду. Із цього оточення до мене підходить жінка у формі залізничника. 

 - "Що ви тут робите ? Хто дозволив знімати ?" - задає передбачуване питання.
 - "Ми волонтери. А це, як бачите, преса. Будемо моделювати стандартну ситуацію під час Євро-2012" - відповідаю. 
- "В такому випадку, ми не дамо Вам заходити в середину" - не поступається жінка в уніформі провідника. 
  На останню репліку відповідаю постановою Мінінфраструктури № 294 - Ц, яка дозволяє проводити зйомку на вокзалах, аеропортах та інших громадських місцях, якщо це не перешкоджає рухові транспорту та роботі співробітників. 
 
 Доки тривала дискусія і підтягувались тили, у осіб представницької зовнішності було 15-20 хвилин, аби рятувати становище. Внаслідок чого, із поля зору зникли всі таксисти, докучливі орендодавці квартир подобово, парубки в камуфляжі та 90 % співробітників міліції.

  Починаємо ! Розбиваємось на групи. Я - Кевін, мій друг - вболівальник на ім'я Джон. Ми прибули із Великобританнії, аби підтримати національну збірну у боротьбі за кубок УЄФА. Дещо напідпитку. За легендою - шукаємо квитки, аби дістатись до Львова, де відбудеться наступний матч. 

  Нижче перераховую ряд "сюрпризів". Якщо турист не говорить українською (російською), йому просто не пощастило:

1) нереальні черги біля квиткових кас. Самих білетів, тим паче із сьогодні на сьогодні, немає.
2) розклад руху поїздів біля центрального входу ліворуч хоч і виділяється своїми масштабами, але інформація тільки укр. мовою.
3) міліціянти та охоронці, яких не встигли попередити, від нас всеодно тікають. 
4) в касах довідки - без коментарів
5) таксисти зайняли оборону через дорогу від центрального входу у вокзал. Їм дана вказівка з нами не розмовляти. Дістаю гроші - прошу підкинути до "Олімпійського". Реакція - закривання вікон авто. 
6) на одній із платформ нам вдалось відшукати інструкцію для іноземців... яка всеодно була російською мовою виконана в радянському стилі. В часи, коли на кожного інтуриста дивились, як на потенційного агента Заходу. 
7) обмінники валют - це взагалі болюча тема. Від туристів вимагають паспорт, вимагають - російською. 
8) до метро наші "вболівальники" вже не пішли із етичних міркувань ... 

  Загалом, сюжет на дану тематику проігнорував хіба що "Інтер". На диво, критичний репортаж вийшов на "Першому національному". А журналісти "Вікон" на СТБ використали типовий креатив.  Канал "TBi" подав сюжет у більш діловому форматі.  

 Підсумки. Готовність головного вокзалу країни до проведення Євро-2012 ми оцінили на трійку із мінусом. Неймовірно, але факт. Нам таки вдалось відшукати двох правоохоронців (сержанта ДАІ та капітана, що ніс службу на вокзалі) із ламаною англійською. В коментарі для ЗМІ один із чиновників повідомив, що на вокзалі таких міліціянтів вже нараховується аж... шестеро осіб. Решта (точної цифри немає) - нині проходить навчання. 
 
 В кінці флешмобу до мене підійшла прес-секретар начальника залізниці Ганна Малієнко із вимогою попереджати про проведення подібних акцій. Але ж в такому разі втрачається весь кураж та ефект несподіванки ? Щоправда, того ж дня на сайті Укрзалізниці під "гарячою новиною" подали повідомлення про те, що Південно-Західна залізниця таки підготує 42 волонтерів до Євро-2012. Чи врятує ситуацію дана кількість навіть найвмотивованіших добровольців ?

 Тепер, коли до Євро залишається 8 місяців, прийшов час висадити "десант іноземців" в аеропортах, автовокзалах, кафе і ресторанах, лікарнях, що обслуговуватимуть туристів в приймаючих футбольні поєдинки містах.  Ми перевіримо скрізь .... 

     
 

       
       
      
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.