StudMP: вибори у Могилянці як приклад для Табачника-Ківалова

14 березня 2013, 20:26
Власник сторінки
журналіст "5 каналу"
0
2624
StudMP: вибори у Могилянці як приклад для Табачника-Ківалова

Майбутнє України формується сьогодні. Хтось виховує вільну та відповідальну молодь, а хтось - безініціативну та підконтрольну. Другі в обличчі Табачника-Ківалова мали б повчитися у студентів Могилянки

Наприкінці 2012-го я вже якось писав, чому вважаю студентське самоврядування важливою інституцією для цілої країни

Виявилося, що потенціал студсамоврядування знають і в міносвіти. Тому будь яку незалежність студентських організацій нищать на кореню. Один з чергових кроків у цьому – це законопроект Ківалова-Калетніка-Сороки, відомий як законопроект ККС або КаКаСників. У рамках проекту StudMP ми називаємо його законопроектом Ківалова-Табачника.

Так от, цим законопроектом планується завершити перетворення студсамоврядування у комсомол при міністерстві. Вводиться стаття про Всеукраїнську студентську раду (ВСР). Причому прописується це таким чином, що повністю підконтрольний Табачнику та його заступнику Сулімі консультативно-дорадчий орган ВСР при МОН визначають єдино правильним на національному рівні (представляє інтереси УСІХ студентів).

Натомість «покращувачі» з мінсовіти продовжують ігнорувати європейські норми формування органів студентського самоврядування (ОСС) – через процедуру прямих виборів. Експертне середовище в Україні говорить про необхідність внесення відповідного пункту у закон про вищу освіту вже не один рік. У 2011-му прямі вибори увійшли до стратегічних орієнтирів розвитку ОСС на 2011-2021 рр.

У документі автори наголошували: «…більшість ОСС не є представниками студентства, бо вони не пройшли процедуру демократичного обрання. Фіктивність ОСС – проблема, яка пронизала всі рівні студентського самоврядування, від рівня факультету до всеукраїнського рівня».

Тож орієнтиром розвитку ОСС експерти вказували наступне: у 2021-му 90% ОСС … мають обиратися через прямі вибори.

Прямі вибори ОСС – це одна із законодавчих норм, яку лобіюватимуть учасники проекту StudMP.

Але вже зараз є приклад, як студенти обирають своїх лідерів через прямі вибори. І приклад цей – Могилянка.



Цими днями тут триває голосування за новий склад Студентської колегії. Перед цим відбулася виборча компанія за участі трьох блоків.

У четвер 14 березня я завітав на виборчу дільницю, аби подивитися, як могилянці голосують. За словами секретаря виборчої комісії Віктора Килимара цього року активність студентів нижча, ніж на попередніх виборах. Але як на мене важливіше, що у них є і право, і можливість самим обрати своїх лідерів. Якось мені важко уявити подібне в одеській юракадемії Ківалова, податковій академії Мельника або авіаційному університеті кума Табачника Луцького…

А далі – кілька фото, аби зрозуміти: вибори в Могилянці – усе по-справжньому.

Оголошення на дверях виборчої дільниці

Спостерігач від одного з виборчів блоків

Списки виборців

Виборці прийшли голосувати

Члени комісії перевіряють документи виборців

Кабінка для таємного голосування)))

Справжня скринька для голосування

Можна скільки завгодно казати, що студенти лише граються у вибори. Але насправді такі "ігри" виховують у молоді відповідальність за свій вибір а також виробляють звичку до демократичних процедур.

То чому Ківалов-Табачник відбирають цю можливість у інших студентів? Як на мене, то відповідь очевидна: їм та їхньому Хазяїну не потрібні вільні українці, потрібні раби.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Табачник,могилянка,вибори,Ківалов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.