Вслід за україномовним Андруховичем про Януковича написав російськомовний Курков

15 січня 2011, 06:59
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
1432

Вітчизняні письменники жорстко критикують владу

З моменту приходу до влади президента Віктора Януковича майже рік тому найбільшим питанням було, чи поверне він країну назад у сферу впливу Росії. Відомий український письменник Андрій Курков вважає, що його набагато більше цікавило збереження власної влади.

Новорічні святкування в Україні були доволі стриманими. У своїй телевізійній промові президент Янукович оголосив, що «найгірше вже позаду», однак «попереду на нас чекає ще багато роботи».

Він не уточнив, якої саме, однак наступні місяці точно принесуть багато роботи українські прокуратурі, якій наказали підготувати перелік незаконної діяльності уряду колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Влада наполягає, що ці правові дії в жодному разі не є помстою опозиції, але ці заяви призначені для західної аудиторії. Звичайні українці мають власну думку.

Юлія Тимошенко є головним політичним противником Януковича.

Якщо не знищити її партію зараз, і якщо не завадити її участі у наступних президентських виборах, вона стане наступним президентом України.

А це – найгірший страх оточення Януковича, який представляє лише східну частину країни, Донецьку область.

А це – найгірший страх оточення Януковича, який представляє лише східну частину країни, Донецьку область.

Янукович поводиться так, ніби боротьба з опозицією його не стосується. Зрештою, існує ж судова система, яка має виявити, хто правий, а хто винний. Однак, навіть діти в Україні знають, що ця судова система знаходиться під повним контролем президента і є майже наскрізь корумпованою.

Але тим часом президент та його оточення відкрито наслідують російську форму правління та, якби це було можливо, воліли б перетворити країну на «контрольовану демократію», як в сусідній Росії. Але оскільки в країні все ще існує реальна опозиція, це буде доволі складно.

Україна залишається відносно демократичною, частково завдяки існуванню двох різних частин країни: східної, більш радянської частини, та західної, більш європейської, яка приєдналась до СРСР лише на 45 років.

В Україні ніколи не було президента із Західної України. Саме тут, на Галичині, знаходиться основна база підтримки правих націоналістичних партій. Вважається, що Партія регіонів та її президент є «антиукраїнськими», а їхній прихід до влади відбувся завдяки контактам з Москвою та обіцянкам зробити російську мову другою державною.

Тому, логічно, що майбутня опозиція походитиме саме з Галичини. У спробі зменшити кількість голосів за Тимошенко, на останніх місцевих виборах Партія регіонів Януковича неофіційно підтримала радикальну націоналістичну партію «Свобода».

Ця хитрість спрацювала, і тепер місцеві ради Галичини контролюються цією правою партією.

Однак, важко передбачити майбутнє таких партій в Україні, коли вартість життя різко зростає, а Янукович втрачає підтримку навіть у своїх областях.

Основне питання в тому, чи послаблять надалі економічні негаразди інтерес українців до політики, або запалять народні протести. Останнє є більш вірогідним.

Повністю стаття Куркова – тут

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12171740


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.