Угода про Асоціацію з ЄС - чи вона потрібна Україні, коли та якою ціною?

08 лютого 2011, 19:50
Власник сторінки
Правник, футуролог, автор книги "Омріяна Україна"
0
1604

6 лютого в Києві розпочався черговий раунд переговорів між Україною та ЄС з приводу укладення Угоди про Асоціацію. Від продуктивності цього раунду залежить реальність підписання Угоди про Асоціацію з ЄС вже цього року



Двосторонні відносини між Україною та Європейським Союзом опинилися у центрі громадської уваги під час круглого столу «УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ В 2011 – МРІЯ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?», який відбувся 8 лютого в приміщеннях Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції. Круглий стіл зібрав представників зовнішньополітичного відомства України, народних депутатів України, численних представників експертного і громадського середовища.

Організаторами круглого столу виступили: Євразійський Інститут Свобод (Київ), Європейська Асоціація Українців (Брюссель) та Міжнародний Фонд «Європейський розвиток».

Тематика круглого столу виявилась тим більше актуальною, що 6 лютого в Києві розпочався черговий раунд переговорів між Україною та ЄС з приводу укладення Угоди про Асоціацію. Від продуктивності цього раунду залежить реальність підписання Угоди про Асоціацію з ЄС вже у цьому році.

«Угода може бути підписана вже цього року, - повідомив директор Департаменту Європейського Союзу МЗС України Василь Філіпчук. – Ми вже пройшли більшу частину шляху в переговорах по Зоні вільної торгівлі з ЄС. І зараз, безперечно, мова йде не про дні, але і не про роки переговорів. Йдеться про місяці у випадку, якщо буде досягнуто компроміс під час цього раунду переговорів. Потім розмова перейде на найвищий політичний рівень. І тоді можна починати технічну роботу з підготовки Угоди до підписання. Технічна робота займе три-п'ять місяців».

Керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко висловив засторогу, що зволікати з укладенням Угоди про Асоціацію не можна. Бо в такому разі сильніше вимальовується геополітична альтернатива західному вектору, пов’язана з входженням України до Митного союзу.

Водночас, бізнес-аналітик з Австрії Максиміліан Фьодінгер під час круглого столу підкреслив неоднозначність вигод для України від подальшої інтеграції в структури ЄС. За його словами відкритість до зовнішніх ринків і правил ЄС може бути вигідною лише за наявності власної конкурентоздатної економіки. «Тому Україна в усіх переговорах має керуватися, в першу чергу, власними національними інтересами», - наголосив він.

Директор фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна підкреслила, що «укладення Угоди про Асоціацію не має бути самоціллю для українців. Основна мета, насправді, - побудувати Європу в Україні». На думку І.Бекешкіної, основною перепоною в стосунках між ЄС та Україною є разюча різниця між рівнем життя і соціальними стандартами та рівнем демократії, які усталені в Європі та в Україні.

Керівник Євразійського Інституту Свобод Вероніка Прохира влучно зазначила, що «в Україні існує декілька рівнів реальності. Одна – це реальність влади і державних функціонерів. Зовсім інша реальність у пересічних громадян та народу вцілому. І зовсім інша, третя реальність – реальність Європейського Союзу, до якої нам ще прагнути і прагнути».

Разом із тим, постає коло питань щодо того, як саме укладення Угоди про Асоціацію з ЄС вплине на соціальні стандарти та на якість життя пересічного українця. Про соціальний захист та загрози масової еміграції з України говорила під час круглого столу депутат Київради Алла Шлапак. Вона наголосила, що основною метою підписання Угоди про Асоціацію має стати створення умов для розвитку особистості та її реалізації в усіх сферах суспільного життя, включаючи економічний, політичний та культурний сектори.

Значною проблемою на шляху до розвиту двосторонніх стосунків між Україною та ЄС постають внутрішньоукраїнські політичні проблеми, зокрема, згортання демократії, відсутність громадянських свобод і переслідування опозиції. Про це говорив президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов.

На завершення президент Європейської Асоціації Українців Олексій Толкачов озвучив позицію так званого «європрагматизму» і наголосив на необхідності в усіх стосунках керуватися виключно власними національними інтересами. Водночас, він закликав громадянське суспільство зайнятися активним любіюванням вітчизняних інтересів в Брюсселі та просуванням України в Європі.

У цьому контексті учасники обговорили конфлікт інтересів між Україною та ЄС у сфері агровиробництва, кондитерської промисловості, проблем забезпечення інтелектуальної власності, а також про інші проблеми, пов’язані із утворення Зони вільної торгівлі.

За результатами круглого столу буде підготовлено звіт із тезами виступів, який буде надіслано в органи державної влади, аналітичні та експертні інституції, а також інституціям громадянського суспільства.

З додатковими запитаннями, а також для коментарів звертайтесь за телефонами:
(050) 8000 167; (050) 462 05 97 або на е-mail: eis.press@gmail.com
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: переговори,ЄС,угода про асоціацію
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.