Верховна Рада утворила ТСК із розслідування діяльності Лівели

16 травня 2011, 14:43
Власник сторінки
Політик
0
2258

12 травня 2011 року Верховна Рада України прийняла рішення про утворення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з питань розслідування обставин та наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії Лівела.

Постанову, запропоновану Арсенієм Яценюком та Миколою Мартиненком підтримали 322 народні депутати.

Основними завданнями ТСК визначено одержання повної інформації щодо обставин та наслідків діяльності скандальної полтавської компанії «Лівела»; встановлення збитків, які понесла держава через безподатковий імпорт нафтопродуктів компанією «Лівела»; визначення кола осіб, винних у порушеннях чинного законодавства у сфері ведення бізнесу; підготовка та направлення матеріалів відповідним правоохоронним органам з метою притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства.

До складу ТСК увійшли чотири «регіонали», три «бютівці»,  два депутати від НУНС та по одному від Народної партії, групи «Реформи заради майбутнього»та КПУ. Головою комісії обрали Романа Зварича (НУНС), заступником - Олексія Кунченка (ПР).

Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу заслухають на пленарному засіданні Верховної Ради не пізніше шестимісячного терміну з дня прийняття постанови.

Також Парламентом було ухвалено запропоновану лідером «Фронту змін» поправку, згідно з якою ТСК має розслідувати діяльність не тільки компанії «Лівела», але інших пов'язаних з нею юридичних осіб. «Вони відкрили з 2 десятка інших юридичних осіб, які так само отримали рішення суду (з правом ввозити безмитно товари в Україну)», - пояснив Арсеній.

Причиною масового занепокоєння та питань навколо таємничої «Лівели» стали дика монополізація державного ринку нафтопродуктів та колосальні втрати бюджету.

У вересні-жовтні 2010 року частка завезених «Лівелою» в Україну нафтопродуктів сягала до 80% від загального обсягу імпорту, при цьому компанія не сплачувала ані акцизні збори, ані відраховувала ПДВ. Працюючи на основі закону "Про іноземні інвестиції" від 1992 року, який втратив свою чинність ще у 2003 році. За підрахунками Антимонопольного комітету через діяльність «Лівели» бюджет України поніс збитки у 5 мільярдів гривень.

При вищенаведених цифрах абсурдно-комічною видається сума, яку було витрачено на створення нафтово-грошової машини «Лівела» - 400 доларів... Що ж зачекаємо півроку.

Хочу завершити словами Арсенія Яценюка, проголошеними із трибуни Верховної ради 12 травня перед прийняттям рішення про створення ТСК: «Україна, дефіцит держбюджету якої становить 38 мільярдів, яка позичає десятки мільйонів доларів, щоб збільшити аж на 10 гривень зарплатню вчителям і медикам, втратила 5 мільярдів гривень! Тимчасова слідча комісія парламенту повинна встановити імена, прізвища, адреси всіх, хто задіяний у цій схемі. Тому що ця схема не може працювати без прямого прикриття сильних світу цього»

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.