У нас найкращі чорноземи й уряд «професіоналів». А тому – китайська гречка, бразильський цукор, польське борошно…

17 травня 2011, 15:13
Власник сторінки
Політик
0
1139

Слідом за гречкою з Китаю, в Україну почав прибувати цукор-сирець з Бразилії. Цроку імпорт цукру-сирцю в Україну очікується на рівні 300 тисяч тон. Експерти також очікують надходження сирцю з Таїланду.

Як відомо, власне виробництво цукру з буряка становило 1,5 мільйона тон в 2010 році, при річному споживанні цукру в Україні 1,8-2 мільйони тон. І це при тому, що експерти вказують на відсутність проблем самостійного заповнення власного ринку, в разі, якщо збільшити площі під буряк всього лише на 20%.

А тим часом, за оцінками експертів, здирницький тиск на сільське господарство сягає в Україні щонайменше 30% (тобто приблизно стільки споживачі переплачують хабарникам на вартості одиниці продукції). Приміром, якби з ціни українського цукру забрати 30%, він легко обійшов би дешевий тростиновий цукор у конкурентоздатності.

Тим часом, у 2010 році, в порівнянні з 2009 роком, імпорт борошна в Україну збільшився в 2,4 рази. Україна, що експортує 15 мільйонів тон зернових, імпортує борошно. У лютому 2011 року імпорт борошна збільшився на 41,2%. Маразм - спитаєте ви? Відповідь – уряд «професіоналів».

Нині борошно подорожчало до 6,5 гривень за кілограм, що становить близько  80 американських центів (що дорожче, ніж, приміром, у США і Франції).

Сьогодні на зростанні цін на харчі наживаються через зростання цін на внутрішньому ринку, також після знімання мит та ввезення імпортних товарів.

Таке враження, що нинішня влада не в змозі уявити собі жодної торгівлі без здирства та «відкатів. «Команді професіоналів» бракує бажання організувати на систематичній основі ярмарки сільгосппродукції за цінами виробника.

Ще цікавіша історія з гречкою, закупленою аж у Китаї, за вдвічі дорожчою ціною. Як виявилося, вона цілком некондиційна. Одеські кухарі відмовляються від неї, бо вона, за їхніми словами, «брудна і гірка». Тим часом, влада змінює свідчення. Раніше повідомлялося, що гречку закуповує держава, а тепер нібито за все відповідає приватна компанія.

Як заявив прем‘єр-міністр, якщо гречка відповідатиме держстандартам, то її закуплять в держрезерв. Таким чином, влада зізналася, що закуповувала гречку, навіть не перевіривши її стандарт.

Що це, як не халатність і завдання шкоди в особливо великих розмірах?

Одеські кухарі поставили китайській гречці діагноз. А тим часом, однією з основних фобій українських домогосподарок став страх помилково купити китайську гречку.

І тепер її, куплену ледь не «за ціною героїну», згодовуватимуть українським військовослужбовцям, вязням та пацієнтам державних медичних установ.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.